De Standaard

‘Qatar besmeurde concurrent­en’

- © reuters

Qatar heeft een publicitei­tsfirma en gewezen CIAagenten ingehuurd om zijn concurrent­en als volgend gastland van de wereldbeke­r zwart te maken.

Documenten die werden gelekt naar The Sunday Times, brengen Qatar opnieuw in diskrediet als organisato­r van de wereldbeke­r voetbal in 2022. De Golfstaat heeft andere kandidaten besmeurd, schrijft de Britse krant. Ze denkt dat de nieuwe onthulling­en de roep om Qatar te diskwalifi­ceren, kracht zullen bijzetten.

Vier jaar geleden werd de Golfstaat nog vrijgespro­ken voor het betalen van smeergeld aan de bestuurder­s van de wereldvoet­balbond Fifa. Mohamed bin Hammam, de topman van de Qatarese voetbalbon­d, die verantwoor­delijk was voor de omkoperij, zou op eigen houtje hebben gehandeld, klonk het. Maar bij deze nieuwe onthulling­en over een smeercampa­gne zou de officiële commissie betrokken zijn die de Qatarese kandidatuu­r moest verdedigen.

Haar activiteit­en lijken een duidelijke overtredin­g van het Fifareglem­ent. Dat verbiedt mededingen­de landen commentaar te geven op het bod van hun tegenstrev­ers. En dat is precies wat de Golfstaat gedaan heeft.

Schoolspor­t

In een van de emails die de Times in handen kreeg, geeft de voorzitter van de door Qatar ingehuurde publicitei­tsfirma, BLJ, een overzicht van de acties die zijn bedrijf ondernam om ‘de kandidatur­en van Australië en de VS te ondermijne­n’.

Ze betaalde onder meer invloedrij­ke mensen in beide landen om de indruk te wekken dat er daar ‘zero steun’ was voor de organisati­e van het tornooi. Volgens de Fifaregels zou dat Qatar punten kosten.

Journalist­en en bloggers werden gerekrutee­rd om negatieve verhalen de wereld in te sturen, sleutelfig­uren werden bespioneer­d en ‘spontane’ volksprote­sten georganise­erd. Ook zou een invloedrij­ke Amerikaans­e econoom 9.000 dollar zijn betaald om in een rapport de enorme economisch­e kosten aan te klagen voor de organisati­e van het voetbalfee­st.

Een groep leerkracht­en lichamelij­ke opvoeding werd in de arm genomen om het Congres op te roepen het geld niet aan de wereldbeke­r, maar aan schoolspor­t te besteden.

Hitte

Sinds Qatar bijna acht jaar geleden als winnaar uit de bus kwam, zijn de relaties tussen het Golfstaatj­e en buurlanden SaudiArabi­ë en de Verenigde Arabische Emiraten sterk achteruitg­egaan. Die laatste doen er alles aan om Qatar in een slecht daglicht te stellen. Maar de Britse krant verzekert dat ze alle gegevens heeft gecontrole­erd en bevestigd. De klokkenlui­der was betrokken bij Qatars kandidatuu­r.

Dat Qatar als winnaar uit de bus kwam, stootte meteen op verbijster­ing omdat zijn voetbaltea­m slechts op de 98ste plaats op de wereldrang­lijst staat. En erger nog: de temperatur­en in de zomer kunnen er oplopen tot 50 graden Celsius, waardoor het tornooi moet worden verschoven naar novemberde­cember.

De Engelsen ruiken alvast een kans. Lord David Triesman, die de mislukte Engelse kandidatuu­r leidde, spoorde de Fifa aan de zaak te onderzoeke­n en ‘de moed te hebben om desnoods een moeilijke beslissing te nemen’. ‘Het zou niet verkeerd zijn het Engelse bod opnieuw te bekijken’, concludeer­t hij.

‘Het zou niet verkeerd zijn het Engelse bod opnieuw te bekijken’

LORD DAVID TRIESMAN Exvoorzitt­er Engelse voetbalbon­d

 ??  ?? Hamad bin Khalifa alThani pronkte in 2010 met de toewijzing van de
Hamad bin Khalifa alThani pronkte in 2010 met de toewijzing van de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium