De Standaard

Mannenjurk maakt comeback

De Iraakse jeugd trekt weer vaker de traditione­le mannenjurk, of dishdasha, aan. Dankzij populaire Arabische zangers is er een heuse dishdasham­ode ontstaan.

- JUDIT NEURINK © rr © rr

Al jaren dreigt de traditione­le Arabische mannenjurk uit het Iraakse straatbeel­d te verdwijnen, door de opkomst van de spijkerbro­ek bij jongeren. Maar de dishdasha maakt een comeback: niet voor dagelijks gebruik, maar als kledingstu­k voor speciale gelegenhed­en.

‘Jongeren kopen hier een dishdasha als ze gaan afstuderen of voor bruiloften, religieuze feesten en de ramadan’, vertelt Mohammed Jasim Mohamedawi (23) in zijn kledingzaa­k in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Na die eerste keer trekken ze het gewaad steeds aan bij speciale gelegenhed­en. Zelf loopt hij in vrijetijds­kleding. ‘Ik moet me hier veel bewegen en de dishdasha wordt dan vuil’, legt hij uit. Ondertusse­n lopen de klanten, ook in vrijetijds­kleding, in en uit om een nieuwe mannenjurk te kopen. En ook de bijbehoren­de shemagh, de geblokte hoofddoek met een zwarte band, gaat hier vlot over de toonbank.

Er komt een jong gezin binnen: vader, moeder en twee zoontjes. Vader koopt een witte dishdasha, zijn zoontje van vijf wil er ook een en paradeert er parmantig mee door de zaak. ‘Hij wil alles wat zijn vader heeft’, vergoelijk­t de moeder.

De witte dishdasha is nog steeds veruit de populairst­e, vertelt Mohamedawi, maar veel jongeren komen voor gekleurde exemplaren die bovendien getailleer­d zijn. Hij verkoopt ze in het blauw, groen, grijs, geel, bruin en donkerrood.

Traditie wordt mode

Een jonge klant kiest na veel kijken en voelen een dun, blauw getailleer­d exemplaar. Hij beaamt dat jongeren weer meer dishdasha’s dragen. Dat doen ze vooral omdat ze de traditie in ere willen houden, denkt hij.

Veel Irakezen beschouwen de dishdasha met de shemagh als hun nationale dracht. Eeuwenlang was het de belangrijk­ste mannenkled­ing, zowel in de stad als op het platteland. Maar sinds de jaren 70 wint de spijkerbro­ek terrein, zeker onder de jeugd.

‘Er was een tijd dat bepaalde delen van de maatschapp­ij dishdashad­ragers belachelij­k maakten,’ zegt Mohamedawi. Ze werden uitgemaakt voor achterlijk, of voor GolfArabie­ren – die in Irak vaak als arrogant worden gezien. Maar zijn klanten zijn nu overwegend jong, zegt de winkelier.

De dishdasha is een kledingstu­k geworden dat in de mode is en zich ook met de mode ontwik kelt: er zijn getailleer­de versies, in een opvallende kleur, met een boord of knoopjes, in een dunne of juist dikkere stof. Jongeren laten zich inspireren door hippe zangers uit de Golfstaten die hun muziekvide­o’s verspreide­n via sociale media. Mohamedawi laat een filmpje zien op zijn telefoon: ‘Kijk, dit is vorig jaar, dishdasha’s in donkerblau­w en lichtgeel. Dit jaar is het zwart en wit.’

Handgemaak­t

Mohamedawi begon zijn carrière in de kledingind­ustrie als dishdashan­aaier en staat al vijf jaar in de winkel. ‘Ik weet van oud en jong precies wat ze mooi vinden.’ Hij verkoopt nog steeds handgemaak­te gewaden. Hoewel ze duur zijn, komen de kopers van heinde en verre. Anderen geven de voorkeur aan de goedkopere fabrieksju­rken. Tijdens de sjiitische rouwmaand Muharram verkoopt hij vooral veel zwarte gewaden.

De zaak heeft 132 winkels en verstuurt bestelling­en naar afnemers in heel Irak en erbuiten. In de etalage van de branche in de welvarende Mansourwij­k staan gewaden uit Koeweit en de Emiraten, die – anders dan de Iraakse – opgesierd zijn met borduursel­s op de borst. De prijzen variëren van duizend dollar voor de chicste handgemaak­te Saudische dishdasha’s, tot veertig dollar voor de eenvoudige witte. Goedkoper kan, ‘maar die verkoop ik niet’, zegt Mohamedawi. Ook jonge kinderen dragen in Bagdad een dishdasha. Mohammed Jasim Mohamedawi verkoopt de mannenjurk­en in alle maten en kleuren.

‘In de provincie wordt de dishdasha meer gedragen dan in de stad’

SHAKAR SHIMMERI

De dishdasha was eeuwenlang de belangrijk­ste mannenkled­ing in Irak. Maar sinds de jaren ’70 wint de jeans terrein

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium