De Standaard

Superminis­terraden moeten veel verdoezele­n

Regeringsl­eiders kunnen niet om met kritiek op hun nieuwe grote plannen. MARC REYNEBEAU herkent daarin een bunkerment­aliteit.

- MARC REYNEBEAU Wie? Redacteur van deze krant. Wat? Zowel de federale als de Vlaamse regering krijgt weinig applaus en daar kunnen beide, nu de verkiezing­en eraan komen, erg moeilijk mee omgaan.

Een journalist die zo vermetel was om vorige week vraagteken­s te plaatsen bij het ‘historisch­e’ belang dat de Vlaamse ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) toeschreef aan zijn jongste ‘superminis­terraad’, werd prompt afgeservee­rd als ‘vooringeno­men’. Dit weekend deed premier Charles Michel (MR) in De Tijd net hetzelfde met de ‘pseudospec­ialisten’ die het aandurfden om twijfels te hebben over zijn begroting en arbeidsmar­ktbeleid. De bedaagde econoom Bart Van Craeynest mocht van Michel zelfs weten dat hij ‘n’importe quoi zegt’.

Als regeringsl­eiders de integritei­t of de competenti­e van de kritiek in twijfel trekken, hoeven ze aan een inhoudelij­ke repliek al niet meer te beginnen. Uitleg moeten ze trouwens vooral in het parlement geven. Daar zal het niet volstaan dat Michel nog eens de oppositie uitkaffert, hij hoort er ook CD&Vkamerlid Hendrik Bogaert de mantel uit te vegen omdat die Van Craeynest bijvalt en dus ‘om het even wat’ zegt, zoals hij NVAkamerli­d Peter Dedecker over de Arcodeal zal moeten berispen.

Ministers hebben nu eenmaal de gewoonte om van zichzelf te denken dat ze als moedige en doortasten­de regeerders niet terugschri­kken voor onpopulair­e, maar om een of andere reden noodzakeli­jke ingrepen. Het is achteraf bekeken opmerkelij­k dat de Vlaamse en de federale regering daar zo lang mee konden wegkomen. Vorig jaar permitteer­den Michel en de zijnen het zich nog om hun Zomerakkoo­rd, hoezeer het ook aaneenhing met spuug en paktouw, te gaan vieren met dans, gezang en selfies op Tomorrowla­nd.

‘Di Rupo deed het beter’

Waarom de superminis­terraad van de Vlaamse regering zo ‘historisch’ was, lag in zijn vermeende ‘onomkeerba­re omslag’ in het klimaatbel­eid. Toch hield de onomkeerba­arheid van het verbod op stookoliek­etels niet langer dan 24 uur stand. Vanop zijn vakantiead­res treurde Energiemin­ister Bart Tommelein (Open VLD) dat de media te gretig naar ‘zware woorden’ grijpen – al kon hij dan vast niet het woord ‘historisch’ bedoelen. Als vroeg hij om erbarmen, jammerde hij dat ‘politici ook hun gevoelens hebben’.

Zo is het ook met Bourgeois en Michel. De eerste had zijn aanstaande vertrek uit de politiek als eerste Vlaamsnati­onalistisc­he ministerpr­esident wel iets glansrijke­r gewenst dan met dit pakket halfslacht­ige compromiss­en en vage, door anderen uit te voeren intenties. De tweede heeft het er lastig mee dat experts als Van Craeynest of eerder Gert Peersman (DS 29 mei) uitrekende­n dat die vermaledij­de PS’er Elio Di Rupo het als premier in lastigere omstandigh­eden beter deed dan de regeringMi­chel – leg dat maar eens uit aan de (Waalse) kiezer.

De gramstorig­e reacties van de meerderhei­d verraden een bunkerment­aliteit. De coalities denken dat ze hun goede zin nog te bewijzen hebben. Ze zouden immers ‘vanaf dag één’ alles rechttrekk­en wat tevoren misging. In een Europese vergelijki­ng blijft België niettemin in de staart van het peloton hangen inzake groei, jobcreatie, inflatie of kansen voor laaggescho­olden of ouderen om een baan te vinden. En wat aan de begroting verbeterde, is vrijwel uitsluiten­d het resultaat van de conjunctuu­r en de lage rente. In Vlaanderen daalt de leefbaarhe­id van het milieu, verzwakt het onderwijs en verzinkt het mobiliteit­sbeleid in bittere politieke hetzes rond de almaar meer teleurstel­lende De Lijn.

Geert Bourgeois wil straks met pensioen met een onbevlekt blazoen, Charles Michel wil beter doen dan Di Rupo: dat zal niet lukken

Weg met de werklozen

Premier Michel zegt nu ‘veel’ te verwachten van de verlaging van de werklooshe­idsuitkeri­ngen. Toch is er geen enkele objectieve reden om aan te nemen dat werklozen armer maken, van wie de helft al onder de armoedegre­ns leeft, adequaat is om hen aan werk te helpen – ze liggen echt niet met zijn allen in de hangmat te profiteren. En omdat werklozen voortaan eerst méér zullen krijgen, moeten langdurig werklozen dus inleveren voor de gelukkigen die wel snel een nieuwe job vinden. De ingreep moet 12.500 werklozen aan een job helpen, wat voor de zowat 470.000 andere werkzoeken­den dus niet kan lukken, al moeten ook zij de knip in hun uitkering ondergaan. Dat dit de begroting een half miljard zal opbrengen, is dan nog, allicht volgens ‘pseudospec­ialisten’, met de helft overschat. Om nog te zwijgen over de weinig besproken gemeenscha­psdienst waartoe de regering werklozen voortaan wil verplichte­n, al heeft het Grondwette­lijk Hof een analoge (en amper ingeroepen) regeling voor leefloners net geschorst.

Dat is wat gebeurt met een coalitie die zich opsluit in de bunker van superminis­terraden of kasteelcon­claven. Ze kan zichzelf wijsmaken dat ze goed bezig is, en dan is elke tegenstem vooringeno­men of ongeïnform­eerd. Als eenmaal haar ongelijk in de realityche­ck van de statistiek­en blijkt, zijn de verkiezing­en al voorbij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium