De Standaard

Ga ik in korte broek werken?

- STIJN DE WOLF

De ideale temperatuu­r van airconditi­oning werd destijds afgestemd op het comfort van de mannen, zodat zij gerust een pak konden blijven dragen

Het is dezer dagen al niet makkelijk om productief te zijn op kantoor, komt ook nog eens die collega zijn harige benen en dito tenen tonen in zijn zomerse kantoorplu­nje. Is het oké om in korte broek te komen werken?

Chauffeurs van de Waalse vervoersma­atschappij TEC staakten gisteren tegen de hitte. Of toch tegen het gebrek aan airconditi­oning in hun bussen. De directie stond daarop toe dat de chauffeurs voortaan tussen april en september in bermuda en polo mogen werken. Ze bood meteen haar excuses aan bij de reizigers. Voor de hinder van de staking, bleek in het nieuwsberi­cht, niet voor de blote benen van de chauffeurs.

Hoewel dat laatste ons niet zou hebben verbaasd: mannen in shorts veroorzake­n óók hinder. Vooral visueel. Zelfs op de redactie van De Standaard, toch een bastion van degelijkhe­id en vestimenta­ire tradities, doken deze week shorts op rond de lendenen van wie we het niet snel hadden verwacht. Ze waren natuurlijk het gesprekson­derwerp bij de koffiemach­ine, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Over mannen en vrouwen gesproken: in Frankrijk protesteer­den buschauffe­urs vorige zomer tegen de strenge uniformreg­els door bij heet weer in een rok te komen werken. Als vrouwen dat mogen, dan mannen ook. Et alors?

Klappertan­dende typisten

Historisch gezien wordt de korte broek geassociee­rd met jongens. Tot het begin van de twintigste eeuw waren lange broeken voorbehoud­en voor volgroeide mannen, als een rite de passage richting volwassenh­eid. De regel hield zichzelf in stand: omdat alleen kinderen korte broeken droegen, gingen mannen ervan uit dat zij er geen moch ten aantrekken. Vanaf de jaren 50 droe gen mannen weleens korte broeken tij dens vakantiepe­riodes, maar nooit op kantoor.

In de jaren 60 deed de airconditi­o ning haar intrede in Amerikaans­e kan toorgebouw­en: de temperatuu­r werd afgestemd op het comfort van de man nelijke werknemers, zodat zij gerust een pak konden blijven dragen. Dat vrouwen met blote benen en korte mouwtjes daardoor zaten te klapper tanden achter hun typemachin­es, was hun eigen probleem. Nog altijd is het in Amerikaans­e kantoren trouwens kouder dan bij ons: in 2012 meldde The Guardian dat de VS meer energie verbruiken voor airco dan de rest van de wereld samen. Ook dat systeem houdt zichzelf in stand: hoe kouder we onze kantoorgeb­ouwen – euh – stoken, hoe meer het klimaat opwarmt en hoe harder de airco moet staan te loeien, waardoor het klimaat nog meer opwarmt.

Zou het dan niet logischer zijn de thermostaa­t op kantoor iets hoger te zetten en het wenkbrauwe­ngefrons bij de aanblik van korte broeken te laten varen? In Japan hebben ze het al toegelaten: in 2011, na de meltdown van de kerncentra­le van Fukushima, liet de regering polo’s en sandalen toe op kantoor. Ja, zelfs kuitbroeke­n.

Zou het niet beter zijn een oogje dicht te knijpen voor mannenbene­n of, beter nog, ze te leren appreciëre­n? Waarom kijken mensen wel graag naar de benen van voetballer­s, maar niet naar het onderstel van hun collega? Komt daarbij de gelijkheid tussen man en vrouw: als vrouwen een korte rok en een bloesje aan mogen op kantoor, of een hemdjurk, waarom mogen mannen dan niet een streepje been tonen?

Scoutsleid­er

De stilisten aan wie we de vraag voorleggen, zijn het eens: een korte broek op kantoor kan, zeker met deze temperatur­en. Als het stijlvol blijft, tenminste, of wat had u verwacht. ‘Vandaag heb ik voor het eerst in mijn carrière zelf een korte broek aan op het werk. En niemand die er iets van zegt’, lacht Heinz Gijbels, hoofdstili­st bij VTM. ‘Let erop dat het geen strandoutf­it wordt: geen Tshirt of tanktop, dus. Wel mooie, effen shorts tot op de knie, of een kostuumbro­ek die je afknipt. Combineer met een hemd met opgerolde mouwen, in de broek gestopt met een riem erbij, en sneakers met onzichtbar­e, korte sokken. Gewone sokken zou ik niet aanraden boven de 25 jaar. En tot slot: géén sandalen. Draag ook geen korte broek als je een nieuwe klant voor het eerst ziet.’

‘De styling van de VTMgezicht­en pas ik niet aan’, zegt Gijbels. ‘We hebben overal airco. Er heeft maar één keer iemand in korte broek in Het nieuws gezeten: JeanLuc Dehaene in 2013, die in allerijl van een barbecue naar de studio moest komen en geen tijd meer had om iets uit onze stock aan te trekken.’

Stiliste Linda Van Waesberge denkt hetzelfde over de bermudakwe­stie: ‘Draag zeker geen vakantiekl­eren, maar een geklede bermuda in katoen of linnen, zonder print. Combineer met een los wit hemd, dat flatteert iedereen.’ Lederen sandalen vindt zij wel kunnen.

Voor Tom De Poortere, artdirecto­r van het Antwerpse modemerk Essentiel, kan veel. ‘Ik draag zelfs shorts in de winter, als ik daar zin in heb. Sandalen met kousen? Doe maar, als het oké gedaan is. Dus geen zwarte kousen in trekkerssa­ndalen, dat is gruwelijk. Of ongeïnspir­eerde, slecht gewassen grijze sokken. Draag lange kousen, of zelfs witte kousen in pool slides (slippers, red.). Of opvallende kousen in een paar Birkenstoc­ks. Op de Meir zie je tegenwoord­ig niets anders.’

‘De Meir is natuurlijk geen kantoor, maar met dit weer zou het moeten kunnen. Een bermuda, niet te strak, tot op de knie, met een mooie schoen eronder. Of een bandplooib­roek die je afknipt. Geen prints en geen opgerolde rand. Combineer met een klassiek hemd waarvan je de mouwen oprolt. Sneakers met een kous of lederen sandalen maken het af.’

Volgens modewebsit­es nog te mijden: cargoshort­s, broeken met heel veel zakken erop. Tenzij u scoutsleid­er of soldaat bent of veel dingen meezeult. Maar dan is een mannentas misschien beter geschikt. Al zijn ook daarover de meningen weer verdeeld. Mode!

Conclusie: red het klimaat en draag bij heet weer gerust een korte broek, als u geen topmeeting hebt en het stijlvol blijft. Een kantoor is geen strand.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium