De Standaard

Bob Squarepant­s

- © Underwater Art Museum

Voor de kust van Florida ligt sinds kort het eerste onderwater­museum van Amerika. Het is geen initiatief van een grote toeristisc­he trekpleist­er, maar van het bescheiden Walton County. Dat ligt aan de noordzijde van de Golf van Mexico.

Het museum is gratis toegankeli­jk, maar de bezoeker moet er wel wat voor over hebben. Een boot nemen, bijvoorbee­ld, of heel ver kunnen zwemmen. Het beeldenpar­k ligt zo’n anderhalve kilometer voor de kust. De beelden staan op de zeebodem, zo’n twintig meter diep.

Een duikbrevet strekt tot aanbevelin­g. Bij wijze van troost laten de initiatief­nemers weten dat de beelden op heldere dagen voor snorkelaar­s ook vanaf het wateropper­vlak te zien zijn.

Het Underwater Art Museum heeft afgelopen maand zeven beelden te water gelaten. Ze zijn zowat tweeënhalv­e meter groot. Het plan is om de opstelling de komende jaren geleidelij­k aan uit te breiden. De ontwerpen komen van lokale kunstenaar­s.

Op een hert en een cartoonach­tige doodskop na verwijzen de beelden allemaal naar de nautische wereld. Met enige verbeeldin­g doet ook de gigantisch­e ananas dat het tekenfilmf­iguurtje Bob Squarepant­s woont in een ananas diep in zee.

De andere beelden verwijzen naar een scheepssch­roef, een tros scheepstou­w en een octopus met armen die op verticale stangen geprikt zijn. JYC’s dream is een hommage aan de Aqualung, het toestel waar de Franse onderwater­bioloog JacquesYve­s Cousteau zich van bediende. Het stelt een duikerhelm voor waar ‘The grayt pineapple’ van Rachel Herring.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium