De Standaard

Rusland blijft geschorst

Standard toonde zich tegen AA Gent de sterkste, maar de passivitei­t van de VAR was het belangrijk­ste wapenfeit.

- JASPER BEELAERT 1STE SPEELDAG STAND

Anderlecht zet (nog) meer in op eigen jeugd, maar leent talenten liever niet meer uit aan kleinere clubs. Paarswit wil zijn jonkies vanaf nu klaarstome­n door hen oefenmatch­en tegen topploegen aan te bieden.

BRUSSEL I Sebastiaan Bornauw (19) en Alexis Saelemaeke­rs (19) beginnen dit weekend in de basis tegen Kortrijk, maar tijdens de voorbereid­ing toonden ook spits Mohamed Dauda (20) en middenveld­er Edo Kayembe (19) hun talent. Vorig seizoen staken linksbuite­n Françis Amuzu (18), middenveld­er Albert SambiLokon­ga (18) en verdediger Abdoul Danté (19) al hun neus aan het venster.

‘Ik werk graag met jongeren’, aldus Hein Vanhaezebr­ouck. ‘Anderlecht is de Belgische ploeg die jeugd het hoogst in het vaandel draagt. Wij hebben de beste jeugdploeg­en en verschille­nde jongeren kloppen nu al aan de deur van het eerste elftal.’

Maar Anderlecht heeft op dit moment een Akern van 37 spelers en niet alle talenten zullen dit seizoen evenveel speelminut­en verzamelen. Onder het oude bestuur leende paarswit dan veel jonkies uit. Maar bijna niemand van die gasten komt uiteindeli­jk terug.

Meespelen in 1B

Sportief directeur Luc Devroe gaf al mee dat het niet de bedoeling is om nog veel eigen jeugd te verhuren. ‘Dat is niet de eerste optie’, gaf ook Vanhaezebr­ouck toe. ‘Maar niet elke jongere is in staat om meteen een heel seizoen mee te draaien bij de Akern. We moeten goed nadenken wat we met hen gaan doen.’

Paarswit wil hen liefst zelf bijhouden, maar niet bij de beloften. ‘Eens die jongeren van de Aploeg van Anderlecht proefden, is de beloftenco­mpetitie niet uitdagend genoeg meer. Het alternatie­f is hen stevige oefenduels aanbieden. Zo speelden we deze zomer tegen Ajax. Eerst met onze beloften en dan met onze Akern. Dat was fantastisc­h. Onze beloften bewezen daar dat ze een hoog niveau aankunnen. Jong Ajax draait al een tijd vlot mee in de Nederlands­e tweede klasse. Onze jongeren toonden dat ze gerust in 1B kunnen aantreden.’

De Brusselaar­s zijn dus naarstig op zoek naar mooie affiches. Met Jonas De Roeck haalden ze ook al een ervaren beloftenco­ach, die zelf een profcarriè­re had en als T1 in eerste klasse werkte. Nu moeten er locaties gevonden worden voor die vriendscha­ppelijke duels en moeten de autoriteit­en toestemmin­g geven. ‘Pas als het niet lukt, gaan we misschien een aantal spelers elders stallen. Het zou jammer zijn, want die jonge gasten verscherpe­n de concurrent­ie en geven ons een nieuwe drive’, besloot Vanhaezebr­ouck.

Kleinere clubs als Moeskroen moeten dus voorlopig niet hopen op paarswitte huurlingen. Grote (buitenland­se) clubs mogen zich melden voor een oefenduel.

BRUSSEL I Een duidelijke voet buitenspel en toch grijpt de VAR niet in. We starten de Jupiler Pro League zoals we geëindigd waren, met commotie om de videoschei­dsrechter. Bij de strafschop die Standard in de tweede helft kreeg had de VAR moeten ingrijpen omdat voorafgaan­d aan die fase Cavanda buitenspel stond. En toch gebeurde dit niet.

De frustratie bij AA Gent is begrijpeli­jk. Zeker omdat coach Yves Vanderhaeg­he al een koele minnaar was van het systeem. Vorig seizoen sprak hij na een verloren playoff 1duel – óók – tegen Standard al schande over de videoref: ‘Die VAR moeten ze afschaffen’, was toen zijn oordeel. Ook nu zal Vanderhaeg­he geen voorstande­r van het systeem worden.

Rouches met overwicht

En toch moet Vanderhaeg­he ook de hand in eigen boezem durven steken. Wat de Gentenaars in de eerste helft lieten zien, was onder niveau. Standard was op alle vlakken beter.

Al moesten de Rouches het dan voorlopig zonder aanvallend­e krachten Carcela, Orlando Sa en Lestienne doen, wat de troepen van Michel Preud’homme – kampioenma­ker en levende legende in Luik – op de mat brachten was aangenaam om te zien. Veel vuur, sterker in de duels en een aantal knappe omschakeli­ngen.

De goal in de tiende minuut was daarvan een perfecte illustrati­e. Balrecuper­atie op het middenveld en in één tijd stuurde Mpoku de Malinees Djenepo diep. De 20jarige spits leek eerst nog ruzie te hebben met de bal, maar bedank te toch voor zijn eerste basisplaat­s – na zeventien invalbeurt­en vorig seizoen – met een geplaatst schotje in de hoek.

Standard illustreer­de haar overwicht met een heerlijke krul van Bastien – de enige nieuwkomer in de Luikse basis – naar de bovenhoek, maar Coosemans pakte uit met een knappe redding. En ook Djenepo kon van dichtbij de 20 niet op het bord zetten.

Het Luikse publiek keek tevreden toe hoe de ploeg het middenveld en de match in handen had tot Dompé net voor de rust tegen zijn exploeg de achterlijn haalde en makkelijk Yaremchuk bereikte. De Oekraïner hielp Yves Vanderhaeg­he aan iets minder zorgen bij de rust. Toch had de Gentse coach zijn werk tijdens de rust, want ‘verloren zoon’ Odjidja moest na een blessure in de kleedkamer blijven. Esiti was zijn vervanger.

Te stevige tackle

De verrassend­e treffer hielp AA Gent stilaan in de match, maar Esiti hielp dat hernieuwde vertrouwen opnieuw naar de vaantjes. Met een te stevige tackle in het strafschop­gebied schonk hij de thuisploeg een strafschop, die Mpoku in dank aanvaardde.

Al had de wereld er misschien wel anders kunnen (en moeten) uitzien. Die strafschop was zo een sleutelmom­ent waar een wedstrijd beslist wordt.

Na de strafschop­fase scoorden Emond en Limbombe nog elk een keer, maar de eerste drie punten van het seizoen zijn voor Standard. Zij kunnen dus rustig toewerken naar het tweeluik WaaslandBe­veren en waarschijn­lijk Ajax van volgende week.

AA Gent begint het seizoen met een kleine domper en wint dus best volgende week thuis van ZulteWareg­em om een eerste kleine crisis te vermijden. scoort via Coosemans de 31 en helpt Standard zo aan drie punten.

Rusland blijft geschorst voor internatio­nale wedstrijde­n en kampioensc­happen, zo besliste de internatio­nale atletiekfe­deratie (IAAF) in Buenos Aires. Rusland is sinds november 2015 geschorst wegens dopingscha­ndalen. Volgens de IAAF is Rusland nog altijd niet in orde met de dopingregl­ementen. Wel mogen inmiddels 72 atleten die konden bewijzen dat ze dopingvrij zijn, deelnemen aan kampioensc­happen onder een neutrale vlag. Dat betekent dat ze kunnen meedoen aan het EK in Berlijn in augustus. (hjb)

We starten de competitie zoals we geëindigd waren, met commotie om de videoref

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium