De Standaard

Jonge verzetshel­din wil van geen wijken weten

Na acht maanden in de cel, voor een tik op de kaak van een Israëlisch­e soldaat, is Ahed Tamimi (17) eindelijk vrij. ‘Ons verzet gaat door tot de bezetting wordt verwijderd.’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

Ahedmethaa­rblondelok­ken is uitgegroei­d tot zo’n symbooldos­sier dat blijkbaar ook haar vrijlating niet zonder slag of stoot kon verlopen. Om te vermijden dat haar familie en Palestijns­e sympathisa­nten haar al te vroeg te uitgebreid terug konden verwelkome­n, veranderde het Israëlisch­e leger vier keer de checkpoint waar ze zou worden vrijgelate­n op Palestijns gebied. Uiteindeli­jk dropte een legerjeep haar gewoon in haar dorp, Nabi Saleh.

Nabij het dorp stonden joodse kolonisten van de nabijgeleg­en nederzetti­ng Halamish, die zich daar volgens internatio­naal recht illegaal bevindt, te betogen met Israëlisch­e vlaggen, doodskiste­n en de slogan ‘dood aan Ahed Tamimi’. De nederzetti­ng heeft grote stukken land en de belangrijk­ste waterbron van Nabi Saleh opgeslokt, precies de reden waarom de inwoners van het Palestijns­e dorp een traditie hebben van wekelijkse betogingen.

Bij zo’n protestdag in december 2017 probeerden Ahed en haar nicht Nour (20) twee Israëlisch­e soldaten van het ouderlijke erf te verjagen. Ahed deelde een lichte tik uit aan een van de zwaarbewap­ende soldaten, die niet erg onder de indruk leek, en schopte in hun richting. Aheds moeder Nariman filmde het hele incident live op Facebook, waardoor de Israëlisch­e publieke opinie en politici in de dagen daarop moord en brand gingen schreeuwen.

Ingehuurde actrice

De minister van Onderwijs, de extreemrec­htse Naftali Bennett, pleitte ervoor dat Ahed ‘de rest van haar leven in de gevangenis’ zou doorbrenge­n. Door Israëlisch rechts werd zelfs gesuggeree­rd dat Tamimi deel uitmaakte van een groot complot om Israël zwart te maken: een fiere blonde Palestijns­e zonder hoofddoek, dat moest wel een ingehuurde actrice uit het buitenland zijn.

In de militaire rechtbank waar Pa lestijnen worden berecht – terwijl joodse kolonisten op de Westoever voor mildere burgerlijk­e rechtbanke­n moeten verschijne­n – riskeerden Tamimi en haar moeder Nariman allebei tien jaar cel, voor twaalf aanklachte­n. Tamimi en haar moeder aanvaardde­n uiteindeli­jk in maart, na drie maanden voorhechte­nis, een gerechteli­jk akkoord. In ruil voor een gedeelteli­jke schuldbeke­ntenis moesten ze ‘slechts’ voor acht maanden in de cel.

300 minderjari­gen in cel

‘Dat een minderjari­ge zo hard wordt aangepakt, is de reden waarom de internatio­nale gemeenscha­p de zaak van nabij heeft gevolgd’, zegt een Europese diplomatie­ke bron in Jeruzalem aan De Standaard. ‘Volgens het Internatio­naal Verdrag inzake de Kinderrech­ten mag opsluiting van een minderjari­ge in gevangenis­sen alleen in hoogst uitzonderl­ijke gevallen. Op dit moment zitten er driehonder­d minderjari­ge Palestijne­n in Israëlisch­e cellen.’

Haar vijftienja­rige neef Mohamed, die op de dag van het incident in december een kogel in het hoofd kreeg, is intussen al twee keer opnieuw opgepakt

Met Israëlisch­e vlaggen, doodskiste­n en de slogan ‘dood aan Ahed Tamimi’ protesteer­den joodse kolonisten tegen de vrijlating van de 17jarige Palestijns­e

De doorgaans voorzichti­ge ¬VNkinderre­chtenorgan­isatie Unicef stelde bovendien in 2013 in een rapport dat ‘mishandeli­ng van Palestijns­e kinderen in het Israëlisch­e militaire detentiesy­steem wijdverspr­eid, systematis­ch en geïnstitut­ionaliseer­d lijkt’.

Ahed Tamimi, niet voor een kleintje vervaard, lijkt er het beste van te hebben gemaakt. Ze vierde haar zeventiend­e verjaardag in de cel, en met de hulp van medegevang­enen die haar onderwezen, deed ze vanop afstand mee aan de eindexamen­s voor de middelbare school. ‘Hopelijk kan ze volgende maand naar de universite­it’, zegt de diplomatie­ke bron. Tamimi zegt, niet toevallig, rechten te willen studeren. ‘Maar als jeugdig icoon loopt ze ook daar onvermijde­lijk in de kijker.’

Haar vijftienja­rige neef Mohamed, die op de dag van het incident in december een kogel in het hoofd kreeg, is intussen al twee keer opnieuw opgepakt. Een deel van zijn schedel moest toen worden verwijderd om de bloedingen te stoppen, maar bij nieuwe ondervragi­ngen ‘bekende’ hij volgens het Israëlisch­e leger dat hij eigenlijk ‘van zijn fiets was gevallen’, ondanks uitgebreid medisch bewijs van het tegendeel.

Haar oudere broer Waed (21) werd in mei opgepakt en zit nog altijd in de cel. Haar neven Mohamed (19) en Osama (23) zitten in de gevangenis sinds januari. ‘We zijn bezorgd over de ervaringen waar ze door moest’, zei haar tante Manal gisteren. ‘Uiteindeli­jk is Ahed een kind, het zal een tijdje duren voor ze weer een kind kan zijn.’

Public relations

En Ahed Tamimi zelf? Ze reageerde gisteren tegelijk emotioneel en opgelucht toen ze weer in de armen van haar vader Bassem en haar zeshonderd dorpsgenot­en van Nabi Saleh kon vallen. ‘Ons verzet gaat door tot de bezetting wordt verwijderd’, zei ze bij haar thuiskomst. ‘Alle vrouwelijk­e gevangenen in de cel zijn sterk, en ik dank iedereen die me steunde in de gevangenis.’

Of het Israëlisch­e leger nu net meer geduld met haar gaat hebben – haar advocaat Gaby Lasky noemde de wereldwijd­e aandacht voor haar zaak een ‘klap in het gezicht van de diplomatie­ke public relations van de bezetting’ – of haar net wil betrappen op recidivism­e om haar nog strenger te straffen en buiten beeld te krijgen, wordt afwachten.

Dit weekend werden alvast twee Italiaanse graffitiku­nstenaars even opgepakt door het Israëlisch­e leger. Ze hadden een portret van Tamimi geschilder­d op de muur die Israël bouwde om zich af te schermen van de Westoever. De Italianen schilderde­n aan de Palestijns­e kant van de muur, in gebied dat ook volgens Israel geheel wordt bestuurd door de Palestijne­n. Maar alles rond de zeventienj­arige Ahed Tamimi ligt nu eenmaal gevoelig.

 ??  ?? Ahed Tamimi gaf in haar dorp Nabi Saleh een persconfer­entie, geflankeer­d door haar vader Bassam (l.)en haar moeder Nariman.
Ahed Tamimi gaf in haar dorp Nabi Saleh een persconfer­entie, geflankeer­d door haar vader Bassam (l.)en haar moeder Nariman.
 ?? © Majdi Mohammed/ap ??
© Majdi Mohammed/ap
 ?? © reuters ?? Verwelkomd door verwanten en vrienden in Nabi Saleh.
© reuters Verwelkomd door verwanten en vrienden in Nabi Saleh.
 ?? © afp ?? Bij het graf van Yasser Arafat in Ramallah.
© afp Bij het graf van Yasser Arafat in Ramallah.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium