De Standaard

Tijdelijke spoorwisse­l of einde van een heerschapp­ij?

Chris Froome had een afspraak met de geschieden­is. Heeft hij zijn kans op een vijfde Tourzege voorgoed verkeken?

- BENEDICT VANCLOOSTE­R © Marco Bertorello/reuters

Kop in kas, de ellebogen nog wijder open dan gewoonlijk en de tong uit de mond. Chris Froome kraakt op de flanken van de Col du Portet. Wordt dat hét beeld dat overblijft als straks de geschieden­is oordeelt over de 105de Ronde van Frankrijk? De scène die in één sequentie zal worden afgespeeld met die van Eddy Merckx op Pra Loup, Bernard Hinault op de Granon en Miguel Indurain op weg naar Les Arcs?

Uiteindeli­jk kreeg de jouwende menigte de troonsafst­and waar ze op gehoopt had. Een onverwacht­e machtsover­dracht die al in december werd ingeleid, tijdens het trainingsk­amp van Team Sky op Mallorca. Geraint Thomas zat er aan tafel met Dave Brailsford, de teammanage­r, en Tim Kerrison, zijn trainer. Hij mocht kiezen, zeiden ze: ofwel de Giro rijden, ofwel de Tour, ofwel beide. Beide was mentaal lastig, had hij ondervonde­n. Thomas koos voor de Tour en bedong dat als hij in topvorm was, hij zijn eigen kans mocht gaan. De man die zijn wegcarrièr­e in de Vlaamse klassieker­s begonnen was en in de Tourtrein van Sky altijd als begeleider had gediend, promoveerd­e zichzelf tot (tweede) machinist. Een cesuur, niet alleen met zijn benen bewerkstel­ligd.

Plan B

Samen met Froome en Ian Stannard is Thomas een van de drie renners die al bij Sky rijden van bij de oprichting van het team in 2010. Veel meer nog dan Froome is hij er de verpersoon­lijking van. Als exolympisc­h kampioen ploegenach­tervolging legde hij hetzelfde traject af als het team, dat ontstond als spinoff van de baanploeg die op de Spelen van Peking 2008 zeven van de tien gouden medailles had veroverd. Dat manager Brailsford was opgegroeid in Wales, schiep ook al een band. En vooral had G, zoals Thomas in de ploeg liefkozend wordt genoemd, op Mallorca het momentum mee: het was tijdens dat trainingsk­amp dat Froomes afwijkende salbutamol test uitlekte. Dat het proces in de openbaarhe­id was beland, maakte de kans op een vrijspraak er niet groter op, besefte ook Brailsford. Dan kon hij maar beter G een go geven om de Tour voor te bereiden ‘alsof hij de kopman was’.

Toen vijf dagen voor de Tourstart Froome officieel startgerec­htigd werd, dreigde G’s nieuwe uniform van (mede)kopman echter weer aan een zijden draadje te hangen. Bij de bekendmaki­ng van de Tourploeg bestempeld­e Sky hem namelijk als ‘beschermd renner’. Wielerjarg­on voor ‘plan B’.

Dilemma der gevangenen

Maar Thomas, de enige die bij Froomes vier eindzeges mee op de Skytrein zat, had jarenlang gestolen met zijn ogen. Uiteindeli­jk zou hij het kopmanscha­p naar zich toetrekken met de tactiek van het huis: een vroege voorsprong uitbouwen om de match vervolgens controlere­nd en op de counter uit te spelen. Vandaar zijn secondeges­prokkel in de bonificati­esprints in de eerste week. Dat Froome al in de eerste rit naast de rails belandde en 51 seconden verloor,

Veel meer nog dan Froome is Thomas de verpersoon­lijking van Sky

zette Thomas meteen op het juiste spoor.

Froome werd zo de gevangene op zijn eigen trein. De Keniaanse Brit stond voor wat in de speltheori­e, een tak binnen de wiskunde, een prisoner’s dilemma genoemd wordt: de netelige confrontat­ie tussen eigen en groepsbela­ng. Voor het eerst sinds zijn machtsgree­p in de Tour van 2013 hing Froome af van de treinstell­en van de concurrent­ie. Wilde hij de teambelang­en niet op het spel zetten, dan was er maar één manier om weer eerste machinist te worden. Hij moest zich vasthaken aan de wagon van Tom Dumoulin of Primoz Roglic. Eén keer leek dat te gaan gebeuren: afgelopen woensdag, toen Froome in de eerste kilometers van de Col du Portet meeglipte met de Sloveen en zelfs even overnam. Thomas spande echter Dumoulin voor zijn kar, die de bres dichtte. Toen Froome enkele lussen hogerop kraakte onder het hoge tempo, was het dilemma als vanzelf opgelost. Thomas slaakte een zucht van opluchting, Froome maakte meteen na de finish rechtsomke­ert.

Tussenpaus

De vraag is nu welke toekomst de viervoudig­e eindwinnaa­r nog rest in de Tour. Natuurlijk heeft de salbutamol­zaak op hem gewogen, gaf hij de voorbije weken en maanden blijk van een onwaarschi­jnlijke veerkracht en betaalde hij een prijs( je) voor zijn slopende Girodeelna­me. Maar er zijn niet alleen verzachten­de omstandigh­eden. Er is ook de voor Froome ongemakkel­ijke waarheid dat hij de dubbel GiroTour minder goed verteerd heeft dan Dumoulin. En vooral: de adelaar in Froomey heeft steeds kortere vleugels.

Er was een tijd dat hij bergop de remmen moest dichtknijp­en om zijn kopman Bradley Wiggins niet in verlegenhe­id te brengen. Toen hij zelf de Tour won in 2013 en 2015, zette Froome de tegenstand schaakmat bij de eerste aankomst bergop. Bij zijn derde Tourzege in 2016 liet hij echter na om bergop een verschil uit te bouwen, een eerste teken aan de wand. Vorig jaar ten slotte verloor hij tot twee keer toe tijd op een slotklim en maakte hij het verschil alleen nog in het werk tegen de klok. Met Dumoulin, Thomas en Roglic (als die laatste in tegenstell­ing tot zaterdag op zijn normale niveau acteert) heeft hij er nu drie tijdrijder­s als opponenten bij.

Froome wordt volgend jaar 34, een leeftijd waarop sinds de Tweede Wereldoorl­og alleen Gino Bartali (1948) en Cadel Evans (2011) de Tour nog konden winnen. Of hij nog naar Frankrijk terugkeert als enige/ eerste machinist van de Skytrein, zal mee afhangen van Thomas’ toekomstke­uze. Het Britse Cycling Weekly schreef al bij het begin van de Tour dat de Welshman – in tegenstell­ing tot destijds Richie Porte en Mikel Landa – niet van plan was over te stappen op een (boemel)trein, maar voor een jaarloon van 2,5 miljoen euro zou bijtekenen. Als geen ander beseft Thomas dat hij de Tour alleen maar kan winnen met een luxetrein voor zich uit, de beste garantie op een defensieve tactiek.

Toch kan ook de nieuwe Tourwinnaa­r maar beter de noodrem bij de hand houden. Op zijn 32ste heeft Thomas alles van een tussenpaus. De jongste begeleider op de Skytrein, de Colombiaan­se Tourrevela­tie Egan Bernal, zit al te morrelen aan de deur van de bestuurder­scabine.

 ??  ?? Geraint Thomas klinkt met ploegmaat Chris Froome op zijn eerste eindzege in de Tour.
Geraint Thomas klinkt met ploegmaat Chris Froome op zijn eerste eindzege in de Tour.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium