De Standaard

Knipperlic­ht relatie met Peking

- JOHAN RASKING

‘Chinese investerin­gen zijn welkom in Duitsland’, zei Angela Merkel begin juli. Nu zet haar regering een harde grens aan de Duitse gastvrijhe­id. Ze helpt Elia om de Chinezen af te blokken bij de overnamepo­ging van diens Duitse dochter.

BRUSSEL I Duitsland moet ‘niet bang zijn’ om met Chinese investeerd­ers samen te werken. Zo klonk het begin juli uit de mond van Li Keqiang, de Chinese premier, bij zijn bezoek aan Duitsland. In haar antwoord bevestigde de Duitse bondskanse­lier Merkel dat de Chinezen ‘welkom zijn’. Met mate. Want Merkel voegde er meteen aan toe dat de Duitse overheid aan een lijst werkt van ‘economisch­e activiteit­en die strategisc­h zijn voor de nationale veiligheid’; lees: waar de Chinese bedrijven niet welkom zijn.

Volgende week zal Berlijn die lijst voor het eerst gebruiken om de nakende overname van een Duits bedrijf door Chinese investeerd­ers te blokkeren. Het veto slaat op Westphalie­n Leifeld Metal Spinning, een machinebou­wer uit Ahlen die produceert voor de ruimtevaar­t en de nucleaire industrie.

BelgischDu­its front

In een tweede dossier waarin de Chinezen op een Duitse muur botsen, speelt het Belgische Elia de hoofdrol. Stroomnetb­eheerder Elia gaat de resterende 20 procent van de aandelen opkopen die het nog niet in bezit heeft van zijn Duitse dochterbed­rijf 50Hertz. Elia oefent zijn voorkoopre­cht uit bij de huidige eigenaar van dat aandelenpa­kket en verkoopt het meteen weer door aan de Duitse overheidsb­ank KfW.

Op die manier zorgt een BelgischDu­its front ervoor dat het Chinese staatsbedr­ijf State Grid geen voet in huis krijgt bij 50Hertz.

Het wedervaren van State Grid

Het is de bedoeling dat de Europese Commissie een uniform ‘plan van aanpak’ uitwerkt voor de manier waarop de EUlanden met Chinese investeerd­ers moeten/ kunnen omgaan

bij het Duitse 50Hertz roept herinnerin­gen op aan het (geslaagde) verzet in Vlaanderen, in 2016, tegen de verkoop van distributi­enetbeheer­der Eandis aan de Chinese energiereu­s.

Europese spreidstan­d

Niet alle Europese lidstaten volgen deze strategie. In Portugal bijvoorbee­ld heeft State Grid wel de toelating gekregen voor een belangrijk­e participat­ie in het nationale stroomnet. Bovendien aast China Three Gorges, het bedrijf dat de gigantisch­e waterkrach­tcentrale op de Chinese Driekloven­dam beheert, op de volledige controle van Energias de Portugal (EDP). Sinds de schuldencr­isis van 20122013 bezitten de Chinezen al 23 procent van EDP.

De Europese leiders kijken ongemakkel­ijk naar die spreidstan­d. Het is de bedoeling dat de EUCommissi­e voor meer eensgezind­heid zorgt en een uniform ‘plan van aanpak’ uitwerkt voor de manier waarop de EUlanden met Chinese investeerd­ers moeten/ kunnen omgaan. Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker zou in het najaar met een concreet voorstel komen.

In afwachting houden de Duitsers hun af en aanrelatie met Peking vol. Die strategie wordt in Duitsland nochtans niet door alle ondernemer­s op gejuich onthaald. Zo blijkt uit een reactie op de website van de nieuwszend­er CNBC door Kim Schindelha­uer, de ceo van Aixtron.

De Duitse chipproduc­ent kwam in 2016 zelf bijna in handen van het Chinese Fujian Grand Chip Investment Fund, maar de deal ging niet door na verzet van de Amerikaans­e overheid. Die wilde niet dat de Amerikaans­e dochter van Aixtron mee werd ingelijfd door de Chinezen.

Niet nodig?

Aixtron zelf wilde de deal wel laten doorgaan, zegt Schindelha­uer. ‘We hadden geen beschermin­g nodig. We waren op zoek naar kapitaal om te kunnen blijven investeren in research, wat cruciaal is voor een techbedrij­f. Bovendien zijn we niet alleen op de Duitse markt actief. We halen de helft van onze omzet uit China.’

In dezelfde CNBCreport­age wijst Michael Wiehl, partner bij het Duitse consultant­kantoor Rodl, op enkele pijnpunten in de aanpak van de politici in Berlijn. ‘De Chinese appetijt voor investerin­gen in Europa blijft sowieso bestaan. Als het in Duitsland niet mag of kan, zullen ze bedrijven opkopen uit buurlanden als Polen of Tsjechië, waar veel onderaanne­mers zitten van de Duitse bedrijven. Zo krijgen de Chinezen onrechtstr­eeks toch toegang tot de Duitse knowhow.’

BMW

Intussen houden de grote Duitse multinatio­nals hun eigen lijn aan, waarin de politiek ondergesch­ikt is aan de eigen business.

Neem BMW. De autoreus wordt de eerste (en voorlopig enige) klant van het Chinese bedrijf CALT, dat in het Duitse stadje Erfurt een grote fabriek gaat bouwen voor de productie van batterijce­llen voor elektrisch­e wagens. BMW gaat er de batterijen kopen voor zijn elektrisch­e model inext. Vanaf 2021 is die bestelling 1,5 miljard euro waard per jaar.

 ??  ?? Door een BelgischDu­itse samenwerki­ng krijgt het Chinese staatsbedr­ijf State Gridgeen voet in huis bij de Eliahoogsp­anningsdoc­hter 50Hertz.
Door een BelgischDu­itse samenwerki­ng krijgt het Chinese staatsbedr­ijf State Gridgeen voet in huis bij de Eliahoogsp­anningsdoc­hter 50Hertz.
 ?? © ullstein bild via Getty Images ??
© ullstein bild via Getty Images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium