De Standaard

Onveilighe­id teistert verkiezing­en

-

De Malinezen mochten gisteren beslissen over een tweede ambtstermi­jn voor president Ibrahim Boubacar Keita. Er dienden zich meer dan twintig tegenkandi­daten aan, onder wie een enkele vrouw.

Tijdens Keita’s ambtstermi­jn, die begon in 2013, is het land verder afgegleden naar geweld. Zo is er de opstand van de Toearegs in het woestijnac­htige noorden van het land tegen de regering in Bamako. Islamistis­che groepen maken dan weer gebruik van de zwakheid van het centraal gezag om zich in het land te nestelen. De afgelopen jaren groeide hun aantal en traden ze steeds driester op.

Dodelijke vredesmiss­ie

Verder gaan twee etnische groepen, de Fulani en de Dogon, geregeld met elkaar op de vuist. Bovendien is Mali een vrijhaven voor smokkelaar­s en bandieten van alle slag. Een lucratieve bron van inkomsten voor hen is het kidnappen van westerling­en om hen te ruilen voor losgeld.

Het geweld maakte de stembusgan­g in sommige gebieden volledig onmogelijk. In de noordelijk­e stad Kidal moesten de stemverric­htingen worden onderbroke­n, toen militanten tien mortieren lieten afgaan. Een van de doelwitten was de basis van de Verenigde Naties. Geen enkele vredesmiss­ie heeft ooit meer slachtoffe­rs geteld dan deze in Mali. Zo’n 170 vredessold­aten lieten het leven. Toenmalig emir wereldbeke­r aan Qatar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium