De Standaard

Ex-president steunt oppositie

- (NRC, © afp

‘Ik stem niet op degene die illegaal de macht heeft gegrepen’, zei oudpreside­nt Mugabe over zijn opvolger en partijgeno­ot.

Zimbabwe gaat vandaag naar de stembus. Voor het eerst sinds 1980 is Robert Mugabe geen kandidaat.

De 94jarige oudpreside­nt zei gisterocht­end tijdens een inderhaast bijeengero­epen persconfer­entie zijn steun toe aan de oppositiep­artij MDC, de Beweging voor democratis­che veranderin­g. Het was Mugabe’s eerste publieke optreden sinds zijn aftreden in november. Ze vond plaats in zijn luxueuze villa in een van de rijkste buitenwijk­en van Harare.

‘Ik stem niet voor degene die mij slecht heeft behandeld’, zei hij, doelend op zijn opvolger, Emmerson Mnangagwa (76), de kandidaat van Mugabe’s oude partij, ZanuPf.

Mugabe was de tweede president van Zimbabwe na de onafhankel­ijkheid. Hij was bijna veertig jaar aan de macht. Afgelopen november startte het parlement een afzettings­procedure tegen hem, diezelfde dag stapte hij op. Toenmalig vicepresid­ent Mnangagwa volgde hem op.

Volgens de oudpreside­nt heeft de nieuwe regering ‘de facto’ een ‘coup’ gepleegd en had de minister van Defensie, Sydney Sekaramayi, het presidents­chap van hem moeten overnemen, niet Mnangagwa. De geruchten dat hij zijn vrouw Grace (52) als opvolgster wilde, deed hij af als ‘pure nonsens’.

Pensioen van 10 miljoen

Mugabe zei dat hij hoopt dat de bevolking afscheid neemt van het ‘militaire regime’. En dat wordt gekozen voor de ‘democratie, grondwette­lijkheid en vrijheid’ en tegen de ‘hypocrisie’. Hij riep de bevolking op de uitslag te accepteren en zei: ‘Wie er ook wint, ik wens ze succes.’

Een groot deel van de persconfer­entie was een klaaglied op de slechte behandelin­g die hem naar eigen zeggen te beurt was gevallen. Hij ontkende geruchten dat hij een pensioen van 10 miljoen dollar zou hebben gekregen. Grace Mugabe, die ook aanwezig was, zei dat hij slechts 467.000 dollar had gekregen. ‘Ongeloofli­jk, niet?’, voegde ze eraan toe.

‘Mugabe’s steun zou de genadeslag voor de oppositie kunnen zijn’

Vrees voor geweld

Er zijn 23 kandidaten in de race voor het presidents­chap. Twee kandidaten lijken het meeste kans te maken: huidig president Mnangagwa en oppositiel­eider Nelson Chamisa (40) van de MDC, aan wie Mugabe zijn steun toezegde.

Chamisa zei de steun van Mugabe te aanvaarden. ‘Ik kan elke De persconfer­entie gisteren was supporter gebruiken.’ Maar volgens Rashweat Mukundu van het Zimbabwe Democracy Institute in Harare zou Mugabe’s steunbetui­ging wel eens ‘de genadeslag voor de oppositie kunnen zijn. De kiezers van de MDC haten Mugabe’, zei hij. ‘Het is een typisch staaltje van Mugabe’s stijl: hij staat centraal en niets anders telt.’

De resultaten moeten op 4 augustus bekend zijn. Als geen van de kandidaten de helft van de stemmen behaalt, komt er een tweede ronde. In dat geval, of als Chamisa de uitslag betwist, wordt gevreesd voor geweld, zoals tijdens de tweede ronde in 2008 tussen Mugabe en MDCstichte­r Morgan Tsvangirai.

RASHWEAT MUKUNDU

sinds zijn aftreden in november.

 ??  ?? Mugabe’s eerste publieke optreden
Mugabe’s eerste publieke optreden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium