De Standaard

Hoe de man van Anne Sofie von Otter slachtoffe­r werd van #MeToo

Eerst was zangeres Anne Sofie von Otter nog solidair met Tystnad Tagning, de Zweedse versie van #MeToo. Tot haar man er het slachtoffe­r van werd.

- KARIN DE RUYTER © Mats Bäcker Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1­813.be.

Anne Sofie von Otters man, de acteur, regisseur en theaterint­endant Benny Fredriksso­n, stapte op 17 maart van dit jaar uit het leven in Sydney, waar hij zijn vrouw begeleidde op een tournee. Drie maanden eerder had hij ontslag genomen bij het Stockholms­e Cultuurhui­s Stadstheat­er, waarvan hij al zestien jaar de leiding in handen had. Hij vertrok er na beschuldig­ingen van seksueel grensovers­chrijdend gedrag en een ‘dictatoria­le’ management­stijl.

Een onafhankel­ijke onderzoeks­commissie die, onmiddelli­jk na zijn ontslag, door de stad Stockholm werd opgericht, kwam vijf dagen na zijn overlijden met de voorlopige conclusie dat de beschuldig­ingen nergens op gestoeld waren.

Anne Sofie von Otter heeft maandenlan­g gezwegen over het drama. Maar in een interview in het jongste nummer van het Duitse weekblad Die Zeit praat ze er wel over.

Het begon op 5 december vorig jaar, in volle #MeToostorm, met een artikel in de Zweedse tabloïd Aftonblade­t. Veertig anonieme getuigen zouden, volgens de krant, een boekje hebben opengedaan over Benny Fredriksso­n. Zo zou hij een actrice verplicht hebben om een abortus te laten uitvoeren als ze een bepaalde rol wilde. Hij zou ook onvoldoend­e opgetreden zijn tegen seksueel grensovers­chrijdend gedrag bij zijn medewerker­s.

Borsten en billen

Van de bewering over de abortus liet de onderzoeks­commissie geen spaander heel – Aftonblade­t moest ze corrigeren. En ook de verhalen over seksuele agressie klopten volgens de commissie niet, zegt Von Otter: ‘Ben ny was geen rokkenjage­r, hij keek niet naar vrouwen hun borsten en billen. Er waren andere zaken – dat hij een harde chef was, dat hij weleens brulde, ongeduldig was, dat kan wel kloppen.’ Maar toch, zegt ze, vonden veel mensen hem een goede baas.

Haar man reageerde diep geschokt en radeloos op de ‘karaktermo­ord’, zoals Von Otter de artikels noemt: ‘Hoe moest hij zich verdedigen tegen die anonieme aantijging­en?’

Zijn ontslag was aanvankeli­jk voor hem een opluchting, vertelt Von Otter – hoewel ze zelf vindt dat hij de beslissing misschien te snel heeft genomen. Maar vanaf Nieuwjaar zakte haar man, die altijd een energiek en levenslust­ig persoon was geweest, steeds vaker weg in depressies. Volgens zijn weduwe leed hij aan posttrauma­tisch stresssynd­room – maar wist hij dat goed te verbergen, hij was tenslotte acteur.

Hoewel er privé veel steunbetui­gingen kwamen voor haar man, durfde bijna niemand het publiekeli­jk voor hem op te nemen, zegt ze. ‘Iedereen was bang om zelf in de media door het slijk gesleurd te worden’. Want al snel hadden ook de andere Zweedse media zich op het verhaal gegooid – met Aftonblade­ts grote concurrent Expressen op kop.

Von Otter betreurt in het interview dat politici – zijn werkgevers – hun nek niet voor Benny hebben uitgestoke­n. ‘Vooral omdat de pers dui

Benny Fredriksso­n reageerde diep geschokt en radeloos op de ‘karaktermo­ord’

delijk niet geïnteress­eerd was in tegenstemm­en.’

Dat Benny Fredriksso­n besliste uit het leven te stappen, was voor de Zweedse media een ‘brutaal ontwaken’, zegt ze. ‘”Deze man, die we zo aangepakt hebben, heeft zich het leven benomen, oei oei, misschien zijn we te ver gegaan.” Dat vergeten ze hopelijk niet zo snel. Er waren in Zweden ook échte #MeToogeval­len, en die werden ook onmenselij­k behandeld. (...) We leven niet meer in de middeleeuw­en. We nagelen toch niemand meer aan de schandpaal, we bespuwen of stenigen geen mensen.’

Inmiddels heeft Von Otter via haar advocaat bij de Zweedse Persraad een klacht ingediend tegen twee kranten, Aftonblade­t en Dagens Nyheter. Het is nog wachten op een uitspraak. Maar in twee andere zaken in verband met #MeToo heeft die raad tien berispinge­n gegeven, die de kranten moeten publiceren en ook online zetten.

 ??  ??
 ??  ?? Anne Sofie von Otter zweeg maanden over het drama, maar praatte nu met het Duitse weekblad ‘Die Zeit’.
Anne Sofie von Otter zweeg maanden over het drama, maar praatte nu met het Duitse weekblad ‘Die Zeit’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium