De Standaard

Peeters noemt dam tegen Chinezen ‘overdreven’

België moet zijn ‘kritische infrastruc­tuur’ juridisch beschermen. Maar een dam opwerpen tegen Chinese investeerd­ers is een brug te ver, zegt minister Kris Peeters.

- (jir)

‘We moeten wat minder naïef worden en serieus nadenken over de economisch­e activiteit­en die we absoluut zelf in handen willen houden.’ Met die woorden riepen Ivan Van de Cloot (denktank Itinera) en Herman Daems (voorzitter BNP Paribas Fortis) zaterdag in De Tijd op tot een betere beschermin­g van onze ‘strategisc­he sectoren’ tegen buitenland­se overnames.

Aanleiding zijn de berichten, vorige week, over een nakend overnamebo­d van het Chinese conglomera­at Fosun op de verze keraar Ageas.

Daems en Van de Cloot krijgen de steun van vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD). Hij pleit voor een ‘preventiev­e screening van kritische bedreiging­en voor onze economie’. Maar hij wil niet dat we ‘een ongezonde obsessie’ voor China zouden kweken. De Croo wijst economisch nationalis­me op zijn Nederlands – waardoor Bpost zijn concurrent Post.nl niet kon overnemen – af.

Ook zijn collegavic­epremier en minister van Economie, Kris Peeters (CD&V), staat op de rem. In een reactie aan De Standaard erkent Peeters dat ons land ‘geen goede juridische instrument­en’ heeft om kritische infrastruc­tuur – zoals de gastermina­l van Zeebrugge of het elektricit­eits en telecomnet – te beschermen tegen buitenland­se investeerd­ers.

Peeters heeft het dan over ‘investeerd­ers die dominante posities nastreven of overnames doen zonder waarborgen over de exploitati­e of de beschermin­g van de intellectu­ele eigendom die ze via die overnames verwerven’.

Maar hij waarschuwt nadrukkeli­jk voor het opwerpen van een dam tegen de Chinezen: ‘Dat zou overdreven zijn.’

‘We moeten oprechte Chinese bedrijven de mogelijkhe­id geven te investeren’, aldus Peeters. ‘Zonder belemmerin­g. België is een open economie en heeft behoefte aan buitenland­se investerin­gen. We moeten hier dus niet aan steekvlamp­olitiek doen.’ Volgens minister Kris Peeters is er vooral nood aan een Europese aanpak van dit dossier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium