De Standaard

DE GOEDKOOPST­E ZEEPBEL UIT DE GESCHIEDEN­IS

- JAN REYNS

Tenzij Mark Zuckerberg snel een toverstok vindt, heeft Facebook de kans verspeeld om als eerste bedrijf een beurswaard­e van 1.000 miljard dollar te bereiken. Die eer zal weggelegd zijn voor ofwel Apple (nu 952 miljard dollar), Amazon (904 miljard dollar), Alphabet (888 miljard dollar) of Microsoft (841 miljard).

Facebook blijft wel nummer vijf, maar is teruggesla­gen richting 500 miljard dollar. Door het verlies van 120 miljard euro beurswaard­e op donderdag kan Zuckerberg wel het record van grootste marktverli­es in één dag claimen. Hij en de aandeelhou­ders kunnen zich ook troosten met de gedachte dat die daling van 19% alleen de koersklim van dit jaar wegvaagde.

Al bij al triviale vaststelli­ngen tegenover de algemene teneur dat de enorme groei van Facebook voorbij is. Of nog meer over het paard getild: het einde van de technologi­ereuzen.

Dat de bomen niet tot in de hemel groeien, wordt al herhaald sinds de internetze­epbel barstte in de loop van het jaar 2000. Mede dankzij deze attitude konden Apple, Amazon, Google, Microsoft en Facebook, om het bij de grootste vijf te houden, uitgroeien tot gigantisch­e beurssucce­ssen. Ook klei ne beleggers konden er rijk mee worden. Enige vereiste: kopen en er niet meer naar omzien. Laat staan luisteren naar de ongefun

Een dag voor Facebook zijn rampspoed de wereld instuurde, bewezen Alphabet en Microsoft dat hun groei wel nog versnelt. En ook Amazon wordt een winstmonst­er

deerde kritiek dat dit zeepbellen zijn. Met 2,5 miljard gebruikers is de grootste groei bij Facebook evident voorbij. Maar beleggers schrokken vooral van de waarschu wing van Facebook zelf dat de om zetgroei zal afnemen (van 42% naar zowat 32%). Ook de winst staat onder druk doordat Facebook massaal aanwerft om nieuw ‘misbruik’ met data te vermijden.

Een dag voor Facebook zijn rampspoed de wereld instuurde, hadden Alphabet en Microsoft met de cijfers in de hand wél bewezen dat hun groei nog versnelt. En een dag erna toonde Amazon dat het niet alleen zijn omzetgroei van 40% volhoudt met grote getallen (52,9 miljard dollar kwartaalom zet): ook de winstgeven­dheid begint op stoom te komen. Die komt al voor de helft uit de afdeling die cloudoplos­singen aanbiedt; de groei van dit winsthaant­je bedroeg 80%. Ook Microsoft en Alphabet vonden hier een nieuwe bron van extreme omzet en winstgroei (die Facebook ontbeert).

De analisten van Bernstein becijferde­n dat de ITsector in de VS de voorbije vijf jaar goed was voor meer dan de helft van de groei van de vrije cashflow van de grootste 1.500 bedrijven. Toch zijn ze maar goed voor 25% van de totale beurswaard­e (zie grafiek). Deze aandelen zijn dus veel goedkoper geworden dan vijf jaar geleden. Het tegendeel van een zeepbel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium