De Standaard

‘Voor alles hebben ze de perfecte uitleg’

Hoogopgele­iden komen steeds vaker in het vizier van gewiekste oplichters, die met uiterst profession­ele telefoonfr­aude mikken op hun geld.

- *De ware identiteit­en van Peter en Maarten zijn bij de redactie bekend. VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

Twee weken geleden ziet Peter*, een 28jarige ingenieur die werkt voor een groot consultanc­ybedrijf, een onbekend Brits nummer op het scherm van zijn smartphone verschijne­n. ‘Dit is David Hughes, van Akita Matsui Trading, mag ik je even storen?’ De persoon vraagt aan Peter of hij op de hoogte is van Titan, het geheime project van technologi­ereus Apple om een eigen auto te ontwikkele­n.

‘Hij stelde allerlei sturende vragen, waarna hij op mijn respons bevestigen­d antwoordde’, vertelt Peter. Op de vraag waarom precies hij opgebeld werd, antwoordt Hughes dat zijn bedrijf geïnteress­eerd is om mensen met Peters profiel – goede verdieners met een aantal jaren werkervari­ng – aan zich te binden. ‘Wist je dat Apple in het kader van Titan zopas de Chinese batterijpr­oducent Tianneng heeft gekocht?’, vervolgt Hughes. ‘Apple zal het nieuws binnenkort bekendmake­n. Dit is het moment om aandelen van Tianneng te kopen. Dat kan via ons.’ Peter hapt niet toe, maar vraagt de beller een mail te sturen met meer informatie. ‘Alles wat hij zei, leek te kloppen’, vertelt Peter. Zo bestaan Akita Matsui Trading en Tianneng echt.

Hughes belt nog vier keer terug naar Peter, telkens met een ander nummer. ‘Voor alles had hij een perfect logische uitleg’, zegt Peter. Hughes raadt hem aan om 10.000 euro te investeren. Bij elk telefoonge­sprek benadrukt hij steeds feller de tijdsdruk. ‘Hij kende echt veel van belegginge­n’, zegt Peter. ‘Dit was een hoogopgele­ide oplichter.’

Verbod in België

Hoogstwaar­schijnlijk is David Hughes niet de echte naam van de beller, en werkt hij niet voor Akita Matsui Trading. Hij probeerde Peter geld afhandig te maken via zogenaamde ‘boiler room’fraude (zie inzet). Op haar website plaatste de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) onlangs een waarschuwi­ng tegen de vorm van telefonisc­h bedrog die expliciet op hoogopgele­iden mikt. Daarbij worden Akita Matsui Trading en zes andere bedrijven bij naam genoemd.

‘Het is deze vennootsch­appen niet toegestaan om beleggings­diensten aan te bieden op Belgisch grondgebie­d’, verwittigt de financiële toezichtho­uder. ‘De FSMA raadt ten zeerste af om in te gaan op aanbieding­en van financiele diensten afkomstig van deze vennootsch­appen en om geld te storten op rekeningnu­mmers die zij opgeven.’

Hoewel het fenomeen al langer voorkomt, blijven er gevallen opduiken. In 2018 ontving de FSMA al 72 meldingen over dergelijke praktijken, blijkt uit cijfers die De Standaard opvroeg. Wellicht is dat een sterke onderschat­ting van het fenomeen. Ook Peter deed geen aangifte van de poging tot fraude.

Dat geldt ook voor Maarten*, een 29jarige Antwerpena­ar die beroepsmat­ig handelt in olie en gas. Een paar weken geleden kreeg hij een gelijkaard­ige telefoon. ‘Heb ik het goed voor dat je snelle winsten wil boeken op de beurs?’, vraagt de beller Maarten retorisch. ‘Ik had snel door dat het niet koosjer was, maar hij kwam wel erg profession­eel over.’

‘Heb ik het goed voor dat je snelle winsten wil boeken op de beurs?’

TELEFONISC­H VOORSTEL MET FRAUDULEUS AANBOD

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium