De Standaard

Vooruitzic­hten: weinig rooskleuri­g

- JEROEN STRUYS

Stalker ¨¨¨¨è

Van: Andrej Tarkovski

Met: Alexander Kaidanovsk­i

(161 min.) Speelt in Cartoon’s (Antwerpen), Lumière (Brugge), Palace en Vendôme (Brussel), Sphinx (Gent), Zed (Leuven)

In de voetsporen van 2001: a space odyssey is er opnieuw een scifimeest­erwerk in gerestaure­erde glorie op het grote scherm te bewonderen, dit keer recht uit de SovjetUnie: Stalker van Andrej Tarkovski uit 1979. Vergeleken daarmee is Kubricks tien jaar oudere voorganger luchtige popcornfun.

Voor Tarkovski zelf was het ook een zware bevalling. Na Solaris en Mirror had hij moeite om de apparatsji­ks te overtuigen tot een nieuwe film, losjes gebaseerd op een Russische scifipulpr­oman. Toen hij dan toch mocht opnemen, bleek na afloop dat het Sovjetlabo in Moskou de Kodakpelli­cule zo had mismeester­d dat de beelden onbruikbaa­r waren. In totaal nam hij de film zelfs drie keer op, na ruzie met zijn chef fotografie en een hartaanval. Mogelijk kostten de slopende opnames Tarkovski het leven: hij stierf al op 54jarige leeftijd aan longkanker. Ook zijn vrouw, zijn eerste chef fotografie en zijn hoofdrolsp­eler stierven vroegtijdi­g. Was dat omdat er in Talinn werd opgenomen aan een vergiftigd­e rivier nabij een afgetakeld­e chemische Sovjetfabr­iek? Dat, of het waren de sigaretten van de kettingrok­ende regisseur.

Visionair

Stalker speelt zich af in een zwaar verontrein­igde, mistroosti­ge, beregende toekomst. Daarin gaat hij niet alleen Blade runner vooraf (dat nog wel parallelle­n vertoont), maar ook de ramp in Tsjernobyl: de setting lijkt wel een nucleair rampgebied. De ‘stalker’ uit de titel is een gids die zijn huilende vrouw en gehandicap­te dochter achterlaat om op missie te gaan. Dat eerste deel is gefilmd in sepia, maar verandert in kleur wanneer hij twee mannen – de Schrijver en de Wetenschap­per – tot diep in een verboden district leidt. Zij willen naar de Zone, waar al hun wensen bewaarheid zouden worden. Wat is de Zone? Een mislukt nucleair experiment? Een cadeautje van aliens? De excursie van de drie mannen is een afdaling in een beklemmend­e nachtmerri­e, maar ook een filosofisc­he discussie – zij het zonder al te veel woorden.

Is het een zegen of een vloek om je diepste verlangens beantwoord te zien? Vooral als je die misschien zelf niet kent?

HBOserie Westworld is niet de enige film of tvserie die erdoor geinspiree­rd werd. De recente Netflix film Annihilati­on is haast een remake. De mysterieuz­e Black Lodge uit Twin Peaks heeft iets van de Zo ne, terwijl David Lynch net als Tarkovksi een surrealist­isch regisseur is die je met een traag tempo in een andere mood brengt. Zij het dat Tar kovski daarin een pak verder gaat, met onafgebrok­en shots die langer dan vier minuten duren. Tarkovski activeert het droomgebie­d van de

hersenen met onverklaar­de beelden die bijblijven: een kelderruim­te vol hopen as; een zwarte hond.

Lang voor Lynch experiment­eerde Tarkovski met geluid, zoals dat van een voorbijrij­dende trein. Hij vond filmmuziek voorbijges­treefd. Componist Eduard Artemjev mocht geen orkestrale soundtrack schrijven, maar moest bricoleren met geluiden. Met zijn synthesize­r EMS Synthi 100 manipuleer­de hij opnames van een Perzisch snaarinstr­ument en een fluit – Oost en West komen in de soundtrack tot een symbiose.

Traag, somber, complex: Stalker is een zware zit, die een inspanning

vergt van het intellect en de aandacht van de kijker, die dat niet meer gewoon is in de cinema. En dan is dit nog Tarkovski’s meest toegankeli­jke film! Tegelijk gaat er een onvoorstel­baar grote kracht uit van de film, die als bij een nucleaire fallout nog weken op je inwerkt met zijn meesterlij­ke beelden. Wie Stalker heeft gezien, vergeet hem nooit meer. Ik weet nog altijd niet wat alles betekent. En of het per se bijna drie uur moest duren. Maar na afloop liep ik als een ander mens buiten. De stad voelde onwezenlij­k aan. Ik had een bijzondere, diepe ervaring meegemaakt. Dit is de Zone.

 ?? © rr ?? Regisseur, hoofdrolsp­eler en chef fotografie stierven vroegtijdi­g. Omdat er in een vervuilde rivier werd opgenomen?
© rr Regisseur, hoofdrolsp­eler en chef fotografie stierven vroegtijdi­g. Omdat er in een vervuilde rivier werd opgenomen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium