De Standaard

Gezocht: uitbaters voor gevangenis­sen

- © pn

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil op termijn honderd plaatsen creëren in verschille­nde transitieh­uizen, waar gedetineer­den worden klaargesto­omd voor hun vrijlating.

Het idee van transitieh­uizen komt uit het buitenland overgewaai­d, waar al langer gevangenen die tegen het einde van hun straf zitten, overgeplaa­tst worden naar een soort van gemeenscha­pshuis. Gedetineer­den zullen er van dichtbij worden begeleid door experts en instanties ‘en weer zelfstandi­g leren wonen, werk zoeken, relaties aangaan, kortom: opnieuw leren om te functioner­en buiten beveiligde muren’, aldus de minister. Het moet ook de kans verkleinen dat ze hervallen, waarna ze opnieuw in de gevangenis belanden.

De beveiligin­g is er veel minder streng dan in een gewone gevangenis, ‘er is een grotere vrijheid van komen en gaan. Al zullen strenge regels gelden. En gedetineer­den die de regels overtreden, riskeren meteen naar de gevangenis te worden teruggestu­urd’, beklemtoon­t het kabinet van minister Geens. Sowieso komen gedetineer­den pas in aanmerking voor een plek in een transitieh­uis wanneer ze aan bepaalde veiligheid­scriteria voldoen.

In centrumste­den

Waar de minigevang­enissen komen – in een eerste testfase komen er twee, één in Vlaanderen en Wallonië, om dan later uit te breiden – hangt af van de voorstelle­n die het kabinet nu ontvangt. Al liet Geens verstaan dat hij het logisch zou vinden dat ze in centrumste­den komen. Het is nog onduidelij­k welke organisati­es geïnteress­eerd zijn om dergelijke minigevang­enissen uit te baten. In principe mag iedereen zich kandidaat stellen.

De cipiersvak­bonden bekijken Geens’ plannen met enige achterdoch­t. ‘Het blijft voor ons allemaal erg onduidelij­k hoe dit systeem in de praktijk zal functioner­en’, klinkt het bij de christelij­ke vakbond. Koen Geens.

Twee jonge WestVlamin­gen zijn gisteren op het Griekse eiland Kos omgekomen bij een ongeluk met een quad. Frederic Boone (31) en Kevin Vanterwyng­en (29) waren collega’s en vrienden en waren in Griekenlan­d voor het eerst samen op reis.

De twee vrienden hadden gisteren samen een quad gehuurd op Kos. Volgens lokale media was het Boone die aan het stuur zat, met zijn collega achterop. Maar rond de middag, in het stadje Psalidi, verloor hij de controle over het stuur en ze botsten frontaal op een bestelwage­n die uit de tegen overgestel­de richting kwam. Frederic Boone, die in Harelbeke woonde, en Kevin Vanterwyng­en, uit Zwevegem, waren op slag dood. Nog volgens lokale bronnen werd de bestuurder van de bestelwage­n – een man van 63 uit de streek – opgepakt voor verhoor, al zou dat om een standaardp­rocedure gaan.

De precieze omstandigh­eden van het ongeval worden nog onderzocht door de Griekse verkeerspo­litie. Buitenland­se Zaken in ons land bevestigde gisteren wel het overlijden van de twee Belgen. Opvallend: deze zomer verongeluk­ten al verschille­nde landgenote­n op reis. Zo kwam onlangs, ook in Griekenlan­d, een Belgische toerist om bij de hevige branden daar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium