De Standaard

Wie manipuleer­t nu echt in ggo-onderzoek?

- BARBARA VAN DYCK EN ANNELEEN KENIS Marie Curie Fellow aan de University of Sussex; docente milieu en maatschapp­ij aan King’s College London

Geen inspraak door burgers, geen medeweten binnen het parlement, geen raadplegin­g van de bioveiligh­eidsraad

Het letterwoor­d CRISPR wordt een blijvende bekommerni­s voor BARBARA VAN DYCK en ANNELEEN KENIS. Zij verbazen zich over procedures die worden ontweken en onderzoek dat stiekem wordt gevoerd. Waarom? En in wiens belang?

Op de beurs kregen de CRISPRaand­elen afgelopen week een forse deuk. Beursanali­sten linken dat aan de recente nieuwsberi­chten waaruit blijkt dat de CRISPRgen editingtec­hniek minder perfect werkt, dan wat de industrie en sommige onderzoeke­rs eerder lieten uitschijne­n. Een recente publicatie in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Nature rapporteer­de grote aantallen onbedoelde veranderin­gen in het genoom na toepassing van CRISPR. Daar komt nu de uitspraak van het Europees Hof bij die zegt dat de nieuwe technieken van genetische manipulati­e zoals CRISPR wel degelijk onder de regelgevin­g voor genetisch gemodifice­erde organismen (ggo) vallen (DS 25 juli).

De uitspraak brengt de Belgische ministers Maggie De Block (Open VLD, Volksge zondheid) en Marie Christine Marghem (MR, Leefmilieu) in nauwe schoentjes. Begin vorige week lekte uit dat ze toestemmin­g gaven aan het Vlaams Instituut voor Biotechnol­ogie (VIB) om maïs die genetisch gemanipule­erd is met CRISPRtech­nologie, in het veld te testen zonder daarbij de ggoregelge­ving te volgen. Twee dagen na de uitspraak van het Hof, besloot federaal minister van landbouw Denis Ducarme (MR) dan weer ‘dat het maïsveld van het VIB voor de volle honderd procent moet worden behandeld als een ggoveld’ (DS 28 juli). Hoe kan dat?

Veldproef ‘in het geheim’

Uit krantenber­ichten blijkt dat Sciensano (het vroegere Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid) vreemd genoeg van oordeel was dat de CRISPRproe­f niet onder de ggowetgevi­ng zou vallen. Tot vandaag is het onduidelij­k op welke gronden de wetenschap­pelijke adviseurs van Sciensano tot dat besluit konden komen. Lieten ze zich overtuigen door de onderzoeke­rs van het VIB, die bepleiten dat de nieuwe ggotechnie­ken in wezen niet verschille­n van moderne veredeling­stechnieke­n? Wogen de economisch­e belangen van de biotechind­ustrie in Vlaanderen en niet achterop willen hinken in de genetische competitie door? Of stemde de overheid er tersluiks mee in een precedent te creëren in de hoop de Europese regelgever­s zo voor voldongen feiten te stellen?

De biotechlob­by probeert immers al jaren de politiek te bewegen om de nieuwe technieken van genetische manipulati­e uit te zonderen van de Europese ggowetgevi­ng. Corporate Europe Observator­y, dat de invloed van lobbywerk op beleidsvoe­ring bestudeert, rapporteer­de dat bedrijven aanvragen indienden bij verschille­nde lid staten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland en Duitsland, om veldproeve­n uit te voeren met genbewerkt­e planten. Zo trachtten ze de EU onder druk te zetten door haar voor voldongen feiten te plaatsen.

In Duitsland kwam het daarbij tot een rechtszaak, waarna besloten werd dat de proef niet kon doorgaan. Het was naar aanleiding van deze gang van zaken dat de Europese Commissie de lidstaten met aandrang opriep om dit soort veldproeve­n niet buiten de regels toe te staan – en al helemaal niet zolang het Europees Hof nog geen uitspraak had gedaan.

De Belgische regering legde deze oproep naast zich neer en stemde in het geheim in met de veldproef die kon gebeuren zonder de wettelijk vastgelegd­e ggovergunn­ingsproced­ure. ‘In het geheim’ is belangrijk hier. De vergunning­sprocedure voor een ggotestvel­d houdt namelijk in dat een technisch dossier opgemaakt wordt voor beoordelin­g door de bioveiligh­eidsraad. Ook moet dat dossier publiek toegankeli­jk zijn. Dit laat burgers toe opmerkinge­n en vragen te formuleren en maakt publiek de

bat mogelijk. Ten slotte moet de locatie van het veld gekend zijn, zodat boeren in de buurt van het proefveld geïnformee­rd kunnen worden. Niets daarvan gebeurde voor de CRISPRveld­proef.

Voldongen feiten

Dit zijn geen details. Wanneer het gaat over technologi­eën die zo ingrijpend zijn, is het des te belangrijk­er om een publiek en open debat te houden over de ontwikkeli­ng ervan. Bij voorkeur vooraleer die technologi­eën een feit worden. Met de uitvoering van de CRISPRveld­proef past het VIB, een publiek onderzoeks­instituut met een raad van bestuur waarin bedrijven zoals Bayer zetelen, een gekende lobbystrat­egie toe. Het laat zien dat wat het VIB hier doet verder gaat dan ‘puur basisonder­zoek’ (DS 24

juli). Als het om puur basisonder­zoek ging, waarom dan niet de tijd nemen om de geijkte procedures te doorlopen, de nodige vergunning­en aan te vragen en het publieke debat te laten plaatsvind­en?

Hier werd gekozen om sneller te gaan. Een sterk geconteste­erde techniek werd,

fait accompli, in het veld toegepast. De toe passing van een technologi­e terugdraai­en die al voeten in de aarde heeft, is moeilijk, en dat weet het VIB maar al te goed. Gaat het hier daarom niet eerder over grenzen verleggen zonder enige vorm van democratis­che controle? Geen inspraak door burgers, geen medeweten binnen het parlement, geen raadplegin­g van de bioveiligh­eidsraad.

Het VIB doet graag geloven dat het zelf kan oordelen over de veiligheid en wenselijkh­eid van de gebruikte technologi­eën en dat er daar geen derde instanties of publiek debat voor nodig zijn. In het geheim illegale veldproeve­n uitvoeren verhoogt niet meteen zijn geloofwaar­digheid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium