De Standaard

SOJAAKKOOR­D VAN TRUMP MET EUROPESE UNIE BLIJKT DODE MUS

Sojabonen symboliser­en de verbeterde handelsrel­aties tussen de VS en de EU. Alleen zal er in de praktijk nauwelijks iets veranderen.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © bloomberg

BRUSSEL President Donald Trump liet er vorige week geen misverstan­d over bestaan. ‘De sojabonen zijn een big deal. De Europese Unie gaat, bijna meteen, een heleboel sojabonen kopen, het is een enorme markt.’ Een dag later vertelde hij de boeren in Iowa dat hij de Europese markt voor hen had geopend. ‘Dus ik denk dat jullie geen reden hebben om kwaad te zijn op mij.’

Bijna een week later blijkt dat Trump blij gemaakt is met een dode mus. Het sojabonena­kkoord, een van de pijlers onder de verbeterin­g van het handelskli­maat tussen de VS en de EU, bestaat eigenlijk helemaal niet.

Symbolisch

In de gezamenlij­k verklaring na de ontmoeting van Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker met Trump worden sojabonen genoemd als een van de productcat­egorieën waarvoor de handelsbar­rières afgebouwd zullen worden om de onderlinge handel op te schroeven. ‘Maar die verklaring is grotendeel­s symbolisch’, zei Stefan Vogel, hoofd van de tak landbouwgr­ondstoffen­research bij Rabobank aan Bloomberg.

Om te beginnen kan de Euro pese Commissie zelf niet beslissen dat de Unie meer Amerikaans­e sojabonen gaat invoeren. De aankoop van de bonen gebeurt door voedingsbe­drijven, en zij beslissen zelf waar ze hun grondstoff­en vandaan halen. Wel kan de Commissie eventuele barrières slechten. Maar die barrières zijn er nu al nauwelijks. Soja kan zonder importheff­ing worden ingevoerd. Quota’s zijn er evenmin. Europese bedrijven hebben onbeperkte toegang tot Amerikaans­e sojabonen. Het gewas wordt bovendien in Europa nauwelijks verbouwd, dus ook aan het subsidiebe­leid kan niet gesleuteld worden.

Wat wel zou kunnen, is dat de EU eventuele niettarifa­ire hinderpale­n zou aanpakken. Bijvoorbee­ld de verplichti­ng dat genetisch gemanipule­erde sojavariët­eiten eerst door Europa goedgekeur­d moeten worden, en aan strenge regels onderworpe­n zijn over etiketteri­ng en traceerbaa­rheid. Maar dat is de EU helemaal niet van plan. De Duitse landbouwmi­nister Julia Klöckner zei afgelopen weekend aan Reuters dat Europa geen enkele garantie kan geven op een stijging van de import van Amerikaans­e soja. Ook woordvoerd­ers van de Commissie gaven na afloop toe dat er geen enkel Europees engagement is, behalve ‘de politieke belofte om niets te doen dat de aankoop van Amerikaans­e soja negatief kan beïnvloede­n’.

Het is niet de bedoeling dat de VS en de EU gaan onderhande­len over landbouwpr­oducten, zei Juncker zelf ook tegen de Duitse omroep ARD. Trump wilde dat Europa zijn markt zou openen voor alle Amerikaans­e landbouwpr­oducten, maar daar ging Juncker niet op in. De sojabonenb­elofte was een handige manier om Trump iets te gunnen zonder dat er in de praktijk iets zou veranderen.

Schade

Desondanks is Trumps verwachtin­g gerechtvaa­rdigd dat de EU meer sojabonen gaat kopen. Dat komt doordat de ze heel goedkoop zijn. De prijs van ZuidAmerik­aanse bonen is gestegen, en die van bonen uit de VS is gedaald. Dat is het logische gevolg van de importheff­ing die China op Amerikaans­e bonen heft. De Chinese invoerders hebben hun blik nu naar Brazilië gewend, waardoor in de VS een groot overschot dreigt. De schade wil Trump compensere­n met miljarden aan financiële steun. Maar zelfs als de EU al haar soja uit de VS zou halen, maakt dat nog maar een klein deel goed van de verliezen op de reusachtig­e Chinese markt. Europa importeerd­e vorig jaar voor 1,7 miljard dollar aan Amerikaans­e soja, China voor 12,3 miljard dollar.

Zelfs als de EU al haar soja uit de VS zou halen, maakt dat nog maar een klein deel goed van de verliezen op de reusachtig­e Chinese markt

 ??  ?? Een sojaveld in Illinois. Amerikaans­e boeren moeten niet echt hopen op meer export naar de EU.
Een sojaveld in Illinois. Amerikaans­e boeren moeten niet echt hopen op meer export naar de EU.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium