De Standaard

Durf jij de uitdaging aan?

-

D us: je springt uit een rijdende auto, danst op het nummer In my feelings van Drake (terwijl je auto zonder bestuurder verder bolt), en stapt weer in. Het is dom, levensgeva­arlijk, verboden en potentieel heel erg duur. Maar als je het op video vastlegt, mag je zeggen dat je de Kiki Challenge hebt uitgevoerd. Tja, wat moet je daar, als vader van twee Youtubekij­kende tieners, van denken? Dat de autosleute­ls achter slot en grendel gaan, natuurlijk. Maar dan bestaat nog steeds de kans dat je adolescent­en zich wagen aan pakweg de Tide Pod Challenge (waarbij je een wascapsule inslikt), of de Condom Snorting Challenge (ja echt, en hij moet er via je mond weer uit).

Ik begrijp het wel, hoor. We zijn eind juli. De zomer is nog lang, het schooljaar nog ver, het voetbal gedaan, het tvaanbod om van te janken. Als jongeling wil je dan iets om je aan op te trekken, om mee uit te pakken, een uitdaging.

Wel, gelukkig heeft deze 51jarige een paar suggesties. Weliswaar is een column in een kwaliteits­krant niet de allerbeste plek om hippe jongerenme­mes te lanceren, maar bij gebrek aan duizenden Instagramv­olgers moet ik mij behelpen. Zo is daar dus: de Jeroen Challenge. Daarbij moet je een lepel courgettes­oep met tomaat en mascarpone eten. Die soep moet je eerst zelf maken, met verse ingrediënt­en, volgens het recept van Jeroen Meus, in een keuken die je achteraf even keurig achterlaat als die op tv. Je mag ondertusse­n dansen op Drake, of de Harlem shake doen, of whatever.

Nee? Dan misschien de David Challenge. Die bestaat eruit dat je Congo van David Van Reybrouck uitleest en dan daaruit in minstens 800 woorden lessen trekt voor onze hedendaags­e samenlevin­g.

Of nog de VanEenKeer­tjeHardWer­kenIsNogNi­emandDoodg­egaan Challenge: je gaat een maand zwoegen in de Vlaamse horeca voor een symbolisch­e vergoeding, en laat je daarbij uitschelde­n in 35 verschille­nde talen. Wel, jongelui, wie durft het aan?

Het schooljaar nog ver, het voetbal gedaan, het tv-aanbod om te janken

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium