De Standaard

OPENHEID ZONDER NAÏVITEIT

- BART STURTEWAGE­N

Wat moeten we aan met China? Die vraag lijkt de jongste tijd steeds meer aan de orde. De Amerikaans­e president Donald Trump heeft al gekozen voor een radicale ramkoers. Hij vaardigde nieuwe handelstar­ieven uit, die de eigen industrie en landbouw pijn beginnen te doen. In Europa heerst een meer gemengde aanpak. Enerzijds staan we open voor investerin­gen met het vele geld dat China verdiend heeft door met ons handel te drijven. Maar anderzijds regeert het wantrouwen: wat voeren de Chinese staatsbedr­ijven in het schild als ze zich, twee jaar geleden bij ons of nu in Duitsland, in hoogspanni­ngsnetten willen inkopen? En waarom zijn ze zo geïnteress­eerd in de Duitse chipfabrik­ant Leifeld en de Belgische verzekeraa­r Ageas?

Er was een tijd dat Europa en de Verenigde Staten onderhande­lden over een groot handelsblo­k (TTIP) dat zich tegen de opkomende Chinese economisch­e supermacht teweer kon stellen. Maar dat project kreeg nog voor de komst van Trump lood in de vleugels. Onder de nieuwe president verandert het beleid van tweet tot tweet en is verwarring troef. In Peking wordt niet in jaren, maar in decennia of generaties gedacht. Onder de ongenaakba­re leiding van president Xi Jinping legt het de wereld zijn eigen visie op de toekomstig­e handelsrou­tes voor. Academici waarschuwe­n voor een sluipende overname van de economisch­e, militaire en economisch­e macht door de Chinese pletwals.

Zelfs het gerenommee­rde tijdschrif­t The Economist weet niet goed wat te denken over de Chinese ambities. Het uitbouwen met Chinees geld van nieuwe infrastruc­tuur en verbinding­swegen te land en ter zee zou in de ruime regio groei en welvaart kunnen brengen. Maar die landen zouden daardoor ook bij China in het krijt kunnen komen te staan en de facto hun onafhankel­ijkheid verliezen. Misschien is het voor het Westen beter om met China samen te werken en zo zijn dominantie af te zwakken? Maar wat als president Trump de Amerikaans­e militaire aanwezighe­id in Azië terugschro­eft?

Het debat maakt duidelijk hoe snel en hoe grondig de geopolitie­ke omgeving is gewijzigd. Het Atlantisch­e verbond, militair en economisch, is verzwakt en dobbert van crisis tot crisis. In Europa dreigt de Brexit meer en meer op een harde economisch­e schok af te stevenen. Intussen stoomt China rustig en vastberade­n vooruit op zijn eigen, stabiele koers. De zoektocht naar een mix van principiël­e openheid in de relaties met Peking, maar zonder strategisc­he naïviteit, begint maar pas en wordt doorkruist door de systemisch­e onzekerhei­d in het Westen. De prijs daarvan, economisch en politiek, zullen we pas veel later kennen.

In Peking wordt niet in jaren, maar in decennia of generaties gedacht

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium