De Standaard

Grenzen aan de vrijhandel

- JOHAN RASKING In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Het kan verkeren. In Washington geldt Europees Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker dezer dagen als een uitmuntend verdediger van de vrije markt. Dat was tot voor kort wel anders. Maandenlan­g stond Juncker binnen de regeringTr­ump symbool voor onredelijk­e Europese heffingen op Amerikaans­e producten.

Zelfs één dag voor zijn ontmoeting met Juncker in het Witte Huis tweette president Donald Trump nog dat Europa geen hoge hoed opheeft van de vrije markt.

Maar kijk, de wapenstils­tand in de handelsoor­log is een feit. En alle verwijten aan het adres van Juncker en zijn Commissie zijn vergeten, nu hij de president persoonlij­k heeft beloofd dat Europa zal meewerken aan de Amerikaans­e droom van handelsstr­omen ‘zonder tarieven en subsidies’ – aan echte vrijhandel dus.

Maar wat moeten ze intussen in Peking denken van de manier waarop de beleidsmak­ers in Europa dat begrip ‘vrijhandel’ invullen?

Neem de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. Die gaat volgende week voor het eerst haar vetorecht inroepen om de geplande overname van een Duits bedrijf door een Chinese investeerd­er tegen te houden. De intrede van Chinees kapitaal in chipproduc­ent Leifeld is niet goed voor de strategisc­he en veiligheid­sbelangen van Duitsland, heet het, en dus gaat de deur dicht.

De Duitsers staan niet alleen. In twaalf EUlidstate­n zijn de jongste jaren procedures ingevoerd om buitenland­se investerin­gen te ‘screenen’. Bijna alle grote jongens doen mee, ook Frankrijk en Italië.

België is zover nog niet, maar dat lijkt een kwestie van tijd te zijn. Alvast de vicepremie­rs Alexander De Croo (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V) vinden dat ook in ons land meer controle nodig is op de ‘oprechthei­d’ van buitenland­se investeerd­ers en hun impact op de exploitati­e van ‘kritische infrastruc­tuur’.

Peeters noemt het dossier bij uitstek een opdracht voor de Europese Commissie, voor JeanClaude Juncker dus. De man die zopas in Amerika de vrijhandel in de etalage heeft gezet, moet nu tegenover China het tegenoverg­estelde gaan doen.

Het is afwachten of Juncker voor een harde of eerder zachte aanpak zal gaan – in die zin valt het dossier te vergelijke­n met de Brexitonde­rhandeling­en met de Britse premier Theresa May.

Op veel applaus uit Peking hoeft hij niet te rekenen. En misschien ook wel niet uit een aantal Europese hoofdstede­n. Zo zet Portugal al jaren ongegeneer­d zijn deuren open voor Chinese energiebed­rijven. Het Chinese conglomera­at Fosun, dat een oog zou hebben laten vallen op de Belgische verzekeraa­r Ageas, is al actief in het ZuidEurope­se land. Méér zelfs, het is er marktleide­r in verzekerin­gen.

Wat moet overwegen? De angst voor het prijsgeven van controle op strategisc­he sectoren als energie of telecom? Of aantrekkel­ijk zijn voor overzeese investeerd­ers?

Op veel applaus uit Peking zal Juncker niet moeten rekenen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium