De Standaard

EUROPA BEPERKT BANDBREEDT­E

- BART STURTEWAGE­N

Eerst raakte Vlaams minister van Energie Bart Tommelein verstrikt in een bevoegdhei­dsprobleem toen hij het snelle einde van de stookoliek­etel aankondigd­e. Enkele dagen later beviel de federale regering van een ambitieus banenplan waarvoor ze, behalve bij de sociale partners, uitgebreid te biecht moet bij de gewestrege­ringen. Dat het Belgische federale model bijwijlen onhandelba­ar ingewikkel­d is geworden, valt niet te betwisten. Een volgende staatsherv­orming die meer orde schept in de bestuurlij­ke chaos, moet er vroeg of laat komen.

Of de invoering van een federale of Belgische kieskring alle problemen oplost, is echter zeer te betwijfele­n. Vicepremie­r Alexander De Croo, die dat idee afgelopen weekend weer naar voren bracht in La Libre, heeft nochtans wel een punt: het overlegcom­ité waarin alle Belgische regeringen geacht worden hun beleid op elkaar af te stemmen, werkt niet. Men wisselt er inzichten uit, maar er wordt niets beslist. Hooguit volgt er enige profilerin­g voor de toekijkend­e camera’s.

De federale kieskring is een vorm van politieke nostalgie. Het is een hunkering naar de periode dat partijfami­lies over de taalgrens heen elkaar ‘verstonden’. Door een selecte club van politieke toppers in het hele land naar kiezers te laten hengelen, zou er opnieuw een nationale politieke legitimite­it ontstaan, hopen de voorstande­rs.

Denken dat structuren het antwoord kunnen bieden op de inherente middelpunt­vliedende krachten in België, is een weinig zinvolle bezigheid. Laten we niet vergeten dat het eerste wat in dit land uiteenviel, de partijen waren. Pas nadien gingen de uiteengesp­atte families het pad van de splitsing van de instelling­en op.

Het is natuurlijk geen natuurwet dat de enige bruikbare politieke logica het versluizen van bevoegdhed­en van het federale naar het deelstaatn­iveau is. Het klopt dat die aanpak ons de complexite­it heeft gebracht waar we nu mee zitten. Maar dat betekent nog niet dat het omkeren van die dynamiek als vanzelf tot meer efficiënti­e zal leiden. De kans dat het weer een uitzichtlo­ze politieke loopgraven­oorlog wordt, is groot.

De realiteit is dat de Belgische constructi­e slechts standhoudt als de bandbreedt­e in het gevoerde beleid op de verschille­nde niveaus beperkt blijft. Net zo reëel is de vaststelli­ng dat het de Europese druk op het gezamenlij­ke begrotings­beleid is die de bandbreedt­e beperkt houdt. Daarom verschilt het beleid onder Elio Di Rupo niet dag en nacht van dat onder Charles Michel. Dat België nog bestaat, heeft dus meer te maken met het overhevele­n van nationale bevoegdhed­en naar Europa dan naar de deelstaten.

Daarom verschilt beleid onder Di Rupo weinig van dat onder Michel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium