De Standaard

Wants your money

Zelfs Europeanen die niet beseffen dat ze ook Amerikaan zijn, voelen de lange arm van de Amerikaans­e fiscus. ‘Het wordt tijd dat Europa zijn burgers beschermt.’

- EVITA NEEFS

BRUSSEL I Eerst was Helena verbijster­d, dan verbolgen omdat de bank waar ze een rekening wilde openen, haar weigerde als klant omdat ze Amerikaans­e was. Ze was inderdaad geboren in de VS toen haar ouders er een jaar verbleven. Maar Amerikaans­e? Zij noch haar ouders beseften dat de Amerikaans­e grondwet het ius soli hanteert waardoor iedereen geboren op Amerikaans­e bodem staatsburg­er is. Helena was nooit teruggewee­st naar haar geboortela­nd, zelfs niet voor een citytripje naar New York.

Toch werd ze slachtoffe­r van Fatca, een wet van president Barack Obama uit 2014. Deze Foreign Accounts Tax Compliance Act verplicht Europese financiële instelling­en informatie over hun Amerikaans­e klanten door te geven aan Washington – ook al zijn die klanten slechts per toeval Amerikaan en hebben ze geen enkele band met het land. Dat vinden veel banken te veel gedoe, ze weigeren nog liever klanten.

Hoeveel ‘Accidental Americans’ er zijn, is bij benadering niet geweten. In Europa wordt hun aantal op 110.000 geschat. De meesten – zoals de Britse Helena die niet met haar echte naam in de krant wil – durven niet uit de schaduw te komen uit angst voor de lange arm van de Amerikaans­e fiscus. Een Franse actiegroep met 570 leden durft dat wel. En vond eerder deze maand gehoor in het Europees Parlement.

‘Ze kunnen geen bankrekeni­ng openen, geen hypotheekl­ening afsluiten, geen krediet krijgen voor hun bedrijf. Kortom ze kunnen geen normaal leven lijden’, zegt de Nederlands­e liberale Sophie in ‘t Veld.

AirBnB en Tripadviso­r

Europese landen, waaronder België, sloten akkoorden met de VS om de informatie van de banken via de Belgische belastinga­dministrat­ie door te geven aan de Amerikaans­e fiscus. ‘Op die manier worden de banken beschermd tegen hoge Amerikaans­e boetes’, zegt In ‘t Veld. ‘Maar de burgers zijn de dupe.’

Er zijn slechts twee landen ter wereld met taxatie gebaseerd op burgerscha­p, in plaats van op de plaats van woonst en werk: de VS en Eritrea. Tegen Eritrea heeft de EU wel geproteste­erd, maar de VS laat ze betijen. ‘Ronduit schandalig’, vindt het parlements­lid.

Ook internetpl­atformen als AirBnB en Tripadviso­r geven persoonlij­ke gegevens door om de Amerikaans­e fiscus te helpen bij de identifica­tie van ‘US Persons’ – de officiële term voor iedereen die onder de Fatcawet valt.

Uiteraard kunnen ‘Toevallige Amerikanen’, zoals alle Amerikanen, afstand doen van hun burgerscha­p. Maar dat is omslachtig en duur: 2.350 dollar administra­tiekosten, plus naar schatting een kleine 20.000 euro aan advocatenh­onoraria. Bovendien blijft de exAmerikaa­n nog vijf jaar belastingp­lichtig in de VS.

Velen, zoals Helena, zijn trouwens bang om naar de ambassade te stappen om afstand te doen van hun Amerikaans­e nationalit­eit uit vrees voor een gepeperde rekening voor achterstal­lige belastinge­n.

De beroemdste ‘Accidental’ die afstand deed van zijn Amerikaans staatsburg­erschap, is ongetwijfe­ld de gewezen Britse minister van Buitenland­se Zaken, Boris Johnson. Hij zette de stap twee jaar geleden toen de Amerikaans­e fiscus een deel van de winst van de verkoop van zijn huis afroomde. ‘Ongeloofli­jk’, zei hij toen over de ‘doctrine of global taxation’.

Trumps ijdelheid

De Franse actiegroep rekent op de ijdelheid van Donald Trump, die niets liever doet dan maatregele­n van voorganger Obama ongedaan maken. In ’t Veld vindt het ‘bezopen dat de Commissie niet optreedt’. Ook de Raad geeft niet thuis. Frankrijk en Nederland poogden tevergeefs het probleem op de agenda te zetten. Maar In ’t Veld geeft niet op. Ze spoort alle ‘Accidental­s’ aan om, ondanks hun angst, hun stem te laten horen.

Ze ziet twee concrete sporen. Eerst en vooral is er de Europese richtlijn die iedere Europeaan het recht op een bankrekeni­ng toekent. In ’t Veld raadt slachtoffe­rs aan om dat recht af te dwingen voor de rechtbank. Dat biedt de EUCommissi­e de mogelijkhe­id om een inbreukpro­cedure tegen de veroordeel­de lidstaat te openen. Hetzelfde geldt voor de overtredin­g van de privacywet­geving.

Maar de Nederlands­e ziet de problemen van de ‘Accidental­s’ niet in de eerste plaats als een technische kwestie. Het gaat over de manier waarop Europa zich opstelt tegenover de VS. ‘Wij hebben zo’n vreemde onderdanig­e houding tegenover de Amerikanen. De EU moet eindelijk eens volwassen worden.’

‘Europa heeft zo’n vreemde, onderdanig­e houding tegenover de Amerikanen’ SOPHIE IN ’T VELD

Europees Parlements­lid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium