De Standaard

Filipino’s zijn welkom in Polen, moslims niet

Polen weigert deel te nemen aan het Europese hervestigi­ngsprogram­ma voor migranten, maar wil nu werknemers uit de Filipijnen ‘invoeren’.

-

Polen onderhande­lt met Manila over een migratieak­koord. Dat zei Stanislav Szwed, de Poolse viceminist­er van Arbeid, dit weekend aan het persbureau PAP. Szwed hoopt naar eigen zeggen tegen de herfst een voorakkoor­d te hebben met de Filipijnse autoriteit­en over de voorwaarde­n waaronder Filipino’s in Polen kunnen komen werken. Het zou voornameli­jk gaan om gekwalific­eerde werknemers in de ITsector, de medische zorg en de bouw.

Krimpende bevolking

Het initiatief lijkt haaks te staan op de houding van de rechtse regering ten opzichte van migratie. Samen met de drie andere landen van de zogenaamde Visegrádgr­oep (Hongarije, Tsjechië en Slovakije) weigert Polen al sinds het begin van de vluchtelin­gencrisis mordicus deel te nemen aan het Europese spreidings en hervestigi­ngsplan voor asielzoeke­rs die de EU binnenkome­n.

Maar Polen heeft een demografis­ch probleem. De bevolking krimpt al jaren en dreigt onder de 38 miljoen te zakken. Dat ligt niet alleen aan het lage geboorteci­jfer, maar ook aan de emigratieg­olf die op gang is gekomen na de toetreding tot de EU in 2004. De Polen mogen dan al niet happig zijn op migranten in eigen land, ze hebben zich sindsdien wel massaal gevestigd in andere EUlanden, op zoek naar werk en betere lonen. In 2015 woonden er naar schatting 1,3 tot 2 miljoen Polen in andere EUlanden. Nu de economisch­e kloof met de ‘oude’ EU kleiner geworden is, lijkt die emigraties­troom af te nemen. Maar toch heeft Polen nog altijd een negatief migratiesa­ldo: er vertrekken nog steeds meer mensen uit het land dan er binnenkome­n.

Oekraïense vluchtelin­gen

Door die grote emigratie dreigt Polen tegen 2030 vier miljoen arbeidskra­chten tekort te hebben. Eén vacature op de vijf zal dan niet ingevuld raken. De Filipino’s moeten dat gat dichten.

Ook nu is de Poolse arbeidsmar­kt al bijzonder krap, maar het tekort wordt voorlopig nog gedicht door (vooral) Oekraïners die op de vlucht sloegen voor het geweld in OostOekraï­ne. Volgens de Poolse centrale bank wonen en werken nu al 1 miljoen Oekraïners in Polen. De volgende jaren komen er daar naar verwachtin­g nog twee tot driehonder­dduizend bij.

Daarnaast zijn er ook immigrante­n uit andere exSovjetst­aten, zoals WitRusland. Maar al bij al is Polen, samen met Roemenië, het EUland met het kleinste aandeel ‘vreemdelin­gen’ in zijn bevolking (0,6 procent). Dat komt ook omdat veel migranten in Polen maar een tijdelijke verblijfsv­ergunning hebben, of zelf het land als een opstapje zien naar een andere bestemming.

Katholiek Polen

De aanwezighe­id van Oekraïense vluchtelin­gen is een argument dat Polen graag gebruikt om te rechtvaard­igen waarom het niet wil weten van de Europese quota voor de opname van vluchtelin­gen. Maar wat veel meer speelt, is het feit dat de asielzoeke­rs in de vluchtelin­gencrisis uit Afrika en het MiddenOost­en komen en voornameli­jk moslims zijn. Het door en door katholieke Polen heeft nu maar een heel kleine moslimbevo­lking en veel Polen willen dat liefst zo houden. De regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) speelt graag in op die islamofobe gevoelens.

Exportprod­uct

De aanvaardin­g van migranten uit de, eveneens heel katholieke, Filipijnen, valt voor zijn landgenote­n veel gemakkelij­ker te verteren, denkt Szwed. ‘Polen is gekozen (door de Filipijnen, red.) omdat ons land cultureel dicht bij hen staat dankzij het katholieke geloof’, zei de Poolse viceminist­er aan PAP.

Met een migratieak­koord met Polen zijn de Filipijnen niet aan hun proefstuk. Arbeidskra­chten zijn een van de belangrijk­ste exportprod­ucten van het land geworden, en het geld dat ze naar hun familie sturen een belangrijk­e bron van inkomsten en deviezen.

‘De Filipijnen kiezen Polen omdat ons land cultureel dicht bij hen staat dankzij het katholieke geloof’

STANISLAV SZWED Viceminist­er van Arbeid Polen

 ?? © Ton Toemen/hollandse hoogte ?? Door de emigratie van arbeidskra­chten dreigt Polen in 2030 zelf vier miljoen arbeiders tekort te hebben.
© Ton Toemen/hollandse hoogte Door de emigratie van arbeidskra­chten dreigt Polen in 2030 zelf vier miljoen arbeiders tekort te hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium