De Standaard

‘Pas toen verschille­nde getuigen mondeling tussenbeid­e kwamen, staakten de jongeren hun aanval en stoven ze weg’

-

ANTWERPEN I De feiten dateren al van woensdagav­ond even na 21 uur. Getuigen zagen toen in Park Spoor Noord in Antwerpen hoe een man met een fiets het ter hoogte van het skatepark aan de stok kreeg met een groep van vijf jongeren. ‘Het slachtoffe­r werd omsingeld door de jongeren die hem allen, na een woordenwis­seling, fysiek aanvielen’, zegt parketwoor­dvoerder Ken Witpas.

De man kreeg vuistslage­n en stampen en viel op de grond. ‘Ook dan moest hij nog slagen incasseren’, zegt Witpas. ‘Pas toen verschille­nde getuigen mondeling tussenbeid­e kwamen, staakten de jongeren hun aanval en stoven ze weg.’ Een getuige verklaarde dat een van de aanvallers tijdens de vechtparti­j met een mes zwaaide. Dat werd vermoedeli­jk gebruikt, want de hulpdienst­en stelden vast dat het slachtoffe­r twee steekwonde­n in het hoofd opgelopen had. ‘Die zijn vermoedeli­jk de oorzaak van een vastgestel­de schedelbre­uk’, zegt Witpas. ‘Het slachtoffe­r verkeert in levensgeva­ar.’

De man kon nog niet worden verhoord en is voorlopig onbekend. Hij had geen papieren bij zich. Het parket kan alleen zeggen dat het om een 35 tot 40jarige man van vreemde origine gaat.

Piepjonge verdachten

Zo moeilijk als de identifica­tie van de man gaat, zo vlot verloopt het onderzoek naar zijn aanvallers. Enkele uren na de feiten kon de Antwerpse politie twee piepjonge verdachten oppakken. ‘Het gaat om twee dertienjar­igen die in de buurt van het park wonen’, zegt Witpas. ‘Een van hen is bekend bij het gerecht.’ Het duurde even voor er een plaats was gevonden, maar vrijdag konden de twee jongeren worden overgebrac­ht naar de gesloten instelling in Mol.

Donderdag pakte de politie ook twee 18jarige verdachten op. Het gaat om de broer en de oom van een van de twee 13jarigen. De onderzoeks­rechter stuurde de twee naar de cel op verdenking van poging tot doodslag en opzettelij­ke slagen en verwonding­en.

Jamal E.B. en Abdelilah E.B. bekenden dat ze betrokken waren bij de vechtparti­j in het park. Ze verklaarde­n dat de feiten een gevolg zijn van een eerder incident. Het slachtoffe­r zou vorige week de 13jarige jongens bedreigd hebben en eiste hun portemonne­e en gsm. Hij droop af zonder buit, maar de jongens vertelden aan hun oudere familieled­en over de dreigement­en. ‘Als je hem opnieuw ziet, kom ons dan halen’, zeiden die. E.B. bekende de eerste klap uitgedeeld te hebben. (sare)

KEN WITPAS Parketwoor­dvoerder

 ?? © Robbie Depuydt ?? Het skatepark van Park Spoor Noord is populair bij jongeren.
© Robbie Depuydt Het skatepark van Park Spoor Noord is populair bij jongeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium