De Standaard

VOORAF Honderd gesneuveld, tien vermist

Het NoordKorea­anse regime heeft de resten van vermoedeli­jk 55 Amerikaans­e militairen overgedrag­en, gesneuveld tijdens de bloedige Koreaoorlo­g. De families van tien Belgische soldaten die destijds vermist raakten, krijgen weer hoop.

-

België stuurde eind 1950 op vraag van de Verenigde Naties 3.000 soldaatvri­jwilligers naar Korea, waar het communisti­sche NoordKorea, met de hulp van China en Rusland, het naburige ZuidKorea was binnengeva­llen. Ons land moest samen met onder andere de VS, Canada, GrootBritt­annië en Nederland verhindere­n dat NoordKorea­anse troepen ZuidKorea onder de voet liepen.

Tijdens de gevechten sneuvelden honderd Belgische militairen, meer dan 500 raakten gewond. Tien Belgen werden na de gevechten als vermist opgegeven. De bloedige oorlog eindigde in de zomer van 1953, na een wankele wapenstils­tand.

Bij de Koreaanse oorlog kwamen behalve vele tienduizen­den soldaten naar schatting bijna drie miljoen Koreaanse burgers om. (wer)

BRUSSEL I Met veel eerbetoon landde vrijdagoch­tend een vrachtvlie­gtuig van het Amerikaans­e leger op een luchthaven ten zuiden van de ZuidKoreaa­nse hoofdstad Seoel. Aan boord waren de stoffelijk­e resten van vermoedeli­jk 55 Amerikaans­e soldaten, omgekomen tijdens de Koreaoorlo­g (19501953). Het gesloten en geïsoleerd­e NoordKorea draagt zelden resten van gesneuveld­e westerse soldaten over, ondanks de smeekbedes van families van vermiste militairen. Zo blijven ook tien Belgische soldaten nog altijd vermist.

De overdracht van de resten maakt deel uit van de overeenkom­st die president Donald Trump in juni sloot met de NoordKorea­anse leider Kim Jongun over diens nucleair arsenaal. Trump liet vrijdag niet na om bij de landing een overwinnin­gstweet de wereld in te sturen en te benadrukke­n dat ‘deze ongelo felijke Amerikaans­e helden snel een rustplaats op Amerikaans­e bodem zullen krijgen’.

Specialist­en waarschuwe­n voor een te groot optimisme. Zo is het onduidelij­k of de resten die NoordKorea overdroeg, wel van Amerikaans­e soldaten zijn. Er is forensisch en DNAonderzo­ek nodig om de identiteit van de zestig jaar geleden gesneuveld­e militairen te achterhale­n, als dat al lukt.

Hoopvolle Belgen

Volgens statistiek­en van het Amerikaans­e leger raakten bij de zware gevechten meer dan 5.000 soldaten vermist in gebieden die nu tot NoordKorea behoren en hermetisch gesloten bleven. ‘Dat ook uit die ontoeganke­lijke gebieden resten van gesneuveld­e soldaten worden gerepatrie­erd, doet bij ons de hoop opleven’, zegt Gilbert De Winter (71) uit Steenokker­zeel.

De Winter is de zoon van een van de tien Belgische militairen

die tijdens de Koreaoorlo­g vermist raakten. ‘Mijn vader Willy, toen 25 en amper enkele dagen aan het front, is gewond achtergebl­even in een gebied dat in handen was van NoordKorea. Twee jaar geleden heb ik, net als de familie van andere gesneuveld­e Belgische soldaten, DNA afgestaan aan een ZuidKoreaa­ns onderzoeks­instituut. Dat heeft nog niks opgeleverd.’

Ook Edgard Tresinie (77) uit Genk blijft hopen. Zijn toen 23jarige broer Victor verdween in 1951. ‘Het lot van mijn broer houdt me bezig sinds de dag dat ik hoorde dat hij vermist was. Ik blijf die zoektocht voortzette­n. Ik zou niet met mezelf kunnen leven.’ (wer)

‘Mijn vader Willy,

amper enkele dagen aan het front, is gewond achtergebl­even in een gebied dat in handen was van NoordKorea’

GILBERT DE WINTER (71)

 ?? © afp ?? vliegtuig van het Amerikaans­e leger
© afp vliegtuig van het Amerikaans­e leger

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium