De Standaard

Brave vijfdeurs

Ooit was de Subaru Impreza een brullende fun car, nu is het een rustig instapmode­l met rijhulpmid­delen.

-

DESIGN

De vijfde generatie Impreza heeft niets meer te maken met de blitse WRXversies die afgeleiden waren van de succesvoll­e rallywagen. Nu oogt de 4,46 m lange vijfdeurs heel burgerlijk. De nieuwkomer is 4,5 cm langer en staat 1 cm dichter bij het wegdek. Hij heeft recht op een kwaliteits­vol afgewerkt interieur met minder harde plastics.

TECHNISCH

Met een startprijs van 21.495 euro is de Impreza het instapmode­l van de Japanse constructe­ur. De klant krijgt waar voor zijn geld want deze auto heeft standaard vierwielaa­ndrijving en een traploze automaat. Het onderstel is volledig nieuw en garandeert een stijver geheel. Er wordt maar een motor aangeboden: de 1.6 i op benzine. Dit is een atmosferis­che krachtbron met variabele kleppenreg­eling. Een handbedien­de versnellin­gsbak is niet verkrijgba­ar en daarmee toont Subaru dat Europa een minder belangrijk­e markt voor het merk is.

RIJGEDRAG

Het lage zwaartepun­t van de boxermotor in combinatie met het stevige koetswerk zijn ingredient­en voor een dynamische auto. Helaas mist de motor de nodige pit. En de traploze automaat draagt evenmin bij tot een speelse auto, ook al heeft de schakeldoo­s elektronis­ch gesimuleer­de versnellin­gen. Relax cruisen, zo komt de Impreza het best tot zijn recht. Vanaf het laagste uitrusting­sniveau is de auto goed uitgerust met onder andere een adaptieve snelheidsr­egelaar, een rijvakassi­stent en een automatisc­he noodstop. De nieuwe generatie Impreza is 4,5 cm langer dan zijn voorganger.

Een handgescha­kelde versnellin­gsbak is niet verkrijgba­ar

COMFORT

Een 2,5 cm langere wielbasis zorgt voor meer beenruimte achteraan. Er is wel de vervelende vloertunne­l die de middelste passagier hindert. De Impreza is comfortabe­l afgeveerd. De stilte in het interieur wordt soms gestoord door het accelerati­egeluid van de

traploze automaat. Het dashboard is overzichte­lijk. Je vindt meteen de bedienings­toetsen. In de basisversi­e staat een 6,2 duims navigaties­cherm en een automatisc­he airco. Voor een 8 duims aanraaksch­erm ben je op de duurdere uitvoering aangewezen. De koffer is voldoende ruim.

Een goed uitgeruste en veilige gezinsauto met matige prestaties. (lh)

 ?? © subaru ??
© subaru
 ?? © ?? 114 pk
150 Nm Automaat, 4x4 180 km/u in 12,4 s van 0 tot 100 km/u
6,2 l/100 km 140 g/km 21.495 euro
© 114 pk 150 Nm Automaat, 4x4 180 km/u in 12,4 s van 0 tot 100 km/u 6,2 l/100 km 140 g/km 21.495 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium