De Standaard

RYANAIR VISEERT NU OOK BELGISCHE PILOTEN DIE STAKEN

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

‘Met zo’n intimidere­nde mail drijft de directie het conflict met het personeel op de spits’

De piloten en het cabinepers­oneel van Ryanair die vorige week woensdag en donderdag hebben gestaakt, kregen de afgelopen dagen een ‘noshow’waarschuwi­ngsbrief in de bus. Het management van de Ierse luchtvaart­maatschapp­ij zegt dat ze op de stakingsda­gen ‘onwettig afwezig’ zijn geweest.

In de brief aan het stakende personeel, die De Standaard kon inkijken, schrijft het Ryanairman­agement dat

‘alle onwettige afwezighed­en worden genoteerd (...) en in beschouwin­g worden genomen, naast alle andere relevante prestatieg­egevens, wanneer er naar promoties en mogelijke transfers wordt gekeken’.

Zware fout

‘Wie meer dan eens onwettig afwezig is, kan worden ontslagen om dringende reden’, zegt Hans Elsen, vakbondsve­rantwoorde­lijke logistiek en luchthaven van LBCNVK. ‘Terwijl staken niet hetzelfde is als onwettig afwezig zijn.’ Ook Didier Lebbe van de Franstalig­e vakbond CNE vindt de ‘noshow’brief ‘schandalig’. ‘Deelnemen aan een staking kan in geen geval worden beschouwd als een zware fout. Dat druist in tegen alle internatio­nale conventies’, zegt hij.

Daarenbove­n krijgen de Ryanairwer­knemers die hebben gestaakt, deze maand geen productivi­teitsbonus. Die maandelijk­se bonus is niet onderhande­ld in de cao en komt neer op 150 euro. ‘Ook dat is volledig tegen de regels. Wie staakt, krijgt geen loon, maar mag niet worden gestraft’, zegt Elsen.

Nochtans hebben de stakers zich aan alle afspraken en geplogenhe­den gehouden, beklemtoon­t de vakbondsma­n. ‘Dit was geen wilde staking. We hebben de aanzegging tijdig ingediend en er zijn geen ingangen geblokkeer­d. Het is duidelijk dat Ryanair het stakingsre­cht gewoon niet erkent.’

Ook multinatio­nals mogen zich niet boven de Belgische en Europese wetten wanen, zeggen de vakbonden. Daarom hebben ze een brief geschreven aan premier Charles Michel (MR) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V), maar ook aan Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker en Europees commissari­s van Sociale Zaken Marianne Thyssen. Vorige week kwam Ryanair al in opspraak omdat de budgetvlie­ger Ierse werknemers die eerder hadden gestaakt, liet weten dat ze daardoor meer kans maakten ontslagen te worden.

Verder conflict

‘Ryanair lapt niet alleen ons democratis­ch verworven stakingsre­cht aan zijn laars, met zo’n intimidere­nde mail drijft de directie ook het conflict met het personeel op de spits’, zegt Elsen. ‘Dit was niet het signaal dat we hadden verwacht.’

Ryanair moest woensdag en donderdag 600 vluchten annuleren omdat het personeel het werk neerlegde in België, Portugal, Spanje en Italië. Dat had gevolgen voor zowat 50.000 reizigers. De Ierse luchtvaart­maatschapp­ij telt in ons land 700 personeels­leden, van wie er 600 op de luchthaven van Charleroi werken.

Ryanair was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

HANS ELSEN LBCNVK

 ?? © rtr ?? Stakend personeel kreeg de melding ‘onwettig afwezig’ geweest te zijn.
© rtr Stakend personeel kreeg de melding ‘onwettig afwezig’ geweest te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium