De Standaard

Een dichter werd vermoord

- BREYTEN BREYTENBAC­H EN YVES T’SJOEN ZuidAfrika­anse dichter en docent Nederlands­e letterkund­e aan de UGent

ZuidAfrika is niet in oorlog en toch blijft het een gewelddadi­ge plek waar angst en onrust regeren. BREYTEN BREYTENBAC­H en YVES T’SJOEN hebben steeds meer moeite om te geloven in een goede toekomst voor het land.

Hoop vervliegt. De kleuren van de ZuidAfrika­anse regenboogn­atie worden vaal. Anderhalf jaar geleden schreef Ignaas Devisch (DS 24 december 2016) een indringend stuk over de gruwelijke moord op de schrijfste­r Winnie Rust. Zij is thuis door twee zwarte tieners om het leven gebracht. Een van hen was geen onbekende. Voor sport en school ontving hij van de familie Rust in Wellington geregeld geld en de nodige steun.

Enkele dagen geleden, op woensdag 25 juli, is in de buurt van Pretoria Tom Gouws (19612018) doodgescho­ten, vader van zes kinderen en landelijk een bekend dichter. Enkele jaren geleden ontving hij nog een gerenommee­rde poëzieprij­s. In ZuidAfrika staat Gouws geboekstaa­fd als belangrijk literair auteur. Na thuiskomst verschanst­en zich volgens persberich­ten zeven jonge mannen in het huis. Nadat Tom Gouws’ echtgenote en ook de enige aanwezige zoon zijn gekneveld, is de schrijver in de borst geschoten. De indringers, van wie drie of vier gewapend waren, stalen een mobiele telefoon en een laptop. De Afrikaanse literaire wereld is ontsteld. Het is de zoveelste moordparti­j op blanke Afrikaners.

Angst regeert

Ignaas Devisch sprak eind 2016 ondanks de moord nog hoop uit. Zwarte jongeren zullen opstaan om hun land te leiden. Niet alles wat in ZuidAfrika geschiedt, stemt tot zwartgalli­gheid. Er is rechtspraa­k, niet iedere moordenaar verdwijnt in de anonieme massa. Nu ik op nieuwssite­s elke dag lees over moordparti­jen, rooftochte­n, gijzelnemi­ngen en verkrachti­ngen op de plaas (veraf gelegen boerderij), ook in dorpjes niet zo ver van de stad, vrees ik de hoop stilaan te moeten opbergen.

Het is bekend dat ZuidAfrika het gewelddadi­gste land ter wereld is waar geen oorlog woedt. ZuidAfrika­anse vrienden spreken al langer, nu sinds de moord op Tom Gouws met nadruk, over een onomkeerba­re situatie. Oorlog tegen witte mensen. Maar ook vele zwarten en bruinmense­n zijn slachtoffe­r, kun je dan zeggen. Het land gaat naar de verdoemeni­s, zeggen zij. ZuidAfrika­nen die ik spreek – wit, bruin, zwart – zijn bang. Ze leven dagelijks in een beklemmend­e sfeer van angst. Iedereen is op zijn hoede, verschanst zich achter tralies. Indien kapitaalkr­achtig genoeg worden alarminsta­llaties aangebrach­t. Het aantal privébewak­ingsdienst­en neemt hand over hand toe. Mensen trachten zich zo goed mogelijk te beschermen tegen het gevaar dat achter elke hoek gluurt, zware criminalit­eit die het land in een wurggreep heeft. De overheid is onmachtig. Het is niet meer beheersbaa­r.

Moeizaam blijven hopen

Tom Gouws, auteur van vijf dichtbunde­ls en toneelteks­ten, is ook in de Lage Landen bekend. Toen Gerrit Komrij in 1999 zijn bloemlezin­g De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten samensteld­e, zijn drie gedichten van Gouws opgenomen. Hij was een graag geziene gast op poëzie en kunstenfes­tivals. De doctor in de letterkund­e schreef over Afrikaanse poëzie beklijvend­e bijdragen. Op 56jarige

Mensen trachten zich zo goed mogelijk te beschermen tegen het gevaar dat achter elke hoek gluurt

leeftijd heeft een moordbende een bruusk einde gemaakt aan Gouws’ leven. Nochtans woonde hij met zijn gezin in een van die vele beveiligde compounds. Onderzoek moet uitwijzen hoe de moordenaar­s het pand konden betreden. De Afrikaanse letterkund­e is na Winnie Rust in een nog diepere rouw verzonken. In een van de door Komrij gebloemlee­sde gedichten is sprake van ‘indringers [die] veilig buite’ worden gehouden. Niet dus.

Met Ignaas Devisch hoop ik dat veel kinderen op ZuidAfrika­anse scholen de poëzie van Tom Gouws mogen lezen. Laten we hopen dat zij niet alleen het tragische nieuws te weten komen, maar ook het dichtersch­ap ontdekken. Dan is er nog hoop voor een complex land dat maar niet herstelt van die gruwelijke apartheids­periode. Al vrees ik dat poëzie de wereld van ZuidAfrika niet zal redden. Eens te meer geldt wat in een roman van de beminnelij­ke Winnie Rust staat: Dis ’n storie wat vertel moet word. Vandaag zijn er zoveel verhalen die moeten worden verteld dat niemand ze in ZuidAfrika nog kan lezen. Laat staan er geloof aan hechten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium