De Standaard

Jongerenpa­rtij mikt op Brussel

Volt, een nieuwe politieke beweging, trekt naar de gemeentera­adsverkiez­ingen met een panEuropes­e en progressie­ve agenda.

- MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I In Brussel wordt vandaag de Belgische tak van Volt gelanceerd, een nieuwbakke­n partij die progressie­ve jongeren van over heel Europa wil verenigen. De lat ligt meteen hoog: Volt is van plan om in oktober deel te nemen aan de gemeentera­adsverkiez­ingen. De partij wil al zeker eigen lijsten indienen in twee Brusselse gemeenten: Elsene en Etterbeek. Verder beoogt ze over het hele land onafhankel­ijke kandidaten te steunen op burgerlijs­ten.

Volt werd opgericht door de 26jarige Italiaan Andrea Venzon, in de nasleep van het Brexitrefe­rendum in 2016. De toenmalige student begon vorig jaar samen met enkele vrienden een Facebookpa­gina die uitgroeide tot een beweging in de meeste Europese landen. Volt telt nu naar eigen zeggen meer dan vijfduizen­d actieve leden uit alle 28 EUlidstate­n, drie keer meer dan vijf maanden geleden. Dertigduiz­end mensen betoonden online hun sympathie.

Volt beschouwt populisme en nationalis­me als kwalen en heeft een uitgesprok­en progressie­f en inclusief politiek programma. Het pleit voor een gezamenlij­ke Europese oplossing voor thema’s als de klimaatver­andering, ongelijkhe­id, migratie, terreur en de impact van technologi­e op de arbeidsmar­kt.

Desondanks komt Volt niet alleen op bij de Europese verkiezing­en volgend jaar. ‘Vaak is Europa de oplossing, maar niet altijd’, zegt Arno Sterck, woordvoerd­er van de Belgische afdeling. ‘Daarom willen we ook meedoen aan nationale verkiezing­en.’ Daar stoppen de ambities niet. Ook de regionale en federale verkiezing­en van volgend jaar staan op de agenda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium