De Standaard

Superhelde­n sterven niet

Jeugd Wat doe je als je zus van negen ongeneesli­jk ziek is? Haar doen geloven dat ze superkrach­ten heeft!

- ORLANDO VERDE © rr

Supa modo ¨¨¨èè

Van: Likarion Wainaina

Met: Stycie Waweru, Marrianne Nungo, Nyawara Ndambia (74 min.)

In Supa modo is een heel Keniaans dorp nodig om een meisje van negen te doen geloven dat ze superkrach­ten heeft. Dokters geven Jo nog twee maanden te leven, maar zoals ze samen met haar vriendjes concludeer­t: superhelde­n sterven niet.

Omdat ze in het ziekenhuis niet verder geholpen kan worden, beslist Jo’s moeder dat ze thuis beter voor haar kan zorgen. Haar oudere zus, gedreven door de verbeeldin­g en cinefilie van Jo, overtuigt haar ervan dat ze supersterk is en telekine tische krachten heeft. Ze betrekt stilaan de bewoners van Maweni in haar poging om haar zus een eigen film te laten beleven. Maar dat is amper een deel van het verhaal. Jo heeft namelijk grotere dromen. Superheld zijn is voor haar te klein.

Supa modo is gebaseerd op een idee van regisseur Likarion Wainaina, die zijn strepen verdiende met een succesvoll­e Keniaanse tvserie – denk Thuis meets Nollywood. De sporen van dat soapgenre in Supa modo bieden niet altijd meerwaarde, maar hebben vaak een humoris tisch effect. De regisseur speelt met de verwachtin­gen over hoe een film gemaakt wordt in landelijk Kenia, met heerlijke zelfrelati­vering als ge volg. Cameraman Enos Olik, die uit de wereld van de videoclips komt, verricht een klein wonder met sobe re, eigenwijze beelden. Ook Tom Tykwer (Lola rennt) werkte mee aan deze DuitsKenia­anse coproducti­e.

Supa modo legt de eenvoud vast van het kind als filmkijker. Soms wordt de film een melige tearjerker met geforceerd­e dialogen en losse eindjes, maar de slimme, hartverwar­mende en grappige momenten compensere­n ruimschoot­s. Supa modo is niet alleen een jeugdkomed­ie, het is ook een familiedra­ma over het nakende verlies van een kind, over solidarite­it als kernwaarde van een gemeenscha­p en fantasie als toevlucht. Voor jong en oud, want cinema helpt ook volwassene­n ontsnappen aan een onvolmaakt­e realiteit – al is het voor even.

 ??  ?? ’Supa modo’ is hartverwar­mend.
’Supa modo’ is hartverwar­mend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium