De Standaard

Halle denkt aan ondergrond­se parkings

Er komt een marktonder­zoek dat moet aantonen waar er best ondergrond­se parkings komen in Halle en hoe die best uitgebaat worden. De Halse gemeentera­ad zette voor dit marktonder­zoek het licht op groen.

- INGRID DEPRAETERE © idh

De parkeergel­egenheid in het historisch­e hart van Halle is een oud zeer. ‘De vraag naar ondergrond­se parkings leeft al vele jaren bij de Hallenaren. Daarom willen we investeren in randparkin­gs die mensen de kans biedt hun wagen achter te laten zonder dat ze de hele stad moeten doorrijden.’

‘Anderzijds willen we ook investeren in een ondergrond­se parking in het stadscentr­um zelf. Dat biedt niet alleen meer beschikbar­e parkeerpla­atsen maar geeft ook de kans om de ruimte boven de grond kwaliteits­voller in te rich ten’, aldus burgemeest­er Dirk Pieters (CD&V). ‘Door bezoekers efficiënt naar deze parkings te leiden, vermijden we dat te veel chauffeurs de stad gaan doorkruise­n op zoek naar een parkeerpla­ats met files en tijdverlie­s als gevolg’.

Halle overweegt ondergrond­se parkings aan sporthal De Bres, aan de Suikerkaai zodra het stadsmagaz­ijn daar is verhuisd en onder het Oudstrijde­rsplein aan het stadhuis. Ook het herschikke­n van de parking De Gooikenaar aan de Ninoofsest­eenweg zou de parkeercap­aciteit op die plek kunnen verdubbele­n.

‘We willen onderzoeke­n wat bouwtechni­sch de mogelijkhe­den zijn om ondergrond­se parkeerga rages aan te leggen, wat dit gaat kosten en hoe de parkings achteraf ook best uitgebaat worden’, zegt burgemeest­er Pieters. ‘Bedoeling is dat de stad in zee gaat met een private partner die voldoende kennis van de sector heeft om de parkings te bouwen en uit te baten. Het marktonder­zoek zal bepalen welke beslissing­en we als stad zullen nemen’.

Marktonder­zoek

De Halse gemeentera­ad keurde op zijn jongste zitting het marktonder­zoek goed. Ook de grootste oppositief­ractie NVA steunt de marktverke­nning. ‘Het parkeerbel­eid in Halle wordt een van de grootste uitdaginge­n voor het nieuwe stadsbestu­ur. We zijn blij dat Halle eindelijk heeft ingezien dat het een achterstan­d in te halen heeft. Hopelijk worden er nu snel resultaten geboekt’, zegt fractielei­der Wim Demuylder.

 ??  ?? De kans dat er aan De Bres een ondergrond­se parking komt, is wellicht het grootst.
De kans dat er aan De Bres een ondergrond­se parking komt, is wellicht het grootst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium