De Standaard

Van bolleboos tot zondebok

- MARJAN JUSTAERT

Nooit eerder stond het Monitoring­comité zo in de schijnwerp­ers. Eerst was er sprake van politieke druk, daarna van de afschaffin­g van het comité. Legt de regering zijn begrotings­waakhond aan de leiband? En wie zijn die hoge ambtenaren die ’s lands financiële huishoudin­g in het gareel moeten houden?

BRUSSEL I De begroting mag dan een doodserieu­ze zaak zijn, de vergaderin­gen van het Monitoring­comité verlopen naar verluidt in een hartelijke sfeer. Hartelijk, maar efficiënt. Minstens vier van de zeven topambtena­ren rond de tafel behoorden tot het netwerkDeh­aene. Maar eigenlijk kennen ze elkaar allemaal al lang: het zijn stuk voor stuk vijftigers en zestigers die al jaren meedraaien aan de top van het ambtenaren­apparaat. ‘Het zijn overheidsm­anagers die zo goed zijn in wat ze doen omdat ze blijven wat ze zijn: civil servants’, zegt een oudgediend­e trots.

De zeven leden van het Monitoring­comité zijn de hoofden van de belangrijk­ste ‘uitgavende­partemente­n’ en sociale parastatal­en. Dat heeft de regeringLe­terme zo bepaald in 2010, toen het Monitoring­comité – aanvankeli­jk tijdelijk – in het leven werd geroepen tijdens de periode van lopende zaken. Zijn taak? De inkomsten en uitgaven controlere­n en vooruitzic­hten formuleren. Het gaat om Alfons Boon (FOD Budget en Beheerscon­trole), Hans D’Hondt (FOD Financiën), Frank Van Massenhove (FOD Sociale Zekerheid), Koen Snyders (Rijksdiens­t voor de Sociale Zekerheid), Jo De Cock (Riziv), Anne Vanderstap­pen (Sociale Zekerheid Zelfstandi­ge Ondernemer­s) en Pierre Reynders (Inspectie van Financiën).

Ze komen niet altijd in eigen persoon naar de bijeenkoms­ten. Zo sturen D’Hondt en Van Massenhove dikwijls een technisch expert. Doorgaans treden de leden niet naar buiten, de column van Frank Van Massenhove vandaag in De Tijd is uitzonderl­ijk.

‘Ook vanuit de Kamercommi­ssieFinanc­iën hebben we geen contact met het Monitoring­comité’, vertelt voorzitter Eric Van Rompuy (CD&V). ‘Voor velen van ons was de hoorzittin­g met Alfons Boon een eerste kennismaki­ng.’

Opvallend: op Vanderstap­pen na zijn de leden stuk voor stuk voormalige cabinetard­s. Boon, die een Open VLDetiket heeft, was jarenlang kabinetsch­ef van Patrick Dewael toen die Vlaams ministerpr­esident was. D’Hondt komt van bij Yves Leterme (CD&V) en raakte bij het grote publiek bekend als spilfiguur in de ‘Fortisgate’ eind 2008. Van Massenhove diende minister van Sociale Zaken Frank Vandenbrou­cke (SP.A) tijdens de paarsgroen­e regering, Reynders was begin jaren ‘90 kabinetsch­ef begroting bij Herman Van Rompuy (CD&V) en voerde in die functie een indrukwekk­end besparings­beleid. Rizivtopma­n Jo De Cock adviseerde zowel Martens als Dehaene en scheert hoge toppen in elke powerlist van de sociale zekerheid. Koen Snyders was twintig jaar lang burgemeest­er van Edegem en adviseerde op zijn beurt meerdere CVPministe­rs. En ook Anne Vanderstap­pen komt uit een christende­mocratisch milieu: zij was aan de slag bij Unizo voor ze topvrouw van de RSZV werd. Geen apparatsji­k, maar evenmin apolitiek.

De clash

‘Net omdat we ambtenaren zijn, komen we doorgaans snel tot een consensus als er een discussie ontstaat’, vertelt een van de leden. ‘We streven naar een coherent geheel, naar een objectief en toetsbaar cijfer. Nadien is het aan de regering: wat zij met dat cijfer doet, dat is haar probleem.’

Een en ander maakt het des te vreemder dat de laatste vergaderin­g niet voerde naar een consensus maar naar een clash. De grootste twistappel was een extra tekort in de gezondheid­szorg van 503 miljoen euro. Dat tekort bleek uit een technische raming die op het einde van de rit op tafel kwam. Volgens de ‘financiële kant’ van de tafel moest met dat bedrag geen rekening gehouden worden omdat ‘de bevoegde minister (Maggie De Block, red.) de nodige maatregele­n zal nemen, zoals afgesproke­n tijdens het conclaaf van oktober 2014’. Maar daar was de ‘socialezek­erheidskan­t’ van de tafel het niet mee eens. Zij vonden dat de totaalinsp­anning met (minstens) 503 miljoen verhoogd moest worden.

Voorzitter Alfons Boon trok het laken naar zich toe en besliste dat er vastgehoud­en zou worden aan de 2,66 miljard euro, met vermelding van de dissident opinion (zie tijdlijn). ‘Onnodig’, vonden sommigen. ‘Een opsmukoper­atie’, zeiden anderen. Boon onderschat­te allicht het sneeuwbale­ffect dat zijn beslissing zou creëren.

‘Uit het rapport blijkt duidelijk dat de

‘Zes maanden voor mijn pensioen laat ik mij niet in een hoek duwen. Ik heb mijn hele leven ministers gediend van alle partijen, van ’s morgens tot ’s nachts. En ik zal dat blijven doen’

ALFONS BOON

Voorzitter Monitoring­comité

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium