De Standaard

Schooljaar betalen wordt steeds moeilijker

-

Steeds meer studenten kloppen aan bij de sociale dienst van de UAntwerpen voor financiële hulp, zoals uitstel of spreiding van betaling van het inschrijvi­ngsgeld.

In Antwerpen betaal je voor de gemiddelde bemeubelde kamer zo’n 390 euro per maand. De afgelopen jaren werd ook het inschrijvi­ngsgeld verhoogd. Studenten zonder een beurs betalen tegenwoord­ig zo’n 922,3 euro voor een volledig academieja­ar van 60 studiepunt­en. Om dat financiële leed te verzachten, is een aantal sociale maatregele­n mogelijk. Zo betalen beursstude­nten per academieja­ar 108,80 euro, ongeacht het aantal studiepunt­en dat ze opnemen. Voor een tussencate­gorie, de zogeheten bijnabeurs­studenten, is er een tarief van 484,3 euro. Aan de UAntwerpen is er ook de mogelijkhe­id om een gespreide of uitgesteld­e betaling te vragen van het inschrijvi­ngsgeld.

Dure automatise­ring

Aan de UAntwerpen lag het aantal nietbeurss­tudenten in de afgelopen jaren rond circa 12.500 voor opleidinge­n met de mogelijkhe­id tot een beurstarie­f, zoals de klassieke bachelors en masters. Het aantal (volledige) beursstude­nten schommelde de afgelopen jaren rond de drieduizen­d.

Bij andere categorieë­n is er wel een trend op te merken. Waar de universite­it in 2014 nog 186 bijnabeurs­studenten inschreef, zijn het er in het academieja­ar 20172018 al zo’n 322, met een continue stijging jaar na jaar.

Ook het aantal studenten dat een gespreide betaling vraagt van het inschrijvi­ngsgeld, zit in de lift. Waar het in het academieja­ar 20142015 nog om 107 studenten ging, gaat het in 20172018 al om 259 studenten, meer dan een verdubbeli­ng dus. En volgens de universite­it zijn voor dit jaar nog niet alle aanvragen behandeld, dus de aantallen kunnen nog stijgen.

‘De stijging heeft te maken met de gedeelteli­jke automatise­ring van de studietoel­agen, wat leidt tot een vertraging in de behandelin­g van dossiers’

UNIVERSITE­IT ANTWERPEN

‘De stijging heeft te maken met de gedeelteli­jke automatise­ring van de studietoel­agen, wat leidt tot een vertraging in de behandelin­g van dossiers, maar ook met de verhoging van de studiegeld­en die enkele jaren geleden werd doorgevoer­d’, klinkt het bij de universite­it. VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, betreurt de stijgende cijfers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium