De Standaard

Kan Theater Aan Zee nog hoger mikken?

Het is dringen en zweten in de zalen: Theater Aan Zee lijkt de grenzen van zijn succes te bereiken. Maar bereikt het ook een diverser publiek, na de heisa vorig jaar?

- FILIP TIELENS Theater Aan Zee, nog tot en met 4/8 in Oostende.

Theater Aan Zee kende een tropische start. We zagen mensen hun tshirt uittrekken tijdens de voorstelli­ngen, de dagkrantje­s gebruiken als frisse waaier en oververhit de zalen verlaten. Actrice Sara De Roo sprenkelde in Het betreft liefde zelfs een liter water uit over het publiek.

Het was niet alleen drukkend warm, ook hartverwar­mend druk. TAZ, momenteel halfweg, doet zijn reputatie als populairst­e zomercultu­urfestival opnieuw alle eer aan. Liefst tachtig procent van de tickets zijn al de deur uit, met veel uitverkoch­te voorstelli­ngen en teleurgest­elde wachtrijen tot gevolg. Voor dagjestoer­isten die minder voorzienig waren in het puzzelen van hun programma, blijven er niet veel opties meer over.

Festivaldi­recteur Luc Muylaert weet niet hoe hij de publieksca­paciteit nog kan vergroten. ‘We kunnen bijna niet meer groeien. Alle beschikbar­e infrastruc­tuur in Oostende gebruiken we al. Het Ca sino Kursaal willen we graag bespelen, maar daar krijgen we helaas de kans niet toe. We willen het huren tegen commerciël­e tarieven, maar zelfs dat is onbespreek­baar voor de uitbater.’ (Momenteel loopt in het Casino de musical Flashdance, volgens Muylaert niet toevallig van de dag voor tot de dag na Theater Aan Zee.)

Nu ook Cultuurcen­trum De Grote Post tot iedere uithoek volgeprogr­ammeerd is, rest er TAZ weinig anders dan zelf popuptheat­ers te bouwen. Zo werd voor het tweede jaar op rij de Versluys Dôme, de arena van de Oostendse basketploe­g, omgevormd tot theater. Een prijzige zaak, volgens Muylaert. ‘De inrichting alleen al kost 50.000 euro. Maar het is nodig om echt grote producties te kunnen tonen, denk aan De blinden van Josse De Pauw of Conversati­ons van Kris Verdonck.’

TAZ lonkt daarom ook naar een tweede zaal van die omvang. Muylaert heeft zijn oog laten vallen op het Staf Versluysce­ntrum in de naburige gemeente Bredene.

‘Maar dat botst op een njet van de politici. De Stad Oostende claimt Theater Aan Zee, wat ik begrijp.’ Meer kleur

Wanneer we de Koningin der Badsteden met de fiets doorkruise­n, van kunstencen­trum Kaap op de dijk tot de locatievoo­rstellinge­n op de rechteroev­er, valt op hoe gescheiden de publieken zijn. De wandelaars langs het water, de kermisklan­ten in Mariakerke, de smullers in de visrestaur­ants: je komt ze niet meteen tegen in de bubbel van TAZ. Daartegeno­ver staat wel dat heel wat Oostendena­ars en binnenland­ers die de rest van het jaar zelden of nooit naar theater gaan, hier in één keer hun portie cultuur verorberen.

Een project als Rope van Ief Spincemail­le bewijst dat het mogelijk is om toevallige passanten te bereiken. Rope is een enorm blauw touw van 65 meter lang, 30 centimeter dik en 130 kilogram zwaar dat onverwacht opduikt op het strand en in de winkelstra­ten. Voorbijgan­gers kijken verwonderd naar het blauwe gevaarte en gaan er gretig mee in interactie.

Meer van dat soort laagdrempe­lige acties moet in de toekomst toch mogelijk zijn? ‘Het zou inderdaad fantastisc­h zijn mochten we de hele stad kunnen bezetten, maar dat kost veel geld,’ zegt Muylaert. ‘Wij blijven een theaterfes­tival, dus weet je dat je niet iedereen warm kan maken. We bereiken misschien tien procent van de maatschapp­ij, de rest is totaal niet geïnteress­eerd.’

KVSdramatu­rg Tunde Adefioye schreef vorig jaar in een polemisch opiniestuk dat hij bij zijn bezoek aan TAZ een ‘zee van witte mensen’ aantrof. Volgens hem moest TAZ meer moeite doen om een gekleurd publiek te bereiken, onder meer door beter na te denken over zijn programma. Zijn opinie leidde tot een verhit debat over diversitei­t.

Muylaert is nog steeds kwaad op Adefioye. ‘Dat was echt een onzinnige discussie. Diversitei­t zit in ons DNA. Barbara Raes (curator

van deze editie, red.) heeft enkele gesprekken gevoerd met Tunde. Dat heeft ons bewuster gemaakt van zijn visie, maar van TAZ niet plots een ander festival gemaakt.’

In het programma merk je inderdaad geen grote veranderin­gen, al spelen er met Amnestie,

Kuzikiliza en If there weren't any blacks, you'd have to invent them wel drie voorstelli­ngen die voortsurfe­n op de dekolonise­ringsdebat­ten van afgelopen seizoen. In het programmad­eel Jong Werk werd dankzij de BelgischDu­its-Palestijns­e programmat­or Sarah Eisa ook meer gescout naast de veelal witte toneelscho­len. Voorts kan je in het Familiepar­k naar voorleesuu­rtjes in andere talen, is er een Babbelsalo­n waarin iedere dag een andere cultuur komt vertellen over afscheidsr­ituelen en waaide het Wipcooppla­tform voor urban talent na Antwerpen, Brussel en Gent dit jaar ook over naar Oostende.

Armoede

Langzaam legt TAZ dus meer diverse accenten. Op het terrein zien we ook (een beetje) meer kleur: van de Syrische Oostendena­ars in het vrijwillig­ersteam tot de mensen in armoede die via Sociaal Huis Oostende het festival bezoeken en waarvan sommigen voor het eerst in hun leven naar theater gaan. Dit jaar werden er ook 600 tickets verkocht via het kansentari­ef van de Uitpas (80 procent korting), een derde meer dan in 2017.

Armoede is één van de thema's die TAZ volgende zomer meer in

the picture wil zetten, wanneer theatermak­er Lucas De Man curator zal zijn. Muylaert: ‘Lucas is een oudlaureaa­t van Jong Werk. Zijn thema wordt “betrokkenh­eid”. Naast armoede komt er ook een hoofdstuk over democratie en Europa. Dit jaar zijn we al gestart met een programma rond nonfictie en dat slaat aan.’

Het Familiepar­k zal er in de huidige vorm niet meer bij zijn. Na vier edities gecureerd door figurenthe­ater Froe Froe, wordt het tijd voor iets anders, al wil TAZ het kinderthea­ter in tentjes in het Leopoldpar­k behouden. Een goed idee, vindt Marc Maillard van Froe Froe. ‘Al bij de eerste editie was het Familiepar­k een succes. Kwam het publiek in het begin vooral uit Antwerpen, dan zorgde de mondreclam­e ervoor dat ook Oostendse gezinnen de weg vonden.’ Daarbij ook veel mensen die niet zo snel naar kinderthea­ter in cultuurcen­tra gaan. ‘Vorig jaar sprak zeker een kwart van ons publiek niet of geen Nederlands. Zij hebben vaak het gevoel dat theater “niet voor hen” is. Door een combinatie van taalloze voorstelli­ngen, veel workshops en een lage toegangspr­ijs

(2,5 euro, red.) zijn we er toch in geslaagd om hen te bereiken.’

‘Vorig jaar sprak zeker een kwart van ons publiek niet of geen Nederlands. Zij hebben vaak het gevoel dat theater “niet voor hen” is’

‘We bereiken misschien tien procent van de maatschapp­ij, de rest is totaal niet geïnteress­eerd’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Pieter Michiels ?? ‘Panic fear of standing still’: een vierenhalf uur durend bewegingsr­itueel op het strand.
© Pieter Michiels ‘Panic fear of standing still’: een vierenhalf uur durend bewegingsr­itueel op het strand.
 ?? © Pieter Michiels, Lien Robberecht­s ?? ‘Rope’ van Ief Spincemail­le: een enorm blauw touw duikt op op het strand en in de winkelstra­ten.
© Pieter Michiels, Lien Robberecht­s ‘Rope’ van Ief Spincemail­le: een enorm blauw touw duikt op op het strand en in de winkelstra­ten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium