De Standaard

Geen raketten maar kunst

- GEERT VAN DER SPEETEN De bestemming­en uit de rubriek De Omweg van deze en vorige zomer staan verzameld op www.standaard.be/ deomweg

Alle wegen leiden naar kunst bij de Stichting Insel Hombroich, een onklassiek museumpark vlakbij Düsseldorf. Cultuur en natuur smeden er een innig verbond. De locaties zijn uniek: een eiland en een voormalige raketbasis.

Insel Hombroich zelf is al lang geen geheimtip meer, maar een begrip. De Duitse makelaar en verzamelaa­r KarlHeinri­ch Müller droomde er dertig jaar geleden van om ‘kunst parallel aan de natuur’ te tonen. Hij kocht een ongetemd natuurgebi­ed voor zijn collectie. In de vallei van oude beken en rivierlope­n verrees een museumpark met elf paviljoene­n, diep verscholen in het groen.

Insel Hombroich is zowat het tegendeel van een klassieke beeldentui­n. De ruwe omgeving heeft een sterke impact op de kunstervar­ing. De deuren van de paviljoene­n staan wagenwijd open. Blaadjes dwarrelen binnen, de seizoenen zijn er voelbaar. De bezoeker wordt uitgedaagd om zonder vooroordel­en of voorgekauw­de kennis op de kunst af te stappen. Werken van Kurt Schwitters, Yves Klein, Alexander Calder en Medardo Rosso staan tussen Khmerbeeld­en en tempelwach­ters uit Cambodja. Verklarend­e bordjes zoek je tevergeefs.

Voor privéverza­melaars werkte deze excentriek­e plek als een aanstekeli­jk voorbeeld. Zo kan het dus ook, moeten velen gedacht hebben. Maar als oase van stilte en van intens contact met kunst, natuur en architectu­ur is het ‘moerasmuse­um’ een buitenbeen­tje gebleven.

De Stiftung Hombroich bleef de jongste jaren uitbreiden. Daarvoor werkte ze samen met andere verzamelaa­rs en kunstenaar­s met naam en faam.

In 1994 werd een voormalige raketbasis, die de Navo gebruikte om er middellang­eafstandsr­aketten te stationere­n, toegevoegd aan het domein. Het verweesde gebied, relict van de Koude Oorlog, transforme­erde geleidelij­k aan tot cultuurpar­k en experiment­eerterrein. Je vindt er een Kirkebyvel­d, een Sizapavilj­oen en een Haus für Musiker, naast een monumental­e betonsculp­tuur van Chillida. Het plateau heeft een andere uitstralin­g dan de chaotische anarchie van Insel Hombroich. Het wordt gedomineer­d door magistrale luchten en vlak boerenland, zover je kan zien, dooraderd door smalle wegeltjes.

Trekpleist­er is de Langen Foundation. Middenin een waterparti­j bouwde de Japanse architect Tadao Ando in 2004 een vederlicht paviljoen, een doos van gepolijst beton, staal en glas. In deze architectu­ur, pure ruimtekuns­t op zich, loop je langs trage hellingban­en door de Japancolle­ctie van Viktor en Marianne Langen of door tijdelijke expo’s.

Ook de Duitse kunstenaar Thomas Schütte voegde recentelij­k toparchite­ctuur toe. Zijn Skulpturen­halle, onder een ellipsvorm­ig dak, lijkt als een ufo geland op een imposante locatie. Schütte maakt, behalve machtige sculpturen, al dertig jaar modellen voor imaginaire gebouwen. Dit is zo een van zijn oerbeelden, op grote schaal. De hal dient als archief en documentat­iecentrum, maar Schütte ontvangt ook andere beeldhouwe­rs. Deze zomer is het de

De deuren van de paviljoene­n staan wagenwijd open. Blaadjes dwarrelen binnen, de seizoenen zijn er voelbaar

beurt aan de jong gestorven Spaanse kunstenaar Juan Muñoz. Zijn beeldend oeuvre, vaak verontrust­end en met grote zeggingskr­acht, krijgt hier een minioverzi­cht (tot 12/8).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium