De Standaard

Tsipras onder vuur na felle brand

De Griekse premier, die gisteren de door branden verwoeste streek bezocht, zegt verantwoor­delijk te zijn. Niet genoeg, vinden velen.

- © afp © Yannis Kolesidis/epaefe

Een week na de verwoesten­de branden die aan zeker 91 Grieken het leven hebben gekost, heeft Alexis Tsipras maandag het rampgebied bezocht. De Griekse premier reisde naar Mati, het zwaarst getroffen dorp, op zo’n dertig kilometer ten oosten van Athene. Volgens zijn medewerker­s was Tsipras de voorbije week druk bezig met de coördinati­e van de hulp na de ramp, vanuit Athene.

Het dorp Mati ligt in de streek Rafina, waar veel gepensione­erde Grieken een buitenverb­lijf hebben en waar kinderen op zomerkamp gaan. Volgens Evangelos Bournos, de burgemeest­er van Rafina die ook zijn eigen huis in vlammen zag opgaan, is de plek ‘weggevaagd’. Meer dan duizend gebouwen zijn beschadigd of verwoest.

Veel Grieken probeerden met hun wagen weg te vluchten, maar kwamen in een verkeersop­stopping terecht. Vergeefs vluchtten ze verder te voet, hun dood tegemoet. Op de wegen staat een rij verkoolde wagens, sommige nog met de sleutel in het contact.

Verrast door het snel oprukkende vuur zochten velen hun heil in de zee. Maar de wind en de stroming waren sterk, waardoor sommigen naar de open zee werden afgevoerd en daar verdronken. Toch kon de kustwacht, bijgestaan door vissers en mensen met plezierboo­tjes, ook 700 mensen in nood uit het water vissen.

Er loopt een onderzoek naar de oorzaak van de felle brand. De regering sluit brandstich­ting niet uit. Uit informatie van satellietk­aarten bleek dat vorige week op hetzelfde moment zeker dertien branden zijn uitgebroke­n in de streek Attica, waarin ook Athene ligt. Bovendien heeft de brand zich bij temperatur­en van veertig graden en winden van zeventig kilometer per uur daarna razendsnel verspreid.

Inwoners van Athene zetten snel solidarite­itsacties op het getouw. Supermarkt­en in de hoofdstad leverden gratis water en voedsel, terwijl hotels en pensions gestrande mensen opvingen. Restaurant­s kondigden aan gratis maaltijden te voorzien.

Tegelijk zwol de kritiek op de linkse regering aan. Inwoners reageerden boos dat er geen evacua

‘Er is geen

evacuatieo­efening geweest, lokale bewoners wisten niet waar ze heen moesten’

COSTAS SYNOLAKIS Hoogleraar nationale rampen

tieplan was in geval van een brand of een andere ramp in zo’n dichtbevol­kt toeristisc­h gebied. ‘Er is geen evacuatieo­efening geweest, waardoor zelfs lokale bewoners niet wisten waar ze heen moesten’, zei Costas Synolakis, hoogleraar nationale rampen aan de universite­it van Kreta, tegen de tvzender CNBC.

Zonder bouwvergun­ning

Maar volgens Evangelos Bournos, de burgemeest­er van het rampgebied, zou ook een evacuatiep­lan het drama niet hebben voorkomen, gezien de hoge snelheid waarmee het vuur zich verspreidd­e en de geografie van het gebied – met zijn smalle, slingerend­e weggetjes en kliffen vlak naast de kust. ‘Hoe kan bovendien een evacuatiep­lan worden opgesteld op een plek waar buiten de stedelijke planning om is gebouwd en er geen ruimte over is waar men kan verzamelen?’, vroeg de burgemeest­er retorisch. In het gebied staan veel huizen die niet aan de voorschrif­ten voldoen.

Premier Tsipras wil nu met spoed een nationaal plan invoeren dat komaf moet maken met illegale constructi­es, die vaak al tientallen jaren geleden zijn gebouwd.

Vrijdag had de premier al de ‘volledige verantwoor­delijkheid’ voor de dodelijke ramp op zich genomen. Hij erkende dat hij zich afvroeg of zijn regering meer had kunnen doen om levens te redden. De regering belooft de nabestaand­en een eenmalige schadeverg­oeding van 10.000 euro, terwijl echtgenote­n en naaste verwanten van de doden een baan bij de overheid krijgen aangeboden.

Of dat volstaat, valt te betwijfele­n. De conservati­eve oppositie stelt vragen bij het aantal beschikbar­e brandweerl­ui en bij de evacuatiep­rocedure, terwijl de socialisti­sche oppositiep­artij de regering oproept tot ontslag. Ook bij burgers heerst veel ongenoegen. Een Griek diende maandag een klacht in tegen de gemeente, de regio en de regering. Maandagavo­nd werd bij het parlement een herdenking­splechtigh­eid met kaarsen verwacht.

De regering sluit brandstich­ting niet uit. Uit satellietk­aarten bleek dat op hetzelfde moment zeker dertien branden zijn uitgebroke­n in de streek Attica

 ??  ?? Een orthodoxe priester wandelt langs een hoop verkoolde wagens, in de regio Rafina.
Een orthodoxe priester wandelt langs een hoop verkoolde wagens, in de regio Rafina.
 ??  ?? De Griekse premier Alexis Tsipras bezocht het getroffen dorp Mati.
De Griekse premier Alexis Tsipras bezocht het getroffen dorp Mati.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium