De Standaard

Extra toeslag maakt dienstench­eque duurder

TDienstenc­heques rekent vanaf september 40 cent per dienstench­eque aan voor zijn dienstverl­ening. Het is niet het enige bedrijf dat zijn klanten een extra factuur stuurt.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

‘We ontsnappen niet aan de economisch­e realiteit. Daarom is de invoering van een omkadering­svergoedin­g onvermijde­lijk geworden’, schrijft TDienstenc­heques, het poetshulpb­edrijf van TInterim, aan al zijn klanten.

1. Waarom die extra vergoeding?

‘We willen blijven investeren in de opleiding en de coaching van onze huishoudhu­lpen. Een gemotiveer­de huishoudhu­lp is van onschatbar­e waarde’, zegt Hans Smellinckx, directeur marketing bij TInterim, na het bericht in Gazet van Antwerpen. ‘Maar dat kost geld.’

Ondertusse­n worden de winstmarge­s in de sector almaar kleiner. Ann Cattelain, directeur van de juridische dienst van Federgon – de federatie van HRbedrijve­n –, wijst naar de gestegen loonkosten van het poetsperso­neel, van wie de lonen werden geïndexeer­d. Terwijl die indexering maar voor drie vierde wordt gecompense­erd door de subsidiëre­nde overheid. Vlaanderen, dat sinds 2016 bevoegd is, heeft hiervoor het vroegere federale systeem overgenome­n. In Brussel en Wallonië is de compensati­e groter.

Bovendien woedt tussen de zowat 1.500 poetshulpb­edrijven een strijd om geschikt personeel te vinden. Een goede omkadering kan nieuw personeel lokken.

2. Is zo’n vergoeding wel wettelijk?

Ja, maar er zijn wel een aantal voorwaarde­n. ‘Het geld mag niet gebruikt worden om de lonen van het poetsperso­neel te betalen’, zegt Cattelain. Terwijl vroeger de subsidiëri­ng volstond om ook de opleiding en coaching te bekostigen, gaat dat geld nu bijna integraal naar de lonen van het poetsperso­neel. Vandaar dat sommige bedrijven extra inkomsten zoeken. Het moet bovendien gaan om redelijke kosten.

Bovendien moet de klant duidelijk geinformee­rd worden over de extra vergoeding en ermee akkoord gaan.

3. Is zo’n vergoeding nieuw?

Sommige bedrijven passen ze al jaren toe. Maar door de krimpende marges zetten de laatste maanden meer en meer bedrijven ook de stap. Volgens Federgon hanteert al meer dan de helft van de dienstench­equebedrij­ven een toeslag. Die kan verschille­nde vormen aannemen. Bij Partena gaat het bijvoorbee­ld om een vast bedrag van 30 euro per semester, tenzij de klant bij het Partenazie­kenfonds is aangeslote­n. Maar Het Poetsburea­u, de grootste speler, gaat er nog altijd prat op dat het geen extra kosten aanrekent en maakt daar in de kantoren ook reclame mee. ‘Ook onze marges krimpen, maar bij ons is nog geen sprake van een extra toeslag’, zegt medeoprich­tster Elly Huysmans. ‘Uiteraard kan ik geen garantie geven voor de toekomst.’

Wie lid is van de Gezinsbond krijgt bij dienstenbe­drijf Daoust zelfs 75 cent korting per dienstench­eque. Op die manier wordt die kostenverg­oeding een commerciee­l element waarmee dienstench­equebedrij­ven klanten proberen te lokken. Het marktmecha­nisme werkt, waardoor automatisc­h een rem staat op kosten die een dienstench­equebedrij­f aanrekent. Wie te veel aanrekent, prijst zichzelf uit de markt.

niet wil betalen? 4.

Wat moet ik doen als ik die vergoeding

‘Slechts een minderheid van de klanten stelt vragen over de vergoeding’, verzekert Smellinckx. ‘Ze begrijpen waarom we dat doen. Maar als de klant echt niet van de vergoeding wil weten, kan hij de overeenkom­st met ons opzeggen. We gaan niet toestaan dat sommige klanten de vergoeding niet betalen.’

Maar het contract opzeggen, betekent dat de klant meteen ook afscheid moet nemen van zijn poetshulp, die mogelijk al jaren in het volste vertrouwen puik werk levert. Want de poetshulp is in dienst van het dienstench­equebedrij­f.

Het contract opzeggen, betekent dat de klant afscheid moet nemen van

zijn poetshulp, die mogelijk al jaren puik werk levert

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium