De Standaard

India kan 4 miljoen inwoners staatloos maken

-

In de Indiase deelstaat Assam kunnen vier miljoen Indiërs, vooral moslims, hun nationalit­eit verliezen. Critici vrezen voor een etnische zuivering, de regering ontkent.

Zelden heeft een overheidsd­ocument zo veel wanhoop opgeroepen als Assams nieuwe lijst van inwoners (National Register of Citizens of NRC). Assam is een Indiase deelstaat die grenst aan het (overwegend islamitisc­he) Bangladesh. Het heeft ook een etnische minderheid van Bengaalse moslims. De deelstaat wil al jaren haar ‘officiële’ inwoners opnieuw in kaart brengen.

Herhaling Myanmar

Volgens voorstande­rs is dat nodig omdat bij de onafhankel­ijkheidsoo­rlog van Bangladesh (in 1971) veel inwoners naar Assam zijn gevlucht. Sommige hindoes in Assam vrezen dat hun taal, cultuur en jobs bedreigd worden door de ‘nieuwkomer­s’. Maar tegenstand­ers zien in de nieuwe telling, versneld in gang gezet door een hindoenati­onalistisc­he regering, een sinister plan om moslims te viseren.

Onder de hindoenati­onalistisc­he BJPpartij zijn lynchparti­jen op moslims toegenomen. BJPpolitic­i stellen hen voor als ‘volksvreem­de’ elementen. Hindoes die in 1971 vluchtten uit Bangladesh, zijn voor de BJP altijd welkom in Assam, terwijl niethindoe­s moeten bewijzen dat ze Indiase ouders hebben.

Gisteren gaven de autoriteit­en een voorlopige versie van het NRC vrij. Liefst vier miljoen inwoners van de deelstaat staan er niet op. Voor velen maakt het NRC het verschil tussen wonen en werken in hun geboortest­reek, of in een deportatie­centrum eindigen. Activisten in India vrezen voor een herhaling van wat de Rohingyamo­slims in Myanmar overkwam. Bangladesh wil de getroffene­n alvast niet opvangen.

India’s grootste oppositiep­artij spreekt over onregelmat­igheden bij het opstellen van het register. Volgens Mamata Banerjee, eerste minister van de naburige deelstaat WestBengal­en, werden mensen verwijderd op basis van familienaa­m, zelfs al hadden ze al een Indiaas paspoort en identifica­tienummer. ‘Probeert de regering een gedwongen uitwijzing op te starten?’ vroeg Banerjee.

India’s minister van Binnenland­se Zaken, Rajnath Singh, zegt dat er geen reden tot paniek is. ‘Het Hooggerech­tshof waakt over het proces en iedereen zal een kans krijgen om zich te bewijzen. Laten we deze administra­tieve procedure niet politisere­n.’

Ordetroepe­n in Assam

Maar velen vrezen voor een vooringeno­men houding bij bureaucrat­en en rechters. ‘Heel vaak zijn de getroffene­n moslims’, zegt mensenrech­tenadvocaa­t Aman Wadud. Vorig jaar interviewd­e NDTV verschille­nde Assamezen die volledig willekeuri­g als ‘illegaal’ werden aangemerkt (waaronder zelfs veteranen uit leger en politie). Timmerman Asqar Ali diende verkiezing­slijsten uit 1966 in met de naam van zijn ouders op, maar de rechtbanke­n verwierpen zelfs die papieren. De familie Ali wil naar het Hooggerech­tshof gaan, maar heeft daar geen geld voor.

De statelozen hebben tot september om beroep aan te tekenen. ‘Vraag de modale, ongeletter­de Indiër uit een andere deelstaat maar eens om te bewijzen dat ze van die deelstaat zijn’, merkt advocate Karuna Nundy op Twitter op. Tegelijk zijn wel 220 eenheden van de gewapende politie naar Assam gestuurd.

Met het oog op de verkiezing­en volgend jaar wil de BJP hindoenati­onalistisc­he hardliners plezieren. Pikant detail: moslims uit Assam stemden meestal toch al niet voor de BJP en verliezen door dit manoeuvre waarschijn­lijk ook hun stemrecht.

‘Probeert de regering een gedwongen uitwijzing op te starten?’

MAMATA BANERJEE Eerste minister WestBengal­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium