De Standaard

Is de toon gezet?

- MATTHIJS DE RIDDER, GAEA SCHOETERS, JEROEN OLYSLAEGER­S, CARLO VAN BAELEN, ISABEL HESSEL, PAUL VERREPT, NATHALIE TABURY, KRIS VAN STEENBERGE, IGNACE CORNELISSE­N, BARBARA PERSYN Het bestuur van de Vlaamse Auteursver­eniging.

Laten we met iets technisch beginnen. De procedure bepaalt dat de Vlaamse regering de voorzitter van het Fondsbestu­ur benoemt op voordracht van het Fondsbestu­ur, dat uit zijn leden een kandidaatv­oorzitter kiest. Maar de Vlaamse regering wachtte daar niet op. In haar uitvoering­sbesluit staat te lezen dat Mia Doornaert benoemd wordt als voorzitter van het VFL. Dat is wettelijk gezien problemati­sch, omdat de raad van bestuur nog niet is samengeste­ld: er moeten nog vier onafhankel­ijke leden worden toegevoegd aan de zeven politiek geselectee­rde kandidaten. Pas dan kan de raad van bestuur samenkomen en een voorzitter voordragen. Dat de Vlaamse regering de eigen procedures niet respecteer­t, is zorgwekken­d. Waarom wil de NVA, want dat is de partij die Mia Doornaert voordraagt, zo graag rechtstree­ks invloed uitoefenen op het letterenbe­leid dat ze bereid is daarvoor de wet met voeten te treden? Een objectieve aanleiding is niet te vinden. Er is ook nu al behoorlijk wat politieke controle over de werking van het Fonds: de beheersove­reenkomst wordt overlegd met de minister en goedgekeur­d door de plenaire vergaderin­g van het Vlaams Parlement, de meerjarenp­lannen worden overlegd met de minister en de commissie cultuur en die laatste buigt zich jaarlijks over het jaarversla­g. Dat levert het Vlaams Fonds voor de Letteren een positieve evaluatie op.

Waarom wordt er dan nu via oneigenlij­ke weg een voorzitter naar voren geschoven, zeker omdat de regering met deze politieke benoeming in oude stijl de geloofwaar­digheid van Doornaert als onafhankel­ijke voorzitter bij voorbaat heeft geschaad. Het is niet zo vreemd dat er nu getwijfeld wordt aan haar intenties: Doornaert is niet op basis van haar verdienste­n in of betrokkenh­eid bij de literaire sector door de raad voorgedrag­en – zelfs als de leden van de Raad dat hadden willen doen, kregen ze de kans niet. Haar benoeming is politiek geforceerd, op onwettige wijze.

Er wordt vaak verwezen naar aftredend VFLvoorzit­ter Jos Geysels,

‘toch ook een politieke benoeming’. Minister van Cultuur Sven Gatz

(Open VLD) deed het deze week op Radio 1 nog. Die vergelijki­ng loopt scheef: Geysels is het VFL niet opgedronge­n, maar werd conform de procedure vrijwillig voorgedrag­en door de raad van bestuur.

Groen zat op dat moment niet eens in de regering. Geysels was op het moment van zijn aanstellin­g al een jaar lid van het bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren, stevig ingebed in de sector en een literair geëngageer­d figuur.

Ook wat dat betreft zitten veel auteurs met vragen over het voorzitter­schap van Doornaert. Het is goed mogelijk dat ze graag en veel leest, maar daarover lees je haar zelden of niet. Meer dan als liefhebber van de letteren staat ze bekend om haar polemische, vaak politieke standpunte­n, iets wat deze week door haar aanvaring met Bleri

Lleshi alvast bewezen werd. Een debat over islamofobi­e tussen Lleshi en Doornaert kan uiteraard interessan­t zijn, maar het heeft niets te maken met letterenbe­leid. De polariseri­ng die op deze digitale caféruzie volgde, heeft de literatuur geen diensten bewezen. De Vlaamse letteren hebben geen baat bij een cultuurstr­ijd tussen links en rechts. In het letterenbe­leid is er maar één factor van belang: kwaliteit. Door de overhaaste handelwijz­e van de regering hebben we het nu al weken over politieke voorkeuren en individuel­e opinies. Bij veel auteurs leeft de legitieme vrees dat daarmee de toon is gezet.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren is volgens de beheersove­reenkomst verantwoor­delijk voor een geïntegree­rd letterenbe­leid van auteur tot lezer. Een dergelijke missie vraagt niet alleen een eindeloze, en bij voorkeur brede liefde voor literatuur, maar ook een groot empathisch vermogen en voeling met een diverse groep auteurs en een nog veel diverser lezerspubl­iek. Een letterenbe­leid dat gericht is op verbreding én verdieping is niet gebaat bij politiseri­ng, en de daarbij onvermijde­lijke polariseri­ng. Het is evenzeer de vraag wie gebaat is bij een voorzitter die al voor haar officiële benoeming op ramkoers ligt met een deel van de auteurs wier belangen ze straks moet verdedigen en behartigen.

De Vlaamse letteren hebben geen baat bij een cultuurstr­ijd tussen links en rechts. In het letterenbe­leid is er maar één factor van belang: kwaliteit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium