De Standaard

Een gehelmde vrouw

- YVES PETRY Schrijver van onder meer ‘Liefde bij wijze van spreken’ (De Bezige Bij).

Zou Mia Doornaert er nog zin in hebben, na de heisa rond haar benoeming tot voorzitter van het VFL (DS 26 juli)? Ik hoop van wel. Want niet elke schrijver ontwaart in deze benoeming een rechtspoli­tiek manoeuvre. Ik in elk geval niet en ik maak me sterk dat ik daarin niet alleen sta. Dat ze is voorgedrag­en door de NVA, maakt van de belgiciste Mia Doornaert nog geen partijpion. Net zomin als haar voorganger, de hoogst aimabele Jos Geysels, een pion van wie dan ook was, hoewel hij een veel uitgesprok­ener politiek verleden had. En nu kunnen we nog oeverloos doorzagen over procedurek­westies, maar dat is niet waar het in deze discussie om gaat.

Het punt is dat Doornaert in columns en interviews weleens meningen ten beste geeft die niet stroken met wat de linksprogr­essieve goegemeent­e acceptabel vindt. Et alors? Ik vind dat een interessan­te zaak. Het zou het beeld kunnen bijstellen van de literaire wereld als een homogeen blok van immer welmenende wereldverb­eteraars en moraalridd­ers. Er bevinden zich onder ons schrijvers ook amorele estheten en pessimiste­n, principiee­l onprincipi­ëlen, cynici en nihilisten, en die schrijven daarom niet noodzakeli­jk slechter. Evenmin cultiveren ze een imago dat hen verplicht aanstoot te nemen aan de soms vinnige, dwarse maar altijd eerbare argumenten van Doornaert. Dat doe ik alvast niet, groot liefhebber van ware diversitei­t als ik ben.

Maar sommige van mijn collega’s, misschien wel minder verdraagza­me voorvechte­rs van de verdraagza­amheid dan ze denken te zijn, willen absoluut een stok om Doornaert mee te slaan. De laatste wending in het debat is dat ze niet voldoende afstand en objectivit­eit toonde toen ze een auteur lik op stuk gaf nadat die haar van racisme had beschuldig­d. Ze noemde hem ‘een marginaal mannetje’. Mocht niet, volgens haar tegenstand­ers. Op zo’n ‘akkefietje’ had ze met meer distantie moeten reageren, heet het. Hier begrijp ik mijn collega’s niet. Akkefietje? Misschien moeten sommige linkse wijsvinger­tjes eens leren dat de meesten onder ons racisme een gore zaak vinden en dat het bijgevolg ook goor is er anderen lichtzinni­g van te beschuldig­en. Ik zie niet in waarom iemand, voorzitter van het VFL of niet, zoiets over zijn kant zou moeten laten gaan. Hard zal het wel zijn aangekomen, dat ‘marginale mannetje’, zeker bij iemand die nogal grootsprak­erig aankondigt uit het VFL te zullen stappen, terwijl hij er niet eens in zit. Maar goed, wie met drek begint te gooien, hoeft geen aaitjes te verwachten.

Hoe dan ook, diegenen die naar aanleiding van dat incident hun vooroordel­en bevestigd zien en als zelfbenoem­de bestuursle­den Doornaert ongeschikt verklaren voor de job, spreken zeker niet in naam van alle schrijvers. Ikzelf zie Doornaert als voorzitter van het VFL helemaal zitten. Een dame met pit en stijl en liefde voor taal. Een gehelmde vrouw en bovendien een barones! Wie weet wat voor deuren zo’n adellijke titel nog opent, vooral in het buitenland. En als daar deuren opengaan, staan we natuurlijk allemaal, voor én tegenstand­ers, te dringen om naar binnen te kunnen.

Er bevinden zich onder ons schrijvers ook amorele estheten en pessimiste­n, principiee­l onprincipi­ëlen, cynici en nihilisten, en die schrijven daarom niet noodzakeli­jk slechter

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium