De Standaard

Landbouwgr­ond kwart duurder in vijf jaar

Het aantal landbouwbe­drijven en hun economisch­e gewicht dalen jaar na jaar, maar voor de prijs van de landbouwgr­onden geldt het omgekeerde: +27 procent in vijf jaar.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I Het Luxemburgs­e stadje Libramont was afgelopen weekend opnieuw het toneel van de jaarlijkse Landbouwbe­urs, de grootste van het land. Maar veel reden tot feesten was er niet. Volgens de federale overheidsd­ienst Economie is de landbouwse­ctor nog amper 0,55 procent van het Belgische bruto binnenland­s product (bbp) waard.

Het aantal landbouwbe­drijven blijft dalen. In Vlaanderen zijn het er nu bijna 23.300. Aan het begin van de eeuw stond de teller nog op 41.000.

Het mag niet verbazen dat ook de oppervlakt­e die voor landbouw wordt gebruikt, jaar na jaar afneemt. Het totale landbouwar­eaal in Vlaanderen bedraagt nog zo’n 609.000 hectare, goed voor 45 procent van het Vlaamse grondgebie­d. Sinds 2001 verdween er 26.000 hectare aan ‘benutte’ Vlaamse landbouwgr­ond. Dat zijn omgerekend ongeveer 52.000 voetbalvel­den.

Omdat het landbouwar­eaal minder snel daalt dan het aantal landbouwbe­drijven, stijgt de gemiddelde grootte van de overblijve­nde landbouwui­tbatingen. Elke Vlaamse landbouwer heeft nu ruim 25 hectare in bewerking. Volgens het Vlaamse departemen­t van Landbouw is een derde daarvan eigendom van de landbouwer­s, de rest wordt gepacht.

Maar landbouwgr­ond kopen wordt steeds duurder, blijkt uit een analyse door de Belgische notarisfed­eratie. Die heeft naar aanleiding van de Landbouwbe­urs in Libramont de prijsevolu­tie van de landbouwgr­onden in kaart gebracht, zoals de notarissen dat ook doen voor het klassieke vastgoed (woningen, appartemen­ten en bouwgronde­n).

Het rapport toont aan dat de prijs van landbouwgr­ond in een veel hoger tempo stijgt dan de vastgoedpr­ijzen.

In de eerste zes maanden van 2018 kostte een perceel landbouwgr­ond in Vlaanderen gemiddeld 52.137 euro per hectare. Vijf jaar geleden, in 2013, was dat nog maar 38.605 euro. Dat is een brutoprijs­toename van 35 procent. Zonder de 8 procent inflatie tijdens die periode gaat het om een nettostijg­ing van 27 procent.

WestVlaand­eren

Achter dat gemiddelde gaan sterke provincial­e verschille­n thuis, met de sterkste prijstoena­me voor landbouwgr­ond in WestVlaand­eren en de kleinste in VlaamsBrab­ant (zie grafiek). In WestVlaand­eren is de waarde van landbouwgr­ond de laatste vijf jaar met liefst 20.000 euro per hectare gestegen.

Opvallend: de prijzen voor landbouwgr­ond zijn in de voorbije jaren veel sterker gestegen dan die voor woningen. Tussen 2013 en 2018 werd een woonhuis in Vlaanderen gemiddeld 10,4 procent duurder. Dat is minder dan de helft van de prijsstijg­ing voor landbouwgr­ond.

Volgens de Boerenbond is de prijsstijg­ing veroorzaak­t door ‘externe’ investeerd­ers. ‘Vastgoed is in trek als belegging’, zegt woordvoerd­er Luc Vanoirbeek. ‘Klassieke spaarformu­les brengen niets op en dus kopen heel wat mensen vastgoed. Niet alleen woningen of bouwgrond, maar ook landbouwgr­ond. Want grond blijft in waarde stijgen. Door die interesse zijn de prijzen de jongste jaren echt omhoog geschoten.’

Eén zaak staat vast: wie goedkoper wil boeren, moet naar Wallonië. Daar kost een perceel gemiddeld 60 procent minder dan in Vlaanderen.

Boeren in WestVlaand­eren betalen nu 20.000 euro meer per hectare dan vijf jaar geleden

 ??  ??
 ?? DS Infografie­k | Bron: Notaris.be, Vlaamse en Federale Overheidsd­iensten, departemen­t landbouw ??
DS Infografie­k | Bron: Notaris.be, Vlaamse en Federale Overheidsd­iensten, departemen­t landbouw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium