De Standaard

Infowars brengt sociale netwerken in lastig parket

- DOMINIQUE DECKMYN

Alex Jones mag dan verbannen zijn van Youtube en Facebook, hij lijkt de jongste dagen haast permanent zijn complotthe­orieën uit te bazuinen via live video’s.

Voor Alex Jones zijn het hoogdagen. Dat de globaliste­n (of de Deep State, of de technologi­ebedrijven, of de satanisten, of Hillary Clinton – voor Jones is dat allemaal ruwweg hetzelfde) hem proberen te muilkorven, bewijst zijn theorie: links is al jaren een wereldwijd­e machtsgree­p aan het voorbereid­en, en die begint nu.

Jones heeft miljoenen kijkers en luisteraar­s. Alleen al zijn Youtubekan­aal wordt door 2,4 miljoen mensen gevolgd. Zij horen hem daar onder meer al jaren beweren dat de schietpart­ij op de Sandy Hookschool in scène is gezet om de geweren van rechtgeaar­de Amerikanen af te nemen. Een van Jones’ fans is Donald Trump, die als presidents­kandidaat te gast was in zijn programma.

Maar in de toenemende bezorgdhei­d over desinforma­tie op sociale media, werden Jones’ naam en die van zijn website Infowars steeds vaker genoemd – vooral de voorbije weken.

Dreigement

Dat Infowars nog live kan uitzenden via Facebook, werd eerder deze maand door Mark Zuckerberg verdedigd in een controvers­ieel interview. Onware dingen beweren is niet tegen de regels van Facebook, zei Zuckerberg. Zolang er niet wordt opgeroepen tot geweld. De ouders van een jongetje dat in Sandy Hook stierf, stuurden daarop een open brief naar Facebook, waarin ze vertellen hoe ze geregeld met de dood zijn bedreigd door mensen die de complotthe­orie geloven.

En vorige week ging Jones een stapje verder: hij noemde speciale aanklager Robert Mueller (die de Russische beïnvloedi­ng van de verkiezing­en onderzoekt) een monster, beschuldig­de hem ervan deel uit te maken van een pedofielen­netwerk en gebaarde met zijn hand hoe hij Mueller zou neerschiet­en. ‘You’re going to get it, or I’m going to die trying, bitch’, brulde hij. Als het geen oproep was tot moord, kwam het heel dicht in de buurt.

Youtube (onderdeel van Google) schrapte daarop vier video’s van Infowars, waaronder ook één waarin wordt beweerd dat moslims verantwoor­delijk zijn voor 95 procent van de misdaad in Europa. Youtube gaf Infowars ook een waarschuwi­ng (‘strike’), en laat Jones negentig dagen lang niet live uitzenden. Een verbod dat hij straal negeerde door zijn show de voorbije dagen via bevriende Youtubekan­alen uit te zenden. Pas na drie strikes zou zijn kanaal permanent van het videonetwe­rk worden gebannen.

Vrijdag werden ook op Facebook vier video’s verwijderd. De Facebookpa­gina van Alex Jones zou voor dertig dagen geblokkeer­d worden, zo werd aangekondi­gd, maar dat bleek alleen op zijn persoonlij­ke account te slaan: de InfowarsFa­cebookpagi­na blijft gewoon actief.

Twee vuren

Jones negeerde zijn uitzendver­bod door te streamen via bevriende Youtubekan­alen

Zo zitten de sociale netwerken tussen twee vuren. De Amerikaans­e rechterzij­de beschuldig­t Facebook en Twitter er steeds luider van dat ze conservati­eve stemmen muilkorven. Trump tweette vorige week nog dat Twitter de berichten van prominente Republikei­nen voor andere gebruikers onzichtbaa­r maakt (shadow banning). Een theorie die gretig wordt opgepikt door … Jones.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium