De Standaard

TE LAND, TER ZEE

- STEPHAN VANFLETERE­N

Het Gemeentemu­seum in Den Haag vroeg

(1969), vooral bekend om zijn indringend­e, contrastri­jke en haarscherp­e zwartwitpo­rtretten, in het kader van de tentoonste­lling Aan Zee om in de voetsporen te treden van de Nederlands­e kunstschil­ders Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig, en af te reizen naar het Zeeuwse eiland Walcheren, waar zij volop experiment­eerden met licht en kleur. De duinen, het strand, de zee, de bomen en de kerktorens die zij daar begin vorige eeuw vastlegden; veel is nog net zoals toen.

Vanfletere­ns serie Terre/Mer is een mooie aanvulling op de expressiev­e doeken van die vroegere meesters. Een mix van grillighei­d en verstillin­g en, zeer atypisch, grotendeel­s in kleur bovendien. Vanfletere­n trok al eens ver de zee in voor het juiste standpunt, gebruikte lange sluitertij­den, speelde met beweging. Een en ander geeft veel beelden iets uitgesprok­en schilderac­htigs.

‘Ik ben nooit een natuurfoto­graaf geweest en zal het ook nooit worden’, schreef Vanfletere­n ooit. ‘Als natuurfoto­graaf moet je snel zijn, over telelenzen beschikken en geduld hebben. Ik voldoe alleen aan de laatste van de drie voorwaarde­n. Ik kan wachten.’ Dat is ruim voldoende voor natuurbeel­den hors catégorie.

Expo in het Gemeentemu­seum Den Haag, vanaf 14 juli tot en met 18 november 2018.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium