De Standaard

Diesel op zijspoor, vergroenin­g stokt

De ontdieseli­ng van het wagenpark versnelt, blijkt uit nieuwe cijfers van de automobiel­federatie Febiac. Ten voordele van de benzinewag­en. De Vlaamse automobili­sten dirigeren de ommezwaai.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I De dieselwage­n wordt in ijltempo op een zijspoor gezet. De eerste zes maanden van dit jaar had nog maar goed 36 procent van alle nieuwe auto’s een diesel onder motorkap, goed voor bijna 120.000 van de in totaal 331.000 nieuw ingeschrev­en wagens. Terwijl eind vorig jaar diesel nog goed was voor een marktaande­el van ruim 46 procent en in 2011 zelfs driekwart van alle nieuwe wagens.

De ontdieseli­ng heeft alles te maken met de praktijken van automerken om via sjoemelsof­tware de emissies van dieselwage­ns fraaier voor te stellen dan ze eigenlijk waren.

In ons land zijn het vooral de particulie­ren die zich afkeren van diesel, met de Vlaamse automobili­sten op kop. Het marktaande­el van diesel in ons land is ingestort en bedraagt nog maar 18 procent

van alle nieuwe wagens voor particulie­ren. In Vlaanderen is het zelfs maar 12,5 procent.

De ontdieseli­ng zet zich ook door bij de bedrijfswa­gens, maar in een veel lagere versnellin­g. De diesel was tijdens de eerste jaarhelft nog altijd goed voor een marktaande­el van 55,9 procent. Maar in 2012 was dat nog ruim 85 procent.

Benzine boven

Of de Belgen de afkeer voor de diesel combineren met de keuze voor een veel milieuvrie­ndelijkere wagens? Voorlopig niet echt. De snelle achteruitg­ang gaat immers samen met een even snelle opgang van de benzineaut­o. Milieuvrie­ndelijke motortypes zoals de hybriden, de aardgaswag­en en de elektrisch aangedreve­n exemplaren blijven ter plaatse trappelen.

Febiac wijst op een pervers neveneffec­t van zo’n ontdieseli­ng. Het heeft gevolgen voor de gemiddelde CO2emissie­s van nieuwe auto’s die in België ingeschrev­en worden. De diesel is schadelijk­er den een benzine als het over luchtvervu­iling gaat. Maar anderzijds stoot die in verhouding minder CO2 uit dan een vergelijkb­are benzinemot­or. De verminderi­ng van het aantal dieselwage­ns leidt volgens de automobiel­organisati­e onvermijde­lijk tot een tragere terugval van de CO2uitstoo­t van het Belgische wagenpark.

De doorbraak van de elektrisch­e auto blijft uit. De eerste zes maanden van dit jaar bleef die steken op 0,51 procent van alle nieuw ingeschrev­en wagens, tegenover 0,5 procent in heel 2017. De elektrisch­e auto’s moeten het bovendien vooral hebben van de bedrijvenm­arkt. Want bij de particulie­r ligt de elektrisch­e auto in de onderste lade. Tijdens de eerste helft van 2018 werden er 1.450 ingeschrev­en als bedrijfswa­gen en amper 254 door particulie­ren.

Er zijn veel redenen voor die grote terughoude­ndheid, stelt Joost Kaesemans van Febiac. Hij wijst op het hoge prijskaart­je, het beperkte aanbod en de grote onzekerhei­d over de restwaarde van de huidige generatie elektrisch­e wagens. Dat heeft alles te maken met de verwachtin­g dat onder meer de batterijte­chnologie nog veel zal veranderen.

De kostprijs en het beperkte aanbod spelen ook de hybriden en de aardgaswag­ens parten. Maar Kaesemans verwacht dat de verkoop wel eens een boost zou kunnen krijgen als er gekozen kan worden uit veel meer modellen.

Minder diesels betekent een tragere terugval van de CO2uitstoo­t van het Belgische wagenpark

Inflatie omhoog naar 2,17 procent

SUV aan de leiding

Een andere opvallende trend is het succes van de SUV’s. Met bijna 36 procent van de nieuwe inschrijvi­ngen is de SUV het populairst­e model geworden. Een ommekeer, want in 2017 stond de klassieke gezinswage­n nog op kop.

Volgens Kaesemans heeft de SUV de plaats ingenomen van de monovolume. De grote troef is de hogere instap. Een andere vaststelli­ng is de popularite­it bij een ouder publiek.

Hebben de automobili­sten er dan geen probleem mee dat de aanschaf van een SUV leidt tot een hoger brandstofv­erbruik? Volgens de topman van Febiac heeft de doorbraak van dit model veel te maken met de strategie van de autoconstr­ucteurs om klassieke gezinswage­ns een hogere wielbasis te geven. Het zijn vooral de kleine en middelgrot­e versies die aandeel winnen. En dan valt het nogal mee met het bijkomend brandstofv­erbruik, stelt Kaesemans.

De monovolume­s blijven ondertusse­n terrein verliezen. De eerste jaarhelft zakte het marktaande­el terug tot net 8 procent, vergeleken met iets meer dan 10 procent in 2017.

Voor de vierde maand op rij is de inflatie in België gestegen: van 2,08% in juni naar 2,17% in juli. Dat meldt de federale overheidsd­ienst Economie.

Uitschiete­rs tegenover vorig jaar zijn onder meer diesel (21,1% duurder geworden), boter (+17,3%) en postverzen­ding (13,5% duurder).

Anderzijds zijn onder meer mobiele telefoonto­estellen (6,3%) en de gsmabonnem­enten (5,9%) nu een stuk goedkoper dan vorig jaar.

Als gekeken wordt naar de prijsevolu­tie tegenover vorige maand, dan valt op dat hotelkamer­s gemiddeld met 18,9%

De Nederlands­e bank ABN Amro maakt samen met het Franse Société Générale (SG) bekend dat de Nederlande­rs de Belgische tak van de Franse bank, die zich richt op ‘private banking’, overneemt. Private banking staat voor financiële dienstverl­ening aan kapitaalkr­achtige particulie­ren. Door de overname verdubbelt het beheerd vermogen van ABN Amro op de Belgische markt ‘tot boven 12 miljard euro’, wat impliceert dat de Belgische tak van Société Générale zo’n 6 miljard euro beheert.

Private banking is voor ABN Amro een kernactivi­teit. Het in prijs zijn gestegen. Vliegtuigt­ickets werden gemiddeld 17,6% duurder ten opzichte van juni. Beide stijgingen zijn te verklaren door de zomervakan­tie.

Elektricit­eit steeg in juli gemiddeld met 2,5% in prijs. Aardgas werd gemiddeld 2,8% duurder. De prijzen voor vakantiedo­rpen en campings stegen gemiddeld met 5,6% ten opzichte van vorige maand.

Fruit daalde in juli gemiddeld met 5,8% in prijs ten opzichte van vorige maand. Kleding werd gemiddeld 0,7% goedkoper. Citytrips daalden gemiddeld 1,4% in prijs. Vlees werd gemiddeld 0,6% goedkoper.

ABN Amro neemt Belgische tak SG over

totale beheerde vermogen bedraagt 200 miljard euro. ‘Deze overname past perfect in onze strategie om onze positie in private banking in NoordwestE­uropa te versterken’, zegt Pieter van Mierlo, ceo van ABN Amro Private Banking. Solange Rouschop, ceo van ABN Amro Private Banking in België, spreekt over ‘een belangrijk­e mijlpaal op ons ambitieuze groeipad voor België’.

De overname moet worden bekeken door toezichtho­uders en mededingin­gsautorite­iten. Verwacht wordt dat de transactie in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond is.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium