De Standaard

WAAROM we deze zomer weinig Netflix kijken

- TOM HEREMANS

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er vijf miljoen Netflixabo­n nees bij gekomen. Er zijn er nu wereldwijd 130 miljoen. Goed nieuws voor Netflix, zou je den ken, maar nee: aangezien de grootste streamingd­ienst ter wereld nogal voort varend had aangekondi­gd dat er zes mil joen abonnees zouden bijkomen, werd hij door de belegger afgestraft. De beleg ger duwde het aandeel veertien procent lager. De belegger is een mensensoor­t van wie wij geen hoge pet op hebben. De belegger heeft geen geduld, geen visie, en wellicht ook geen Netflixabo­nnement.

Wij hebben wel een Netflixabo­nne ment, maar we hebben er deze zomer nog niet veel gebruik van gemaakt. Gelukkig kost het maar tien euro per maand, anders hadden we misschien al afgehaakt. We hebben namelijk het gevoel dat Netflix het een beetje laat hangen. Dat baart ons meer zorgen dan een dipje in de beurskoers.

De cijfers spreken ons tegen. Netflix investeert dit jaar maar liefst acht mil jard dollar in eigen nieuwe program ma’s. Dat levert dit jaar, houd u vast, 700 (!) nieuwe eigen tvprogramm­a’s en 80 nieuwe films op. Dat is onvoorstel baar veel. Maar wij vinden ze niet. Toch geen goeie. Deze zomer in elk geval niet.

De eerste helft van juli viel dat niet zo op, toen was er het WK voetbal. Daarna bleek ineens dat het al weken armoe troef was op Netflix. Er was het tweede seizoen van de uitstekend­e Israëlisch­e reeks Fauda, maar dat was het zowat. Sinds gisteren streamt ook het zesde seizoen van Orange is the new black. De eerste reacties daarop zijn allerminst lovend. Wat zit er nog aan te komen? Het tweede seizoen van Ozark, op de laatste dag van augustus. We kijken tot op zeke re hoogte ook uit naar Disenchant­ment, een nieuwe animatiere­eks van Matt ‘The Simpsons’ Groening (vanaf 10 augustus). Die dag gaat ook de ‘donkere comedy reeks’ La casa de las flores in première, dat vast een hit wordt omdat het een Spaanse reeks is en het woord ‘casa’ in de titel heeft.

Dat is het zowat. Terwijl wij de vorige jaren telkens schreven dat de traditione­le tvzenders in de zomer met vakantie gingen en hun kijkers zo naar Netflix dreven, lijkt het wel alsof Netflix dit jaar zelf met vakantie is. Vorig jaar pakte de streamingd­ienst in de zomer uit met vier nieuwe topreeksen: Ozark, Atypical, Gypsie en Glow. Twee jaar geleden met Stranger things, The get down en Bloodline. Dit jaar dus met zo goed als niets. Tenzij u hoge verwachtin­gen koestert voor belegen comedy als All about The Washington­s en jongerenre­eksen als The innocents (over tienershap­eshifters, echt waar).

Het woord jongeren is gevallen, zij het in een samenstell­ing. Is het om zich nu al te wapenen tegen de streamingc­on currentie van Disney die er zit aan te komen? Netflix getroost zich deze zomer in ieder geval erg veel moeite om het tienerpubl­iek te behagen. Het streamt de ene tienerkome­die na de andere (The kissing booth is de populairst­e, en niet eens de allerslech­tste, dat is To all the boys I’ve loved before), en komt binnenkort weer met een ‘controvers­iële’ jonge renreeks aanzetten.

Wellicht heeft Netflix uit de rel rond het eerste seizoen van 13 reasons why geleerd dat je met een beetje heisa de jeugd kunt weglokken van Instagram en Youtube. De schokken de beelden van de zelfdo ding op het eind van dat seizoen lokten overal af keurende reacties uit, waardoor werkelijk iedereen de voorts banale reeks wou zien. In het tweede seizoen zat op het eind weer zo’n schokken de scène. Geen zelf moord, dit keer, maar een nogal aparte verkrach ting.

En nu is er dus Insatia ble. Correctie: straks is er dus Insatiable, vanaf 10 augustus. Al weer een banale jongerenre­eks, dit keer over een obees meisje dat wraak neemt op haar pesters. Uit de trailer blijkt dat ze eerst een metamorfos­e ondergaat: ze slankt af door een zomer lang niet te eten. De makers worden, nog voor de reeks te zien is, beschuldig­d van fat shaming en het propageren van eetstoorni­ssen. Er is een online petitie, voorlopig onderteken­d door een kleine 200.000 mensen, om de reeks te bannen. Dat zal niet gebeuren, en iedereen zal ernaar kijken.

Dat is meegenomen, maar het is natuurlijk geen strategie die Netflix van de ondergang zal redden. We willen niet te hard van stapel lopen, maar er is stof tot nadenken. Netflix dreigt het slachtoffe­r te worden van de hausse in de tvwereld die het zelf gecreëerd heeft. Het moet aan een razend tempo abonnees blijven winnen om de exponentie­el groeiende productiek­osten op te vangen. Tegelijk moet het steeds meer programma’s bij maken om abonnees te kunnen werven. Het is een vicieuze cirkel.

Abonnees werven wordt trouwens almaar moeilijker: in de VS en in WestEuropa zijn de makkelijks­te klanten al geworven, in andere delen van de wereld is de drempel net iets hoger. Netflix probeert dat op te vangen door veel lokale programma’s te maken. Dat werkt ten dele, maar ook dat kost handenvol geld. Er komt nu zelfs een heuse productiev­estiging in Spanje, om vooral de ZuidEurope­se markt voor streaming te winnen. Of dat een succes wordt, weten we nog niet. Wat we wel weten: er zullen nog veel reeksen komen met ‘casa’ in de titel.

Netflix dreigt het slachtoffe­r te worden van de hausse in de tvwereld die het zelf heeft gecreëerd

 ?? © rr ?? ‘Insatiable’, binnenkort op Netflix: nog maar eens een banale jongerenre­eks, dit keer over een obees meisje dat wraak neemt op haar pesters.
© rr ‘Insatiable’, binnenkort op Netflix: nog maar eens een banale jongerenre­eks, dit keer over een obees meisje dat wraak neemt op haar pesters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium