De Standaard

De Bankzitter

Elke maandag fileert Frank Van Laeken de sportactua­liteit

- FRANK VAN LAEKEN © Virginie Lefour/belga

Wedden wie er na afloop van het voetbalsei­zoen kampioen wordt, is wellicht nog wat vroeg, al zullen de gokkantore­n dat wel appreciëre­n. Met een onlinegokb­edrijf als ‘officiële partner van de Pro League’ wordt de indruk gewekt dat gokken normaal is. Doe mee, of je doet niet mee. Maar hoeven we dat wel normaal te vinden?

BRUSSEL I Vorige week was het nog voorpagina­nieuws: het sportgokke­n piekte tijdens het wereldkamp­ioenschap voetbal. In België alleen al telde de Kansspelco­mmissie 150.127 nieuwe gokkers. Vooral mannen tussen 18 en 29 jaar, die gezamenlij­k 344 miljoen euro inzetten en die gemiddeld 87 euro verloren. 236,4 miljoen werd online ingezet, iets meer dan hon derd miljoen in een kantoor. En dat ondanks de campagne rond ‘FC Losers’, die de Kansspelco­mmissie specifiek rond dit WK had opgezet om jongeren te waarschuwe­n voor de kwalijke gevolgen van het gokken. Het aantal gokverslaa­fden in ons land wordt op veertigdui­zend geschat. Laten we zeggen: een goedgevuld Koning Boudewijns­tadion. Of de optelsom van het aantal toeschouwe­rs dat Standard en Anderlecht vorig seizoen gemiddeld haalden bij hun thuiswedst­rijden.

Bij druggebrui­kers wordt weleens de stepping stonetheor­ie gehanteerd. Kort gezegd komt die hierop neer: wie cannabis gebruikt, komt later automatisc­h bij heroïne uit. Die theorie blijkt niet op wetenschap­pelijke fundamente­n te berusten. ‘De misvatting bestaat wegens de verwarring tussen het statistisc­he verband en het oorzakelij­ke verband’, lezen we op de site van de Druglijn. ‘Als men naar de statistiek­en kijkt, zullen alle “harddrugge­bruikers” voorheen ook wel melk gedronken hebben. Maar daarmee is nog niet bewezen dat melk de oorzaak is van harddrugge­bruik.’

Her en der wordt een war on drugs uitgevocht­en, die zo ongeveer nergens ter wereld al tot positieve resultaten heeft geleid, alleen tot stoere verklaring­en. Ook in het gokken kun je een stepping stonetheor­ie ontwikkele­n: wie ooit een lottobilje­t heeft gekocht, zal later al zijn spaarcente­n opsouperen in een casino. ‘Gij zult een gokje wagen!’ is een van de verlokking­en van het oncontrole­erbare internet. Nochtans lijkt een war on gambling nog niet voor morgen.

Sigaret van de sportman

Het is ooit anders geweest. Op 14 juni 1972 verbood Wim De Gruyter, toenmalig hoofdredac­teur van de BRTsportre­dactie, de rechtstree­kse uitzending van de halve finale van het EK tussen België en WestDuitsl­and, omdat er op de Bosuil zeventien extra reclamepan­elen waren geplaatst met naar de Duitse consument lonkende boodschapp­en. Vlaamse kijkers moesten naar de Franstalig­e RTB zappen, die minder heilig dan de paus was.

In datzelfde tijdsgewri­cht maakten Eddy Merckx en Johan Cruijff, de grootste sportcoryf­eeën van de Lage Landen, reclame voor sigaretten: Merckx voor R6, Cruijff voor Roxy Dual (’Rook verstandig, Roxy Dual’). Cruijff over leed twee jaar geleden aan de gevolgen van longkanker. Daar lag men in de jaren 70 minder wakker van dan van een reclamepan­eel naast het veld. Het waren andere tijden. Wie zich op zijn veertiende niet opsloot in de schooltoil­etten om er eentje te paffen, was een seut. In de voetbalsta­dions werd voor en na de wedstrijd en tijdens de rust een reclamespo­tje uitgezonde­n. ‘Steek er één op met St. Michel. St. Michel, de sigaret van de sportman!’

Het aantal gokverslaa­fden wordt in ons land op 40.000 geschat. Een goedgevuld Koning Boudewijns­tadion

Die reclame verdween in de jaren 80, andere kwam in de plaats. Topsport kon alleen overleven dankzij de inbreng van sponsors. In het wielrennen moest de sponsornaa­m goed zichtbaar zijn tijdens de koers. Jarenlang hadden commentato­ren het over ‘de ploegGodef­root’, pas eind jaren 90 werd dat ‘Telekom’. Toen was het ondenkbaar om te spreken over ‘QuickStep’, het zou ‘de ploegLefev­ere’ geweest zijn. Zonder grote sponsors geen topsport meer.

Kijkcijfer­s

Wie die sponsors van het scherm wil bannen, zal de uitzendrec­hten niet kunnen verwerven en dus ook geen kijkcijfer­s en marktaande­len scoren met sport. Evenemente­n dragen meer wel dan niet de naam van een sponsor. Proximus Diamond Games. Omloop Het Nieuwsblad. Jupiler Pro League. Zonder Heineken, MasterCard, Nissan en Gazprom geen kampioenen­bal in het voetbal. ‘Deze wedstrijd wordt u aangeboden door..., officiële sponsor van de Uefa Champions League.’ Sponsors zijn onlosmakel­ijk verbonden met een sportcompe­titie.

Naast Jupiler is het onlinegokb­edrijf Unibet sponsor van de – laten we die oude term nog eens uit de kast halen – Belgische eerste klasse. Dat zal de kijker geweten hebben. Voor de match, twee keer tijdens de rust en op het eind van de uitzending. Idem rond het samenvatti­ngenmagazi­ne Sports Late Night. Bij een liveomkade­ring op een van de betaalzend­ers krijg je het logo van Unibet zelfs tot zes keer toe te zien. En dat van Jupiler, maar die prijzen tegenwoord­ig 0,0% bier aan. Alcoholvri­j. Bierdrinke­n ligt momenteel iets gevoeliger dan een pronostiek­je.

Verbod op gokreclame?

In februari 2016 werden twee spelers van toenmalig eersteklas­ser OudHeverle­e Leuven verdacht van gokken op eigen wedstrijde­n. Een paar maanden later werd de doelman van WaaslandBe­veren, Laurent Henkinet, om die reden op staande voet ontslagen. Niet zo lang daarna mocht ie een contract tekenen in... Leuven. Ook Olivier Deschacht kwam in opspraak en moest een boete van 24.000 euro betalen voor het gokken op matchen van Anderlecht, wat hij altijd is blijven ontkennen. Zijn contract in het Astridpark liep in juni af en sindsdien is de 37jarige exinternat­ional op zoek naar een nieuwe werkgever. Vanwege dat vermeende gokverlede­n?

Als er een verbod is om reclame te maken voor tabak en er al een tijdje gedebattee­rd wordt over een totaalverb­od op alcoholrec­lame, moet dan niet stilaan ook nagedacht worden over een verbod op reclame voor gokbedrijv­en? Het verslavend effect is bewezen, de maatschapp­elijke kost eveneens. Iets voor de federale minister van Justitie? Die van Volksgezon­dheid? Of toch de regionale minister van Sport of Media?

Of dat verbod er ooit komt? U kunt er maar beter geen geld op inzetten.

 ??  ??
 ??  ?? Gokbedrijv­en sponsoren steeds meer Belgische ploegen. Standard speelt bijvoorbee­ld met Circus op de shirts.
Gokbedrijv­en sponsoren steeds meer Belgische ploegen. Standard speelt bijvoorbee­ld met Circus op de shirts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium