De Standaard

Minister beschermt gemeentehu­izen in Vlaamse Rand

- JELLE SCHEPERS

De gemeentehu­izen van Dworp en Vlezenbeek worden voorlopig beschermd als monument. De gebouwen, die intussen al een andere functie hebben, geven volgens ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) een fraai beeld van de geschieden­is van de bouw van gemeentehu­izen.

DWORP/VLEZENBEEK I Geert Bourgeois, als Vlaams ministerpr­esident ook bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de gemeentehu­izen van Dworp (Beersel) en Vlezenbeek (SintPieter­sLeeuw) voorlopig beschermd als monument. Hetzelfde doet hij voor het stadhuis van Vilvoorde.

‘De drie beschermde gemeentehu­izen in de Vlaamse Rand geven een fraai beeld van de geschieden­is van de bouw van gemeentehu­izen in Vlaanderen’, stelt Bourgeois. ‘Ze dateren uit de negentiend­e en twintigste eeuw. Samen tonen ze de evolutie die gemeentehu­izen onderginge­n van een vooral representa­tief gebouw naar een zeer functionee­l en publieksge­richt gebouw. Zowel de exterieurs als de interieurs zijn goed bewaard. De drie gemeentehu­izen zijn opgetrokke­n door bekende architecte­n en zijn telkens sleutelstu­kken in hun respectiev­e oeu vre.’

Het gemeentehu­is van Dworp is iets meer dan een eeuw oud. Het werd ontworpen door architect Henri Jacobs in 1901, in de voor hem typische stijl met kleurrijke materialen en vroege artnouveau­elementen.

Het staat op de plaats waar het oude, romaanse kerkje van Dworp stond. ‘Het gemeentehu­is getuigt van het steeds groeiende belang van de burgerlijk­e overheid in de negentiend­e en twintigste eeuw en de noodzaak om representa­tieve gebouwen op te trekken waar het gemeentebe­stuur kon vergaderen’, legt Bourgeois uit.

Nadat Dworp in de jaren zeventig was opgegaan in Beersel, verloor het gebouw zijn functie als gemeentehu­is. Tot in de jaren negentig deed het dienst als politiegeb­ouw, en op de eerste verdieping was er lange tijd een bibliothee­k.

Gemeente is positief

‘Maar sinds een vijftienta­l jaar is de voor en naschoolse kinderopva­ng Malleboot er gevestigd’, legt burgemeest­er Hugo Vandaele (CD&V) uit. ‘We staan als gemeente positief tegenover de beschermin­g, op voorwaarde dat de werking van de Malleboot mogelijk blijft. Een medewerker van het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft ons beloofd dat ze daarmee rekening zullen houden. Het is overigens vooral de buitenkant die hen interessee­rt. Het oudgemeent­ehuis is inderdaad een uniek gebouw.’

Het gemeentehu­is van Vlezenbeek dateert dan weer van de periode net na de Tweede Wereldoorl­og. ‘Architect Courtens creëerde in het gebouw naast een politiekce­remonieel deel vooral een functionee­lpubliek deel.

Zo ontwierp hij onder andere een lokettenza­al, wat wijst op de nieuwe publieksfu­nctie die het gemeentehu­is na de Tweede Wereldoorl­og toebedeeld kreeg’, zegt Bourgeois.

In het gemeentehu­is is een bibliothee­kfiliaal gevestigd, maar daar komt binnenkort veranderin­g in. Vanaf 1 september loopt er een concessieo­vereenkoms­t met een vrouw uit Dilbeek die er een ontmoeting­scentrum van wil maken voor onder meer zelfstandi­gen en bedrijven.

Erkende Leeuwse vereniging­en krijgen 5 procent korting bij het huren van de zalen en enkele zalen kunnen occasionee­l worden gehuurd voor familiale evenemente­n op kleine schaal. Eerst is wel een grondige renovatie nodig.

Na de voorlopige beschermin­g organisere­n de gemeentebe­sturen een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkinge­n of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen een periode van negen maanden beslist ministerpr­esident Geert Bourgeois over de definitiev­e beschermin­g.

 ?? © ssj ?? Het vroegere gemeentehu­is van Dworp.
© ssj Het vroegere gemeentehu­is van Dworp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium