De Standaard

NULLEN SCHRAPPEN

- Ruben Mooijman

Nullen schrappen is in sommige landen een populaire vorm van monetair beleid. Deze week kwam Venezuela ermee in het nieuws. Er gaan vijf nullen af van de bolivar. Iets wat nu 1 miljoen bolivar kost, zal binnenkort nog 10 bolivar kosten. Het ironische is dat de huidige munt ooit de bolivar fuer te gedoopt is – de sterke bolivar. Tien jaar geleden verving de bolivar fuerte de gewone bolivar, waarbij – jawel – destijds ook al drie nullen geschrapt werden.

Nullen schrappen is populairde­r dan je zou vermoeden. Twee jaar geleden schrapte WitRusland vier nullen van de plaatselij­ke roebel. Rusland haalde in 1998 drie nullen van zijn munt. Turkije schrapte in 2005 zes nullen, Mozambique drie in 2006. Joegoslavi­ë schrapte in de jaren 90 nullen alsof zijn leven ervan afhing (wat misschien ook wel zo was). In 1990 gingen er vier nullen van de dinar af, in 1992 één, in 1993 zes, in 1994 negen. In 1999 werd de munteenhei­d opgeheven.

Het naoorlogse wereldreco­rd staat wellicht op naam van Zimbabwe, dat in 2009 in één klap twaalf nullen schrapte van de Zimbabwaan­se dollar. Die beslissing kwam er nadat in 2008 ook al tien nullen waren gesneuveld. Veel heeft het allemaal niet geholpen. De rol van de Zimbabwaan­se dol lar was al uitgespeel­d. Nu wordt er in het land met buitenland­se valuta betaald.

De moeder van alle nulschrapo­peraties staat natuurlijk op naam van Duitsland. In 1923 kon je duizend miljard papiermark­en inleveren voor één rentenmark. Ook toen gingen er dus in één keer twaalf nullen voor de bijl. De Duitse hyperinfla­tie werd in de monetaire handboeken opgenomen als voorbeeld van hoe het niet moet. Wie denkt dat je de econo mie helpt door de geldpers in turbostand te zetten, heeft het mis.

Ondanks de ervaringen in Duitsland staan er telkens weer autocratis­che leiders op die het beter denken te weten. Je vraagt je af wat er in het hoofd van die mensen omgaat. Vaak nemen ze hun toevlucht tot vreemde kronkelred­eneringen. De Venezolaan­se president Nicolas Maduro denkt zijn munt te kunnen verankeren aan een zelf bedachte cryptomunt, de petro, die op zijn beurt weer aan olieopbren­gsten zou zijn gekoppeld. Het feit dat een echte cryptomunt zoals de bitcoin zijn waarde nu juist ontleent aan de totale afwezighei­d van enige overheidsb­emoeienis, is Maduro blijkbaar ontgaan.

De Turkse president Erdogan is ook iemand die het beter weet dan vrijwel alle economen. Hij wil inflatie bestrijden door de rente te verlagen, in plaats van te verhogen. Voorlopig biedt de centrale bank nog weerstand tegen dit waanidee.

Het idee dat meer geld per definitie goed zou zijn voor een land, vloeit waarschijn­lijk voort uit het foutieve denkbeeld dat geld op zichzelf een waarde heeft. Geld is niets meer dan een onderlinge afspraak, een manier om de economie beter te laten functioner­en. De waarde zit niet in de briefjes of de munten, maar in de arbeid, de grondstoff­en, de prestaties of de goederen die ze vertegenwo­ordigen.

Het is niet omdat er meer briefjes of munten zijn, dat er ook meer arbeid, grondstoff­en, prestaties of goederen zijn. Integendee­l: wat er is, wordt dan over meer monetaire eenheden verdeeld. Per eenheid daalt de waarde dus. Geldontwaa­rding is een ander woord voor inflatie. Een simpele economisch­e waarheid, maar voor veel leiders blijkbaar moeilijk te aanvaarden.

Geld is niets meer dan een onderlinge afspraak om de economie beter te laten functioner­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium